Çay deyince akla ilk gelen şey hiç kuşkusuz simittir. Özellikle çaya eşlik ederek tüketilmekte ve ülkemizde de en çok üretilen hamur işlerinden birsidir. O kadar çok üretiliyor ve tüketiliyor ki her sokakta bir tane simitçi görmek mümkündür. Hem doyurucu hem de sağlıklı bir besindir. Simit’in tarihçesine baktığımızda tarihinin yüzyıllar öncesine gittiğini görmekteyiz. Öyle ki tarihi 14. Yüzyıla dayanmaktadır. Osmanlı imparatorluğu döneminde sarayda yapılan yemeklerden birisiydi. Özellikle askerlerin sıkça tükettiği bir besindi.
Tarihten bu yana simit sadece Osmanlı İmparatorluğu ile sınırlı kalmamış ve ülkenin dışına da yayılmıştı. Günümüzde de hemen hemen her yerde görmek mümkündür. Özellikle Türkiye ve Yunanistan çok fazla üretmekte ve tüketmektedir. Simit 2018 yılında Oxford sözlüğüne girmiş ve tüm dünyada simit olarak bilinmektedir. Üzeri pekmez ve susamla kaplı bir yiyecek olarak sözlükte yer almıştır. Simit sadece karnı tok tutmamaktadır. Bunun yanında oldukça faydalı ve insan sağlığı için çok büyük bir önem arz etmektedir. Kısaca faydalarına bakacak olursak;
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Vücudu dinç ve canlı tutar.
- Vücuda enerji verir.
- Kalsiyum, protein, magnezyum, potasyum mineralleri açısından çok zengindir.
- B vitamini açısından çok zengindir.
- Kansızlığa iyi gelir.
- Sinir hücrelerine ve beyin gelişimine destek olur.
- Kalp dostudur.
- Doğal bir tansiyon düşürücüdür.
- Kolesterolü dengede tutar.
- Romatizma ağrılarına iyi gelir.
- Mantar ve enfeksiyon oluşumuna karşı vücudu korur.
- Bronşit hastalığına iyi gelir.
Simit sanıldığı gibi sadece çayın yanında karın doyuran bir besin değildir. İçerisindeki maddelerle insan sağlığı için de çok önemli rol üstlenmektedir. Karnı tok tutmasının yanında bilimsel olarak bir sürü faydasının olduğu tespit edilmiştir. Bizler farkında olmasakta çok büyük faydalar sağlamakta ve bizi korumaktadır. Peki, evde simit nasıl yapılır ve hangi malzemeler gereklidir?
Evde simit yapmak;
Gerekli malzemeler;
- 1 paket instant maya
- 1 bardak su
- 1 bardak süt
- 1 bardak sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı kadar tuz
- Un (kullanılan kaba göre değişiklik gösterir)
Simit’in üstüne sürmek için;
- Susam
- 2 yemek kaşığı kadar pekmez
Evde simit yapılışı;
Öncelikle un dışındaki tüm malzemeleri bir kabın içerisine koyuyoruz ve karıştırıyoruz. Ardından azar azar unu ilave ederek hamuru yoğurmaya başlıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken husus unun birden dökülmemesidir. Unu yavaş yavaş ilave edip hamuru yoğuruyoruz. Hamurun yumuşaklığı kulak memesi yumuşaklığına gelince sütünü streçle kapatıyoruz. Yaklaşık olarak 1 ve ya 2 saat kadar hamurumuzu dinlendiriyoruz.
Hamur dinlendikten sonra simidin üzerine sürmek için bir kaseye susam, su ve 2 kaşık pekmezi karıştırıyoruz. Burada en önemli şey su miktarıdır. Ortalama bir fincan kadar su koymamız gerekmektedir. Ardından hepsini karıştırıp bir sos elde ediyoruz.
Sosu elde ettikten sonra hamurdan eşit parçalar keserek açmaya başlıyoruz. Açtığımız hamur uzun ve ince şerit tarzında olmalıdır. Ardından hamurun her iki ucunu da birleştirip bir çember şekli yapıyoruz. Tüm hamuru böyle yaptıktan sonra hazırladığımız sosu bir fırça yardımıyla yaptığımız simitlerin üzerine sürüyoruz. En sonda hazırlamış olduğumuz ürünleri fırına yerleştiriyoruz ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında ortalama 25-30 dakika kadar pişiriyoruz. Ortalama yarım saat kadar pişen simitleri fırından alıyoruz ve tüketmek için servis ediyoruz.
Afiyet olsun