Yaş faktörünün ilerlemesiyle birlikte kadın erkek fark etmeksizin herkesin en büyük korkulu rüyası yüzde oluşan o derin büyük kırışıklardır. Önlem alınmadığı taktirde kırışıklar yüzde iyiden iyiye kendine yer ediniyor, çok daha görünür hale gelmeye başlıyor. Ciltte oluşan kırışıklıkların asıl nedeni ise ilerleyen yaş faktörü ile cildin yeterli nemi üretememesinden kaynaklı oluşuyor. Olunandan daha yaşlı gösteren o derin kırışıklıkları önlemek için evde hangi maskeleri uygulamak gerekir?

Yüzde kırışıklık neden oluşur?

Esasında bakıldığında yüzde oluşan kırışıklıkların en temel sebebi genetik faktörlerin yanı sıra cilt, gerekli kolajen formunu kaybederek elastik donunun kurumasından meydana gelmektedir. Destekleyici bağ dokusunu kaybeden cilt, yaşın ilerlemesiyle birlikte nemini de kaybedince bu kez kırışıklıkların meydana gelmesi kaçınılmaz bir son oluyor. Derin ve büyük kırışıklıkların bir diğer nedeni ise UV ışınlarına uzun süre maruz kalmaktan geçiyor. Uzun süre UV ışını yani güneş ışınına maruz kalan kimsenin yüzünde ki elastin liflerinin yıpranmasına neden olarak kırışıklıkların oluşumuna zemin hazırlıyor. Bu gibi oluşabilecek kırışıkların önüne geçmek için esasında çok basit bir yöntem bulunuyor. Güneş ışınına maruz kalacağınız günlerde, UV ışınlarına karşı koruyucu güneş kremi kullanmak tüm problemlerini ortadan kaldıracaktır. Hemen hemen her sağlık probleminde olduğu gibi yüzde oluşan kırışıklıkların da belli bir boyutu stres kaynaklı oluşabilmektedir. Dengeli ve düzenli beslenmek başta olmak üzere yaşam kalitesini arttıracak çalışmalarda bulunmak vücudunuzun ve cildinizin daha genç görünmesine neden olacaktır.

Derin kırışıklıkların formülü bu tarifler de!

1- Hücre yenilemeye yarayan mucize muz maskesi

Malzemeler:

  • 1 adet olgun muz
  • Blender

Yapılışı:

1 adet iyice olgun muzu blender yardımıyla iyice püre haline getirin. Evinde blender olmayanlar bu işlemi bir çatal yardımıyla da yapabilir. Yalnızca muzun iyice ezilmiş tüm liflerinin ortaya çıkmış olması gerekmektedir. Bu maskeyi, yüzünüze sürmeden evvel cildinizde herhangi bir makyaj malzemesi varsa cildinizden arındırdıktan sonra cildinize muz maskesini sürmelisiniz. Muzun içeriğinde bulunan E vitamini, cilt hücrelerinin korunmasını sağlarken, cilde canlılık ve gerginlik sağlamaktadır. Haftanın bir gününde düzenli olarak muz maskesini uygulamanız, cilt hücrelerini yenileyerek cildin kaybetmiş olduğu nemi kazandırmaya yarayacaktır.

İLGİLİ MAKALE  Böbrek taşlarının tekrarlamasının altında 'metabolik problemler' yatıyor olabilir!

2-Kırışıklığa karşı yaş maya maskesi

Malzemeler:

  • 1 fincan ılık su
  • 1 paket yaş maya

Yapılışı:

Bir fincan ılık su içerisinde 1 paket yaş mayanın iyice eridiğinden emin olduktan sonra kıvam alana dek karıştırın. Kıvam alan mayalı karışımı cildinize güzelce sürün. Takribi olarak 30 dakika boyunca, maskeyi yüzünüzde tuttuktan sonra ılık su ile cildinizden temizleyebilirsiniz. Mayanın içerisinde bulunan bazı maddeler kırışıkların giderilmesinde etkili olmaktadır. Bu maskeyi, kırışıklık probleminiz varsa direkt olarak deneyebilirsiniz.

Gözenek küçültücü yulaf maskesi

Malzemeler:

  • 4 yemek kaşığı ılık süt
  • 2 yemek kaşığı yulaf

Yapılışı:

4 yemek kaşığı ılık sütün içerisine yulafı ekleyelim. Yulafların süt içerisinde şişmesini bekledikten sonra, temiz cildimize bu maskeyi güzelce sürelim. Yulafın içerisinde bulunan lifli yapısı, kırışıkların giderilmesine yardımcı olurken aynı zamanda gözeneklerin küçülerek sıkılaşmasına da yardımcı olmaktadır. Yulaflı maske cildinizi yenileyerek, ölü derilerden kurtulmanızı sağlayacaktır.

Nem bombası yoğurt ve limon maskesi

Malzemeler:

  • 2 kaşık yoğurt
  • 1 yemek kaşığı limon suyu

Yapılışı:

2 kaşık yoğurt ile 1 yemek kaşığı limonu güzelce karıştırarak homojen hale getirin. Göz çevresi dikkatli olacak şekilde tüm yüzünüze bu karışımı sürün. Yüzünüze sürdüğünüz bu maskeyi takribi olarak 15 dakika kadar bekletin. Ardından ılık su ile cildinizden temizleyin. Bu maskenin düzenli kullanımda cildi yenileyerek, sıkılaşmasını sağlamaktadır. Limonun arındırıcı etkisi, yoğurdun nemli dokunuşları ile; cildiniz kirden arınırken aynı zamanda nem bombasına maruz kalacak.

Antioksidan etkili üzüm maskesi

Malzemeler:

  • 6 adet taze siyah üzüm
  • Nemlendirici krem

Yapılışı:

6 adet taze üzüm suyunu sıkın ve sıkılan bu üzüm suyunu yüzünüze tonik uygulaması şeklinde uygulayın. Üzümün içerisinde bulunan antioksidan özellikteki vitamin ve mineraller cildin genç görünmesini sağlarken, cilde maksimum düzeyde parlaklık sağlamaktadır. Yüze tonik şeklinde uygulanan üzün suyunun ardından, yüzü ılık su ile yıkayıp ardından nemlendirici krem ile nemini kazandırmayı sağlamak, cildin ölü hücrelerden kurtulmasına ve gözeneklerin sıkılaşmasına yardımcı olmaktadır.

Arındırıcı Elma maskesi

Malzemeler;

  • 1 adet elma
  • Taze süt kaymağı
  • 1 tatlı kaşığı su

Yapılışı:

Taze süt kaymağı su ile ilk olarak ocakta biraz kaynatılır ardından 1 adet rendelenmiş elma eklenir. Akabinde bu karışım ılıdıktan sonra temiz olan cildinize güzelce sürün ve 30 dakika bekletin. Bu karışım ciltteki ölü derileri arındırarak, kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olmaktadır. Arındırıcı elma maskesini hafta bir kez cildinize uygulayabilirsiniz.