Sofraların olmazsa olmazlarından biri olan pilav, nefis ve doyurucu bir yemektir. Birden fazla çeşidi bulunur. Son zamanlarda hamsili pilav oldukça popüler. Çoğu kişi hamsili pilav nasıl yapılıyor? Gerekli malzemeler neler? Sorularına cevap arıyor. Şimdi hamsili pilav tarifine değinelim.

Hamsili Pilav İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Kısa sürede hazırlanan ve pişen nefis bir hamsili pilav yapmak için gerekli birtakım malzemelere ihtiyaç vardır.

Gerekli malzemeler şunlardır:

  • 2 kilo hamsi
  • 2 adet büyük boy rendelenmiş soğan
  • 3 yemek kaşığı kadar dolmalık fıstık
  • 3 yemek kaşığı kadar kuru üzüm
  • 2 buçuk su bardağı pirinç
  • Karabiber
  • Tuz
  • Kaynamış su
  • Sıvı yağ
  • Tereyağı
  • Limon suyu
  • Maydanoz
  • Soğan

Gerekli tüm malzemeler hazırlandıktan sonra pilavı yapmaya başlayabilirsiniz. Hamsili pilav adı altında birden fazla tarif olmakla beraber tariften tarife malzemelerde birtakım değişiklikler olabilir.

Hamsili Pilav Nasıl Yapılır?

Hamsili pilava başlamadan önce hamsileri ayıklamak ve güzelce yıkamak gerekir. Temizlenen hamsiler suda bekletilir. Suyun içerisine tuz ve limon suyu eklediğiniz müddetçe hamsinin yoğun kokusu ortadan kalkar ve pilava koku sinmez.

Aynı şekilde kuş üzümü de bir kasenin içerisinde bekletilir. Ilık suda bekleyen üzümler daha yumuşak bir hal alacaktır. Pirinçleri yıkayın ve ılık suda şişmesini bekleyin. Bu esnada pirinçlere tuz ekleyebilirsiniz.

Ocağın altını yakın, sıvı yağ ile tereyağını birbirine ekleyerek eritin. Yağ kızarmaya başladığı anda soğanları doğrayın ve kavurun. Kavurma işlemine dolmalık fıstık ile devam edin. Renk alana kadar kavurun ve daha sonra kuş üzümünü ilave edin. Karabiber, tuz gibi baharatları ekleyerek karıştırma işlemine devam edin.

Daha sonra tencereye pirinçleri ve ılık suyu ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pişmesini bekleyin. Pilav pişerken sizlerde hamsiyi hazırlamaya başlayın. Büyük bir borcamı güzelce yağlayın.

Ardından ayıklanan hamsileri borcama dizin. Pişen pilavı yani iç harcı hamsilerin üzerine ekleyin. Ardından tekrar hamsileri dizin. Üzerine sıvı yağ gezdirin. Ardından 180 derecede ayarlı olan fırına verin. En az 25 dakika içinde hamsili pilavınız hazır hale gelmiş olacaktır. Afiyet olsun.

Hamsili Pilav Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

En önemli püf noktası hamsileri dikkatli şekilde ayıklamak olacaktır. Hamsileri temizleyin ve hiç kılçık kalmayacak şekilde ayıklayın. Daha sonra temizlenen hamsileri güzel bir şekilde kurutun.

İLGİLİ MAKALE  Balık yedikten kaç saat sonra yoğurt yenir (Kaynak: soru.com.tr)

Ne kadar güzel kurularsanız o kadar lezzetli ve çıtır olacaktır. Hamsi kokusunun pilava sinmemesi için hamsileri en az 20 dakika tuzlu ve limonlu suda bekletin. Bu sayede hamsinin kokusu pilava geçmez ve yiyen kişiyi rahatsız etmez.

Pilavın kuru olmaması için ise mutlaka fırın ayarına dikkat edin ve aralıklarla fırını kontrol edin. Önceden fırını ısıtın ve hamsilerin çok fazla kızarmamasına dikkat edin. 25 veya 30 dakika pişmesi için yeterli bir zaman dilimi olacaktır. Bu hususlara dikkat edin.

İzleyin: Hamsili Pilav Tarifi / Tavada Hamsili Pilav Nasıl Yapılır / Ustadan Al Tarifi

Hamsili Pilav Servis Önerisi

Hamsili pilav birden farklı yöntem ve malzeme ile kolaylıkla yapılabilir. Sadece tepsi veya borcam kullanılır diye bir şartı yoktur. Isıya dayanıklı kaplarda da yapılabilir. Porsiyonluk olarak hazırlanan hamsili pilavlar küçük kaplarda veya güleçlerde servis edilebilir. Hamsili pilavın yanına mutlaka güzel bir salata yapmak gerekir.

Salata ile servis edildiği taktirde çok hoş bir doyum hissi verir. Özellikle de roka salatası hamsili pilavla servis etmek için son derece uygun ve pratik bir salatadır. Roka sevmeyenler karışık salata da tercih edebilir. Sıcak olarak servis etmek daha doğru ve lezzetli olacaktır.