Tadına doyulmayan Kemal Paşa tatlısı adını Bursa ilinde bulunan Mustafakemalpaşa ilçesinden alır. Bu tatlımız artık büyük firmalar tarafından hazır şekilde üretilip raflarda yerini alıyor. Peki, evde Kemal Paşa tatlısı nasıl yapılır?

Hamuru İçin Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı un

Şerbeti İçin Malzemeler

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Kemal Paşa Tatlısı Hazırlanışı

Tatlının hamuru hazırlanmadan şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakmak gerekiyor. Şerbeti soğumaya bıraktıktan sonra hamuru için karıştırma kabının içerisine 1 adet yumurta kırılıyor. Kırılan yumurtanın üstüne 1 çay bardağı sıvı yağ ilave ediliyor. İki malzeme birbirinde karışıp homojen hale gelene kadar karıştırılıyor. Daha sonra karışıma 1 çay bardağı yoğurt ilave ediliyor. Homojen karışım elde edilene dek karıştırılıyor. İyice karışan malzemelerimize 1 su bardağı irmik ve ardından 1 paket vanilya ile 1 paket kabartma tozu ilave ediliyor.

İzleyin: Kemalpaşa Tatlısı Nasıl Yapılır?

Karışım tekrar homojen bir hâl alana dek karıştırılıyor. 1 su bardağı unun hepsi bir kereden değil küçük kaşıklar şeklinde ilave ediliyor. Un ilavesi esnasında karışım karıştırılmaya devam ediliyor. Karışım karıştırılmaz hale gelince el ile yoğuruluyor. Ele yapışmayan bir hamur elde edilmesi gerekiyor. Ele yapışmayan hamur kıvamına gelene dek yoğurulmaya devam ediliyor. Hazır olan hamuru minik toplar haline getirmeden önce fırın tepsisin altına yapışmayı önlemek için yağlı kâğıt koyuluyor. Yağlı kâğıt yerine tepsiyi az bir şekilde sıvı yağ ile yağlamak da tercih edilebiliyor.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde minik toplar alınıp yuvarlanıyor. Bu toplar birbirine değmeyecek şekilde yağlı kâğıt serdiğimiz fırın tepsisine yerleştiriliyor. Yukarıda verilen malzeme ölçüsünde yapılan topların yaklaşık 20 adet olması gerekiyor. Tepsiye dizilen pişmemiş tatlı, pişirilmek üzere fırına sürülüyor. Tatlı 180 derece fırında 25 dk. civarı pişiriliyor. Her fırının gücü farklı olduğu için tatlıların üzeri kızarana kadar pişirilmesi gerekiyor. Pişen tatlının üzerine daha önceden soğutulan şerbet tatlı sıcakken tatlının üstüne dökülüyor. Şerbetini çeken tatlı yemeye hazır hale geliyor.

Kemal Paşa Tatlısı: Üretiminde hammadde olarak, irmik, taze tuzsuz peynir, un, yumurta, kabartma maddesi ve su kullanılarak tekniğine uygun olarak hazırlanıp, hamuruna şekil verilip, fırında üstü kızarıncaya kadar tam pişirilmesi ile elde edilen peynir tatlısı olarak da bilinen yarı mamuldür.

Kemal Paşa Tatlısı Sunum Önerisi

Pişen ve şerbetini çeken tatlının üzerine hindistan cevizi, toz fıstık veya toz ceviz serpilebiliyor hatta sade dondurma ile de servis edilebiliyor.

Benzeyen özellikleri sebebiyle Kemalpaşa tatlısı, Hayrabolu tatlısı, lor tatlısı ve Biga tatlısı da isimleri birbirlerinin yerine kullanılan farklı, yöresel tatlı ürünleridir. Kemalpaşa tatlısı Bursa ilinin Kemalpaşa ilçesine özgü bir tatlı olup, ticari değeri yüksek bir üründür. Kemalpaşa tatlısı irmik, taze tuzsuz peynir, un, yumurta, kabartma maddesi ve suyun hamur haline getirilip fırınlarda kızartılması ve sonrasında üzerine şerbet dökülmesi ile hazırlanır. İlk olarak 1960 ve 1962 yılları arasında Kemalpaşa ilçesinde üretimine başlanmıştır.