Dünyadaki en temel gıdalardan biri olan pirinci doğru pişirmek pek çok insana zor gibi görünüyor. Oysa birkaç basit kurala uyarak pilavınızın tane tane olmasını sağlayabilirsiniz. Önerdiğimiz teknikleri uyguladıktan sonra pilavınız bir daha asla lapa olmayacak.

Doğru pilav pişirmenin en önemli iki kuralı, gereğinden az ya da fazla su koymamanızdır ve pilav pişerken kesinlikle karıştırmamanızdır.

Pirincin çeşidine göre içerdiği nişasta değeri de farklılık gösterir. Basmati ve yasmin gibi uzun pirinçler daha az nişasta barındırdığından ön yıkama işlemini kısa tutsanız bile pilavınız tane tane olur. Baldo gibi kısa yapılı bir pirinç ile pilav yapacaksanız, soğuk su altında ezmeden ovalayarak temiz su çıkana yakar yıkamanız oldukça önemli. Kısa yapılı pirinçler daha çok nişasta içerdikleri için lapa olma olasılıkları daha yüksektir. Esmer pirincin beyaz pirinçten daha fazla suya ihtiyacı vardır ve pişmesi daha uzun sürer. Bu sebeple esmer pirinçle pilav yapacaksanız su oranını arttırmanız ve pişme süresini sabırla beklemeniz gerekir. Pişme süresini azaltmak isterseniz pirinci önceden ılık suda bekletebilirsiniz. Eğer sütlaç gibi kıvamlı bir tatlı veya risotto yapacaksanız kısa taneli pirinç kullanın ve pirinci çok yıkamayın ki pişirme esnasında nişastasını salıp istediğiniz kıvama ulaşsın.

Tane tane pirinç pilavı nasıl pişirilir?

Tane tane pirinç pilavı nasıl pişirilir?

Sade pilav tarifi

  • 1 su bardağı baldo pirinç
  • 125 gr tereyağı
  • 1,5 su bardağı kaynar tavuk suyu veya normal su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3 damla limon

Yapılışı:

Pirinci ölçün ve yıkama kabına dökün. Soğuk su ile pirinçten berrak su akana dek yıkayın. Dilerseniz pirinci suda bekletip nişastasını salmasını bekleyebilirsiniz ancak suyun kesinlikle sıcak veya ılık olmamasına dikkat edin ki pirinciniz pişmeye başlamasın. Pilav tenceresine tereyağı ve pirinci ekleyin. Orta ateşte tereyağı eriyip pirincin rengi şeffaflaşana kadar nazikçe karıştırın. Pirinçler sertleşip tencereye yapışır gibi olmaya başladıklarında tavuk suyu, tuz ve birkaç damla limonu ekleyerek yavaşça karıştırın ve tadına bakın. İlk başta piştikten sonra yiyeceğinizden daha tuzlu bir tadı olacak ama merak etmeyin pirinç tuzu çeker. Ocağınızı mum ateşi seviyesine getirip kontrollü olarak 20-35 kadar pişirin. Kapağı delikli bir tencereniz varsa deliği kapatın çünkü bu suyun buharlaşıp dışarı kaçmasına sebep olacağı için su eklemeniz gerekecektir. Her markanın pişme ve su çekme oranı farklılık gösterdiği için eğer ilk defa farklı bir markanın pirincini kullanıyorsanız başında bekleyin. Pilavınız piştikten sonra kenarlardan sıyırarak alt üst edin ama düzeltmek için kesinlikle üzerine bastırmayın. Bırakın özgürce soğusunlar… Üzerine bir bez veya peçete koyup kapağını kapatarak soğuk bir zemine koyun. Tencerenizi sıcak ocağın üzerinde bırakırsanız pilavınız pişmeye devam eder ve lapa lapa olur. Üzerine taze çekilmiş karabiber serperek servis edebilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Patlıcanlı etli pilav tarifi. Hem çok kolay hem de çok lezzetli

Normal su ile pişirecekseniz tat katmak için kaynar suda 1 adet küp bulyon eritip suyuna ilave edebilirsiniz. Tereyağının kokusundan hoşlanmıyorsanız, aynı ölçüde margarin veya yarım su bardağı fındık yağı ile de pişirebilirsiniz. Pirinç pilavı yaparken zeytinyağı kullanmayın, zeytinyağı yoğun kokusu sebebiyle pilavınızın tadını bozar. İlk defa pilav pişirecekler için en uygun pirinç uzun taneli olan basmati veya yasmin pirinci olur. Aynı ölçüleri kullanarak pişirebilirsiniz.

İzleyin: Tane Tane Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır? | Nefis Yemek Tarifleri

Mısırlı mantarlı pilav

  • 125 gr tereyağı
  • 1 su bardağı baldo pirinç
  • 1,5 su bardağı su
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 200 gr mısır, ufak konserve
  • 200 gr mantar, ince doğranmış
  • Bir avuç dereotu
  • 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:

Pirinci soğuk suda, berrak su akana kadar yıkayın. Pilav tenceresine tereyağı ve pirinci ekleyin. Orta ateşte pirinçler şeffaflaşana kadar kavurun. Kaynar suyu ekleyip mum ateşinde kontrollü olarak 20-30 dakika pişirin. Bu sırada mantarları temizleyin. Mantarları suya bastırarak değil, suyu üzerinden akıtarak yumuşak bir fırça ile yıkarsanız pişirirken su salmaz ve çok daha lezzetli olurlar. Ayrı bir tavada yüksek ateşte mantarlarınız suyunu çekip renk değiştirene kadar soteleyin. Pişen mantarların üzerine mısırı ekleyip birkaç kez karıştırın. Pişirdiğiniz pilava dereotu ve mantar karışımını ekleyin. Tüm malzemeleri hafifçe alt üst ederek karıştırın. Arasına bir bez koyup kapağını kapatarak dinlenmeye bırakın.