Yumurta, dişi bir hayvanın vücudunda oluşan, bu yumurta sayesinde yeni bir canlı meydana gelen bir çoğalma şeklidir. En kaliteli proteinler yumurtanın içerisinde yer almaktadır. Dışarıdan alınması gereken amino asitler yumurtanın içerisinde bol miktarda bulunur. A, B, D, E vitaminleri bol miktarda yer almaktadır. Yumurta gaz yapar mı?

Tavuk Yumurtasının Ortalama Besin Değerleri Nasıldır?

Bir adet tavuk yumurtasının ortalama besin değerleri şu şekilde belirlenmiştir;

  • Bir adet tavuk yumurtasında 70 kalori bulunur.
  • 6 gram protein yer alır
  • 5 gram yağ vardır
  • 1 gram karbonhidrat vardır.

Her kahvaltıda birer yumurta tüketen kişi 70 kalori almaktadır. Kalori açısından az olan yumurtanın tok tutma özelliği de bulunur. Bu sebeple diyet yapan kişiler her gün haşlanmış yumurtayı kahvaltılarına dahil etmeyi uygun bulmaktadır.

Yumurta gaz yapar mı?

Yumurta gaz yapar mı?

Yumurta Tüketmenin Faydaları Nelerdir?

Tüm dünyada yumurta tüketmek çok yaygın bir besindir. Sağlıklı bir besin olduğu kadar da lezzetli olduğundan dolayı her yaş grubu tarafından öğünlerde tercih edilebilmektedir. Yumurta tüketmenin faydaları şu şekilde sıralanır;

  • Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcıdır
  • Kas ve kemiği geliştirir
  • İçeriğindeki protein sayesinde kasların gelişmesine yardımcı olur
  • İçeriğindeki amino asitler ve vitaminler vücudun beslenmesi için gereklidir.
  • Göz bozukluğuna faydalıdır.
  • Kolesterolü dengeler
  • Kalp sağlığı açısından çok önemlidir
  • Hafızaya çok iyi gelir. Alzheimer oluşumunu önleyebilir.
  • Beyin için gerekli bir besindir. Beyin sağlığı açısından tüketilmesi gerekir
  • Vücudun demir seviyesine iyi gelmektedir.

Yumurta dengeli ve düzenli şekilde kullanıldığı takdirde olumlu özellikleri görülebilir.

Fazla Yumurta Tüketmenin Zararları Nelerdir?

Yumurtanın birçok sağlıklı yönü bulunmasına rağmen, çok faydalı bir besin olmasına rağmen gün içerisinde fazla tüketmemek gerekir. Fazla tüketildiği takdirde zararlı yanları olmaktadır. Zararlı yanları arasında şunlar yer almaktadır;

  • Bir adet yumurta 70 kaloridir ve gün içinde üç adette fazla yumurta tüketmek kilo alımına sebep olur
  • Çok yumurta alımında vücut yağ tutmaktadır. Bu da kalp için risklidir ve kalp krizi ortaya çıkabilir
  • Yüksek kolesterolü olan birisi fazla tükettiği takdirde kolesterolü yükselir
  • Fazla tüketim sırasında diyabet riski baş gösterir
  • Karaciğer hastalığına neden olur
İLGİLİ MAKALE  Yumurta kabuklarını asla çöpe atmayın! İşte yumurta kabuklarının herkesin bilmesi gereken mucizeleri (Kaynak: soru.com.tr)

Yumurta çok sağlıklı bir besin olsa da bu durum düzenli tüketildiği zaman olmaktadır. Fazla tüketim sırasında birden çok zararı bulunmaktadır.

Yumurta Gaz Yapar Mı?

Yumurta, en sağlıklı yiyeceklerin başında gelmektedir. İhtiyacımız olan tüm besinler ve vitaminler yumurtanın içinde bulunmaktadır. Ekonomik ve yapımı kolay olduğundan dolayı her evde tercih edilir. Ancak yumurta bazı insanlarda gaz rahatsızlığını ortaya çıkarabilir.

Irritabl bağırsak sorunu yaşayan insanlar yumurta tükettikten sonra gaz, ishal ve kabızlık sorunu yaşarlar. Yumurta yedikten sonra vücut, proteinleri işlemek için bazı enzimler üretmektedir. Eğer kişinin vücudu bu enzimleri üretmezse kişide gaz, ishal, kusma, karın ağrısı, baş dönme gibi rahatsızlar baş gösterir.

Yumurta gaz yapar mı?

Yumurta gaz yapar mı?

Yumurtanın Beyaz Kısmı Nedir?

Yumurta sarı kısım ve beyaz kısım olarak ayrılmaktadır. Beyaz kısmına kalaza denilmektedir. Yumurtanın beyaz kısmı halk arasında sperm olarak bilinse de beyaz kısım sperm değildir. Kalaza, yani yumurtanın beyaz kısmı, yumurtanın ortada sabit kalabilmesini sağlayan bir maddedir. Eğer yumurtada bu beyaz kısım var ise yumurtanın taze olduğu anlaşılır. Bayat yumurtalarda bu beyaz kısım giderek yok olmaya başlar.

Yumurtanın Sarı Kısmı Nedir?

Yumurtanın sarısına sarı olmasını sağlayan renk veren maddelerin ismi ksantofil ve karotenoidlerdir. Yumurtlayacak olan tavuklar bu maddeleri vücutlarına yedikleriyle birlikte almaktadır. Tavuk, tahıl ve buğday ağırlıklı beslendiği zamanlar tavuğun yumurtası daha açık bir sarı renkte olur. Fakat tavuk, mısır, ot, böcek gibi daha farklı yiyeceklerle beslendiği durumda ise yumurta sarısının rengi koyu sarı olur. Yeterli beslenmeyen, aç kalan tavukların yumurtasının rengi ise çok fazla açık sarı renkte olur. Tavuğun gün içinde yediği besinlerin kalitesi, yumurtasının kalitesini ortaya koyar.

Canan Karatay: ‘’ Yumurtanın sarısını sadece kolesterol olarak lanse etmek en büyük yalan’’

Yumurtanın Ömrü Ne Kadardır?

Yumurta buzdolabına konmadan önce yıkanmamalıdır. Yıkanıp buzdolabında beklenen yumurtaların kullanım ömrü daha kısa olacaktır. Çünkü yumurtayı yıkamak, üstlerindeki koruyucu tabakaya zarar vermektedir.

İLGİLİ MAKALE  Yumurtayı 'haşladıktan sonra' asla suyunu lavaboya dökmeyin!

Yıkanıp buzdolabında bekleyen yumurtanın ömrü sadece birkaç gündür. Oda sıcaklığında yıkanmadan beklenen yumurtaların ömrü 2-3 haftadır. 3 hafta kadar bir süre içinde bozulmadan bekleyebilirler. Çabuk tüketilecek yumurtalar yıkanıp buzdolabında bekletilebilir ancak bir haftadan sonra yavaş yavaş bozulmaya başlar. Bu yüzden sadece kullanılacak yumurtalar kullanılmadan önce yıkanırsa yumurtanın ömrü açısından daha iyi olacaktır.