Çayın yanında tatlısız yapamayanlar için harika bir tarifte geldik. Dokusu ve kıvamıyla tatlı zevkinizi arşa çıkartacak, içerisinde yer alan dondurmasıyla serinlemenize yardımcı olan dondurmalı irmik helvası çay yanlarınızın vazgeçilmezi olacak. İşte muhteşem dondurmalı irmik helvası tarifi

Malzemeler;

Şerbeti için:

  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 2 su bardağı şeker (Ben 2,5 bardak kullandım, bize biraz tatlı geldi gerçi eşim çok beğendi ama ben çok tatlı sevmediğimden 2 bardak şekerin daha iyi olacağını düşünüyorum. )

Üzeri için:

  • Fıstık

İçi için:

  • Sade dondurma

Yapılışı;

İlk olarak irmik helvasının şerbeti yapılarak işleme başlanılır. Uygun bir tencerenin içerisine 2 su bardağı şeker alınır, 2 su bardağı süt ve 1 su bardağı su ilave edilir ve şeker eriyene dek karıştırın. Ardından bu şerbeti bir miktar ısıtın ve ısınma işlemi gerçekleştikten sonra şerbeti ocaktan alın. Şerbeti ocaktan aldıktan sonra, uygun bir tencerenin içerisine 250 gr tereyağı ya da margarini alın. Tereyağın erimesini sağlayın. Margarin eridikten sonra, 500 gr irmik ekleyin ve bu noktadan sonra kavurma işlemine başlayın.

Kavurma işlemi bir miktar uzun sürecek ve bu süreci istikrarlı bir şekilde gerçekleştirmeniz tatlınızın çok daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. İrmiği yeterince kavurduktan sonra, yeteri miktarda kavrulup kavrulmadığını anlamak için test yapmayı tercih edebilirsiniz. O noktada kavurduğunuz irmikten bir miktar alın ve üzerine hazırladığınız şerbetten alın rengi açıldıysa irmiği bir miktar daha kavurmanız gerektiğine işarettir. İstenilen renge kavuştuktan sonra, kavurma işleminizi bitirin.

Kavurma işlemi biten irmiğin üzerine şerbetli sütü dökün ve tencerenin kapağını hemen kapatın. Şerbeti döktüğünüz andan ortaya çıkan sıçramaları engellemek için bu işlem önemlidir. Ardından kapağı kaldırın ve şerbet çekene dek karıştırın. Karıştırma işleminden sonra helvanızı demlendirmeye bırakın. Demlenme işleminden sonra servis ederken dondurma eklemeyi ihmal etmeyin.

Video: Dondurmalı İrmik Helvası Tarifi