Doğal bir güzelliğe shaip olmak herkes için mümkün de olsa bazılarımızın cildi daha hassastır ve bu güzelliğe kavuşma konusunda önümüze bazı engeller çıkar. İşte bu engellerden en yaygın olanı ise yüzde çıkan lekelerdir. Bir anda kendini göstermeye başlayan ve çıkışı ile önemli anlarda her zaman canımızı sıkan bu gibi lekelerin giderilmesi için ise her zaman kullanabileceğimiz doğal ve kolay püf noktaları evimizde uygulayabilir ve lekelerden zorlanmadan kurtulabiliriz.

Cilt lekeleri neden olur?

Cilt yapısında bulunan ve cilde doğal rengini kazandıran melasonit isimli maddenin aşırı üretimi ya da üretim eksikliğine bağlı olarak cildimiz lekelenmeye başlar. Çoğunlukla güneş ışınlarına bağlı olarak ortaya çıkan bu lekeler bazı durumlarda hormonsal faktörler, ilaç kullanımlar ve de kimyasal maddelerin yan etkileri olarak da karşımıza çıkarlar. Aslında genel olarak sadece kötü bir cilt görünümü oluşturduğu düşünülse de bazı durumlarda kahverengi lekeler cilt kanseri habercisi olarak da görülebilir. Daha çok ise el, yüz, sırt ve göğüs bölgelerinde bu lekelere rastlanır.

Cilt lekesi neden olur?

Cilt lekelerinin oluşum nedenlerinden en yaygın bilineni özellikle hassas ciltler için güneş ile uzun süreli temas etmek görülürken, genetik ve hormonsal faktörler, kimyasal tepkimeler, hamilelik ve ilaçların oluşturduğu yan etkiler olarak da bu tip lekeler ortaya çıkabilir. İşte detaylı hali ile ciltte oluşan kahverengi lekelerin sebepleri:

  • Yaz aylarında yaptırılan ağda, peeling ve epilasyon gibi cilt bakımları
  • Tansiyon ve kalp ilaçları ile antibiyotikler
  • Genetik yatkınlık
  • İlerleyen biyolojik yaş
  • Hamilelik döneminde hormon bozukluğu
  • Hormon tedavisi
  • Son kullanma tarihi geçmiş kozmetik ürünleri
  • Cilt enfeksiyonları
  • Aşırı yağlı ve baharatlı beslenme düzeni
  • Yetersiz şekilde su tüketimi
  • Sigara ve alkol kullanımı

Ciltte oluşan lekeler nasıl giderilir?

Cilt üzerinde oluşan lekelerin geçirilmesi için bazı ilaç ve medikal ürünler kullanılabileceği gibi doğal yöntemlere başvurmak da bir çaredir. Ve açıkçası bu gibi doğal yöntemlerin kullanılması sayesinde ciltte oluşan lekelerden kurtulmak hem daha kolay hem de daha sağlıklıdır. İşte ciltte oluşan lekelere karşı uygulanabilecek doğal yöntemler:

İLGİLİ MAKALE  Yüzdeki lekeleri yok ederek pürüzsüz bir cildiniz olsun ister misiniz? İşte lekeden eser bırakmayan mucize kür (Kaynak: soru.com.tr)

  • Limon ve maydanoz: Limon cilde iyi gelmesi ile bilinen ve C vitamini bakımından güçlü bir kaynak oluşu ile karşımıza çıkan gıdalardan. Limonu  maydanoz ile birleştirmek ise etkilerinin daha kalıcı ve daha etkili olmasını sağlıyor. Bu yöntemi kullanmak için ise bir miktar maydanozu blenderden geçirin ve suyuna 1 tam limonun taze sıkılmış suyunu ekleyin. Bu iki sıvıyı iyice karıştırdıktan sonra ise tonik suyu gibi cildinizde lekeli olan bölgelere sürün. Yaklaşık olarak 15 dakika bekledikten sonra ise cildinizi ılık su ile yıkayabilirsiniz.
  • Ballı limon maskesi: Limon ve bal gibi kendi başına hücre yenileme özelliği bulunan gıdalar bir araya geldiklerinde ise doğal çözümler ile ilgili her alanda karşımıza çıkıyorlar. Bal içerdiği antioksidan değerleri sayesinde ölü hücrelerden kurtulmayı sağlıyor ve cildinize pürüzsüz bir görünüm katıyor. Bu yöntemi uygulamak için ise 1 yemek kaşığı bal ile yarım limonun suyunu iyice karıştırıp ardından lekeli bölgeye uygulayın ve kuruması için bırakın. Yaklaşık olarak 20 dakika beklemek yeterli olacaktır. Ardından yüzünüzü temizleyebilirsiniz.
  • Salatalık maskesi: Salatalık doğal bir tonik suyu olarak kullanılabilir ve kullanıldığı zamanlarda ise gözenekleri açarak cildin hava almasını, bununla birlikte de ciltteki hücrelerin yenilenmesini sağlar. Bu yöntemden faydalanmak için yapmanız gereken ise salatalıklarınızı rendeleyip ardından suyunu iyice başka bir kaba sıkmak. Sıktığınız suyu pamuk yardımı ile cildinize yerdirin ve bu şekilde 30 dakika kadar bekletin. Ardından cildinizi yıkayarak temizleyebilirsiniz.