Günün tüm yorgunluğunu attığımız ve kaliteli bir uyku sürecinde olabilmek için son derece önemli gerekliliklerden bir tanesi olan yastıkların yüzeyinde zaman içerisinde sararmalar meydana gelmektedir. Bu sarartı son derece kötü bir görünümün oluşmasına neden olurken aynı zamanda sağlık açısından da zararlıdır. Sarartılar çeşitli bakterilerin oluşmasına neden olurken, yastıkların düzenli olarak temizlenmesi son derece önemlidir. Haberimizin bu bölümünde sararan yastıkları temizlemenin yöntemlerini ele alırken, yastıklarını ilk günkü temizliğine kavuşturmanızı sağlayacağız. İşte o mucizevi yöntemler…

Yastıklarınız kar beyazlığında kalsın

Temizlik kişinin sağlıklı bir yaşam içerisinde olması için son derece önemli olan durumların başında gelmektedir. Düzenli temizliğin uygun periyotlarda yapılması bir başka önemli olan durumlar arasında yer alırken, temizliğin her ürüne ince ayrıntısıyla gerçekleştirilmesi gerektiği de unutulamamalıdır. Temizlikte unutulan ve sürekli olarak atlanılan yerlerden bir tanesi olan yastıklar, pek çok kişinin temizlik noktasında göz ardı ettiği bölgelerden bir tanesidir. Yastıkların düzenli olarak temizlenmesi son derece önemli olurken kişinin yaşamıyla fazlasıyla ilişkilidir. Zaman içerisinde temizliği yapılmayan yastıkların yüzeylerinde meydana gelen sararmalar kişinin sağlığını büyük ölçüde tehdit altına alan durumların başında gelirken, yastıklarınızı kar beyazlığına ulaştırmak için uygulamanız gereken belli başlı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerin düzenli olarak uygulanması yastıklarınızın temiz ve sağlıklı bir formda olmasına büyük ölçüde katkı sağlayacaktır.

Düzenli olarak temizlemeyi unutmayın

Yastıkların üzerinde meydana sarartı problemini yok etmeden evvel bu durumun kaynağını çözmeniz fazlasıyla önemlidir. Sarartı ıslak saçla yastığa baş koymak ya da uyku esnasında terlemek gibi pek çok durum dolayısıyla meydana gelebilen bir durum olurken, yastıkların düzenli olarak temizlenmesi son derece önemlidir. Yastıklarda sarartı ya da küf gibi bileşenlerin oluşmaması için nevresimlerinizi değiştirdiğiniz zamanlarda yastıklarınızı da yıkamanız önemlidir. Yastıkların yıkanabilir formda olması pek çok kişi tarafından unutulan bir durum olsa da esasında yıkanmasıyla son derece pratik ev ihtiyaçlarından bir tanesidir. Yastıkları yıkama sürecinden sonra dikkat edilmesi gereken bir husus varsa da o da şüphesiz kurutma sürecidir. Yastıklarınızı yıkadıktan sonra tam manasıyla kurutmanız, yastığınızı uzun yıllar kullanmanızı etkileyecek bir durum olurken yedek yastık bulundurmanız çok daha kolay bir şekilde süreci ilerletmenize yardımcı olacaktır. Yastıklarınızı düzenli olarak yıkamak, yastık yüzeyinde herhangi bir leke probleminin oluşmasını engellerken aynı zamanda sağlıklı ve hijyenik bir uyku içerisinde olmanıza da büyük ölçüde katkı sağlayan unsurlar arasında yerini alacaktır.

İLGİLİ MAKALE  Duşakabin 'kireci' nasıl temizlenir? (Kaynak: soru.com.tr)

Sararan yastıklara elveda

Yastıkların yüzeyinde sararma nedenini yok ettikten sonra, sararmış olan yastıklarınızı temizleme yöntemlerine geçiş sağlayabiliriz. Sararmış olan yastığınızı temizlemek ve ilk günkü formunu kazandırmak için şu bileşenleri ve yöntemleri eksiksiz bir şekilde uygulamayı tercih edebilirsiniz;

Malzemeler;

  • Yarım su bardağı sirke
  • 1 su bardağı oksijenli su (Eczanelerden temin edebilirsiniz)
  • Yarım su bardağı boraks
  • Yarım su bardağı çamaşır deterjanı

Yapılışı;

Yastığınızın içerisine sığacak büyüklükteki leğeninizin içerisine yukarı yer alan malzemeleri uygun ölçülerde alın. Tüm malzemeleri ilave ettikten sonra bir çubuk yardımıyla güzelce karıştırın. Karıştırma işlemini tamamladıktan sonra lekeli olan yastığınızı leğenin içerisine koyun ve bu şekilde yaklaşık olarak 2 – 3 saat boyunca beklemesini sağlayın. 2 – 3 saat kadar leğenin içerisinde bekleyen yastığınızın tüm suyu çektiğinden ve lekelerin açıldığından emin olun. Sürenin sonunda yastığınızın suyunu güzelce süzdürün ve yastığınızı çamaşır makinesinin içerisine koyun. Uygun temizleme deterjanı ile çamaşır makinenizi çalıştırdıktan sonra, yastığınızın üzerinde bulunan tüm lekelerin derinlemesine temizlendiğini ve yastığınızın ilk günkü formunda olduğunu gözlerinizle göreceksiniz.

Video: Sararmış yastık nasıl temizlenir? Yastıktan ter lekesi nasıl çıkar?Sağlıklı uyku\yatak temizliği)