Sindirim sistemini düzenlemeden bağışıklık sisteminin güçlü olmasına kadar birçok faydaya sahip olan zerdeçal, süt ile buluştuğunuzda adeta bir şifa kaynağına dönüşüyor. Bilhassa geceleri uyumadan evvel tüketilen zerdeçallı süt, güne daha sağlıklı başlamanıza yardımcı olurken, yaşamsal fonksiyonlarınızın daha kaliteli olmasına yardımcı oluyor. Günlük beslenme rutinine eklenen zerdeçallı süt, oluşabilecek tüm yeni hastalıkların önüne geçerken aynı zamanda kronik hastalıklarınıza da olumlu yönde etki ediyor. Bir diğer adı ‘altın süt’ olan zerdeçallı sütün tüm faydalarını gelin birlikle öğrenelim…

Zerdeçal

Zerdeçal

Zerdeçallı süt nedir, neye denir?

Son dönemlerde adını pek çok yerde duyduğumuz zerdeçallı süt, süt içerisine zerdeçal eklenerek hazırlanan ve sağladığı faydalarla gündemden düşmeyen bu içeceğe denir. Bir diğer adının altın denmesini sağlayan neden ana maddesinin zerdeçal olmasından kaynaklanmaktadır. Zerdeçalın rengi dolayısıyla, altın süt olarak da geçmektedir. Lezzeti yüksek, şifası saymakla bitmeyen bu zerdeçallı sütü günlük rutine eklediğimizde birçok hastalıkların önüne geçerken, mevcut kronik hastalarda da iyileşme sürecine girilmesini sağlıyor. Öyleyse gelin bu zerdeçallı sütün faydaları neler görelim…

  1. Zerdeçallı süt, vücutta ağrı olan dönemlerde tüketildiğinde büyük bir ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Zerdeçalın içerisinde bulunan kurkumin bileşeni sayesinde, vücutta bulunan tüm hücrelerin yenilenmesini ve güçlenmesini sağlamaktadır.
  2. Solunum yolu enfeksiyonlarında birebir sonuç gösteren zerdeçallı süt, enfeksiyon tedavisinde kullanılmasının yanı sıra aynı zamanda boğaz ağrılarının yatışmasında da etkilidir.
  3. Kasları rahatlatma gücü olduğu bilinen zerdeçalı, spor sonrasında ya da uyumadan 1 saat önce süt içerisinde karıştırarak içmek, ağrılarınızı dindirirken rahat bir uykuya geçmenize yardımcı olacaktır.
  4. Metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olan zerdeçallı süt, yağ yakmaya da yardımcı olmaktadır.Yağ yakıcı özelliği sayesinde kilo vermeyi de kolaylaştıran zerdeçallı sütü, kilo verme dönemlerinizde beslenme programınıza rahatlıkla ekleyebilirsiniz.
  5. Daha güçlü bir bağışıklığa sahip olmanıza yardımcı olan zerdeçallı süt, oluşabilecek reaksiyonlar sonucundaki alerjilerin de önüne geçmektedir.
  6. Zerdeçallı süt içerisine bir miktarda Hindistan cevizi yağı eklerseniz, bu üç bileşen rahat bir uyku çekmenize yardımcı olur.
  7. Vücutta oluşan sivilce ve akne oluşumunun önüne geçerek, mevcut olan aknelerinde giderilmesine yardımcı olur.
  8. Karaciğeri de koruyan zerdeçallı süt, yağlanmalara karşı karaciğeri müdafa eder.
  9. Regli döneminde oluşan kramp ve ağrıların geçmesine ve vücudun rahatlamasına yardımcı olmaktadır.
  10. Ciğer dolayısıyla tıkanan ve nefes zorluğu yaşanılan dönemlerde zerdeçallı süt rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
  11. Zerdeçal kansere yakalanma riskini azaltan maddeleri içeren çok güzel bir besin kaynağıdır. Günlük olarak yemeklerde tüketmek ilk başlayanlar için zor olsada, süt içerisine ekleyerek tüketmek daha keyifli olabilir. Dolayısıyla zerdeçallı süt içerek kanser riskinin önüne geçebilirsiniz.
  12. İyi bir kalsiyum örneği olan zerdeçallı süt, içerisinde barındırdığı kalsiyumlar sayesinde kemik sağlığını koruma altına alarak, kemiklerin daha güçlü olmasına yardımcı olmaktadır. Kemiklerin esnek ve daha dayanıklı olmasını sağalarken, kemik kaybının önüne geçerek osteoporoza karşı da koruma kalkanı oluşturur.
  13. Düzenli olarak tüketilen zerdeçallı süt kanın temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Kan dolaşımının iyileşmesini sağlayan zerdeçallı süt aynı zamanda kanda bulunan lenf sisteminin de daha sağlıklı olmasına yardımcı olmaktadır.
  14. Düzenli olarak tüketin zerdeçallı süt sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olurken aynı zamanda midede oluşan hazımsızlığın da önüne geçmektedir.
  15. Östrojen hormonunun daha yüksek seviyede olmasını sağlayan zerdeçallı süt, hamile kalmayı kolaylaştıran etmenler arasında yer alır.
Zerdeçal

Zerdeçal

Zerdeçallı süt nasıl hazırlanır?

Malzemeler;

  • 1 su bardağı süt (inek sütünün yanı sıra Hindistan cevizi sütü ya da badem sütü de kullanabilirsiniz)
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı zerdeçal tozu
  • Bir tutam karabiber
  • 1 tatlı kaşığı bal
İLGİLİ MAKALE  Sağlıklı olabilmek için günde kaç litre su içilmesi gerekir? (Kaynak: soru.com.tr)

Hazırlanışı;

Küçük bir cezve içerisine bir su bardağı sütü dökün ve ardından tarçın, zerdeçal ve karabiberi ekleyin biraz karıştırdıktan sonra oacağın üzerine alın ve altını yakın. Süt kaynamaya başladıktan sonra, ocaktan alın ve ilk sıcaklığı çıktıktan sonra içerisine 1 tatlı kaşığı bal ilave edin ve afiyetle tüketin.