Misafir ağırlamak, kültürümüzün en önemli parçalarından birisidir. Memleketimizin her yerinde özellikle kırsal kesimlerde misafir ağırlamak oldukça önemlidir. Eski zamanlardan günümüze kadar gelen ve önemini koruyan bu kültür zamanla sadece köy ve kırsal kesimlerle sınırlı kalmaya başlasa da milletimizin misafirperverliği oldukça her zaman oldukça ön plana çıkmaktadır.

Ülkemizde misafirlik algısı diğer milletlere oldukça gelişmiş durumdadır. Yeni taşınan birinin evine, bebek sahibi olan bir çifte, bir hastalık atlatan tanıdıklarımıza, komşularımıza ve akrabalarımıza misafirliğe gitmek oldukça alışılagelmiş durumlardan bazılarıdır.

Gelin Evi Ziyaretleri

Alıştığımız misafirlik türlerinden birisi de gelin evi ziyaretleridir. Yeni evlenen çiftlerin evine belirli bir zaman aralığından sonra ziyaretler yapılır. Gelinin yeni evi gezilir, varsa çeyizlerine bakılır ve düğün hakkında genel bir değerlendirme yapılır. Bu ziyaretler toplumumuz için oldukça sık yapılan ve olağan bir durum olmuştur ki ülkemizde bu formatla düzenlenen birden çok yarışma formatlı yarışma da yapılmaktadır.

Gelin evi ziyaretleri yeni gelinler için biraz stresli olabilir. Özellikle hazırlanacak ikramların hem basit olmaması hem de göze hitap etmesi oldukça önemlidir. Bu aşamada pratik, lezzetli ve güzel görünün birbirinden farklı tarifle karşılaşmak mümkün olabilir.

Birden çok tarifi yapmayı denemek fazla ürün çıkardığı gibi lezzet karmaşasına da neden olacaktır. Bundan dolayı pratik olmasının yanında aynı zamanda lezzetli ve birden fazla ürün yerine de ikram edilebilecek tarifleri denemek daha akıllıca olacaktır.

Kaynana Kıskandıran Tariflerden: Muhallebili Kek

Muhallebili kek daha önce yapmayı deneyenler ve tadanlar için mutlaka unutulmaz lezzetlerden biri haline gelmiştir. Muhallebili kek tarifini merak eden ve yapmak için araştıran birçok kişinin karşısına kaynana ile ilgili bir tabir mutlaka çıkmıştır. Bazı kişiler muhallebili kek ismi yerine, kaynana kıskandıran kek ismini bile kullanabilirler.

Kaynana kıskandıran yani muhallebili kek oldukça kolay yapılan hem tatlı yerine hem de kek yerine ikram edilebilecek pratik ikramlardan birisidir. Birçok evde bulunan malzemeler ile yapılabilir, malzemeleri fazla maliyetli olmadığı gibi her yerde de bulunabilir.

Muhallebili Kekin Kek Kısmı İçin Kullanılacak Malzemeler

Muhallebili kekin muhallebisi ve kek kısmı ayrı olarak yapılmaktadır. Kek kısmını hazırlayıp, fırında pişme süresini beklerken muhallebi kısmını hazırlayabilirsiniz. Kek kısmını hazırlamak için şu malzemeler kullanmak yeterli olacaktır;

  • 3 adet yumurta,
  • Bir su bardağı süt,
  • 1 çay bardağı zeytinyağı veya sıvı yağ,
  • 1 su bardağı şeker,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1 paket vanilya,
  • Aldığı kadar un.
İLGİLİ MAKALE  Klasik lezzete farklılık katın. 'Şeftalili muhallebi' tarifi

Aldığı kadar un kısmı için belirli bir miktar belirtilmez. Un miktarı kullanılan un kabının ölçüsüne göre değişiklikler gösterebilir. Belirtilen diğer ölçülere oranla aldığı kadar un miktarı yaklaşık olarak 3 su bardağı kadar una denk gelmektedir.

Muhallebili kek çırpma

Muhallebili kek çırpma

Muhallebi Kısmı İçin Kullanılacak Malzemeler

Hazırladığınız kek fırında pişme aşamasındayken, muhallebi kısmını hazırlayabilirsiniz. Muhallebiyi hazırlamak için kullanılacak malzemeler şu şekildedir;

  • 3 su bardağı süt,
  • 3 yemek kaşığı nişasta (Buğday veya mısır nişastası kullanılabilir.)
  • 1 yemek kaşığı un,
  • 1 yemek kaşığı şeker,
  • 1 paket kremşanti.

Muhallebi kısmı için marketlerde sık sık satılan ve karşımıza çıkan karışımı hazır muhallebileri de tercih edebilirsiniz. Paketli muhallebileri hazırlamak için, paketin arkasına yazılan tarif kısmındaki miktarda süt kullanmanız yeterli olacaktır. Ekstra bir malzeme kullanmanıza gerek yoktur.

Muhallebili kek borcama dökme

Muhallebili kek borcama dökme

Kek Kısmının Yapılışı

Muhallebili kekin, kek kısmı belirtilen malzemelerin belirtilen ölçülerde eklenmesi ile yapılır. Kekin kabarması ve yapışmaması oldukça önemlidir. Kekin kabarması için belirtilen malzemelerin sırası ile koyulması ve malzemelerin bir kısmının eklendikten sonra çırpılması gerekmektedir.

Sırası ile öncelikle yumurta ve şekeri kaba alarak köpürene kadar çırpmak gerekir. Daha sonrasında süt ve sıvı yağı ekleyerek bir süre daha çırpılır. Son olarak kabartma tozu, vanilya ve aldığı kadar un eklenerek malzemelerin birbiri ile bütünleşmesi için bir süre daha çırpılır. Çırpılan hamur tek bir renk aldığı zaman çırpma işlemine son verilir.

Kekin pişerken yapışmaması için kullanılacak tepsi yağlanmalıdır. Yağlandıktan sonra hazırlanan kek karışımı tepsiye dökülür ve 180 derece daha önceden ısıtılmış fırından pişirilir. Pişirilirken kabarması ve üst kısmının kızarması kontrol edilmelidir.

Muhallebili kek delik açma

Muhallebili kek delik açma

Muhallebi Kısmının Yapılışı

Kek kısmı pişerken muhallebiyi hazırlayabilirsiniz. Eğer hazır paketlenmiş muhallebi kullanmıyorsanız belirtilen ölçülerde süt, nişasta ve unu da ilave ederek ocağa alın, kaynayana kadar karıştırın.

Ardından kaynayan karışımı ocaktan alarak üzerine bir paket kremşanti ekleyip tekrar ocağa koymadan çırpmada devam edin. Kremşanti, diğer karışım ile karıştığında muhallebiniz hazır olacak.

Muhallebili kek deliklere muhallebi dökme

Muhallebili kek deliklere muhallebi dökme

Muhallebili Kek Hazırlamada Son Adım

180 derecede pişirdiğiniz keki fırından alarak, kısa bir süre soğumasını bekleyin. İki sıcak ürünün birleşmesi kekte hamurlaşma meydana getirebilir. Kek kısa bir süre bekleyip ısısı düştükten sonra üzerine hazırladığınız muhallebi karışımını eşit miktarda yayın.

İLGİLİ MAKALE  Bu keki mutlaka deneyin! Frambuazlı keke aşık olacaksınız

Eşit miktarda yaymak görsellik açısından çok önemlidir. Son olarak servis etmeden önce dolapta en az yarım saat bekletmek yeterli olacaktır.

Video: EN KOLAY Muhallebi Dolgulu Kek Tarifi