Çoğu insanın bakmaya korktuğu ama içinde biz insanları iyileştirecek güce sahip olan at kestanesi ülkemizde uzun zamandır kullanılmaktadır. Sağlığınız açısından önemli bir faktör olan bu at kestanesi çoğunlukla sağlık, güzellik ve kozmetik gibi hayatımızın önemli bir parçasında rol oynamaktadır.

At Kestanesi Nedir?

At kestanesi Sabunağacıgiller’den Sapindaceae ailesinden Aesculus Hippocastanum olarak bilinen ve boyu 39 metreye kadar çıkan bu ağacın bir salkımda 20 ila 50 arası çiçek yetişir. Genellikle her dalında 1 ila 5 çiçek yetişmektedir.

Bu bitkilerin genellikle yapraklarının kökleri pembe, sarı renkli ve beyazdır. Bu çiçekler dikenli ve yeşil bir kapsülde bulunur. Adlarında bulunan at ve kestane isimlerinin nedenleri ise genellikle atların bu ağaç sayesinde nefes alabilmesi ve görünüşünün kestaneye benzemesidir.

At Kestanesi Nerede Yetişir?

Güney Doğu Avrupa’nın Balkan karma ormanına ve Pindus Dağı ormanlarına özgün olmakla beraber Anadolu, Orta ve Güney Asya, Avrupa ülkelerinde yetişen yabani bir bitkidir. Ukrayna’nın başkenti Kiev’in simgesi olan at kestanesi çiçeği, çoğunlukla Avrupa ülkelerinde bulunmaktadır.

Özellikle İsveç’te Gastrikland’ta, Amerika Birleşik Devletleri’nin ise çoğunlukla her parkında bulunmaktadır. Faydaları saymakla bitmeyen at kestanesini şifalı bitkiler satan marketlerden, aktarcılardan ve online sitelerden alabilirsiniz.

Faydaları saymakla bitmeyen at kestanesi

Faydaları saymakla bitmeyen at kestanesi

At Kestanesini Kimlerin Kullanmaması Gerekir?

At kestanesi ve yağı çok yararlı olsa da bazı insanlar bu imkanlardan yararlanamaz. Genellikle kanama sorunları olan ve kan inceltici haplar kullanan hastalar at kestanesini ve yağını kullanmaması gerekmektedir.

Bu at kestanesini ve yağını çoğunlukla anne adayı olan annelere ve emziren annelere kullanılmaması gerektiği söylenir. At Kestanesi yağı bazı alerjik hastalıklara sebep olabilir. Bu yüzden cildin ufak bir kısmına sürüp alerjinizin olup olmadığınızı kontrol etmeniz gerekmektedir.

İzleyin: Doğal/yan etkisiz ağrı kesici, at kestanesi yağı yapımı çok kolay

At Kestanesinin Faydaları Nelerdir?

At kestanesinin ve yağının faydaları şunlardır;

  • İçinde bulunan apiganin sayesinde cildimizi sıkılaştırır ve genç gösterir ve yaşlanmayı geciktirir. Bu yüzden at kestanesi genellikle kozmetik ürünlerde kullanılır.
  • At kestanesini alnınıza, şah damarınıza ve ayak tabanlarınıza sürdüğünüz takdirde kan dolaşımını hızlandırdığı için vücuttaki stresi atmanıza yardımcı olur. Ayrıca baş ağrısına iyi gelmesi için alnınıza sürüp masaj yaparsanız etkili bir sonuç elde etmiş olacaksınız.
  • Günlük düzenli olarak bel fıtığınıza sürüp masaj yaparsanız bel fıtığınızın geçmesine yardımcı olduğunu görürsünüz.
  • Koltuk altınıza sürdüğünüzde terleme yaparak vücudunuzdaki toksinleri atmanızı sağlayarak üst solunum yolu hastalığınızın geçmesini sağlar.
  • İçinde bulunan antioksidan sayesinde vücudunuzun güçlenmesini sağlar.
  • Kemiklerde ve eklemlerde oluşan romatizmal hastalıkların geçmesini sağlar.
  • Genetik sebeplerden oluşan kılcal damar çatlamalarını önler.
  • At kestanesi yağını kullandığınızda cildi yenileyip saç dökülmelerinizi önleyecektir.

Hayatınızın önemli bir yerinde rol oynayan at kestanesinin faydaları bunlardır.

At Kestanesi Nerelerde Kullanılabilir?

Çoğunlukla at kestanesini merhem olarak kullanıldığı bilinir. Fakat at kestanesi hem çay hem yağ hem de merhem olarak kullanılır. At kestanesinin çayının faydaları kramp ve varislere iyi gelir, cildi güzelleştirir ve vücuttaki ödemi atmaya yardımcı olur.

At kestanesi yağı ise üst solunum yollarında ki hastalıklarda balgam söktürücü özelliğe sahiptir ve göğüs ağrılarına iyi gelir. Burkulmalara, yaralara ve basura da iyi gelir. Bu özellikleri ile yaşantıyı kolaylaştıran bu çaylar ve yağlar hastalığınızın önlenmesine yardımcı bir etkiye sahiptir.

Etiketlendi:

, , ,