Üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler, kendilerine uygun ders çalışma teknikleri geliştirmeye çalışmakta. Sizler için Edebiyat Öğretmeni Ramazan Efe AY’a merak ettiğiniz TYT ve AYT için özel ders gerekli mi? Sanat, sanat için midir? Sanat, toplum için midir? sorularını yönelttik.

İzleyin: TYT ve AYT için özel ders gerekli mi?

TYT ve AYT için özel ders gerekli mi?

Genel olarak sınıfların mevcudu 25 ile 30 arasında. Örneğin; 30 kişilik bir sınıfın 25 öğrencisi dersi rahatlıkla anlayan, kapasitesi yüksek öğrenciler olunca öğretmen de derslerini yüksek perdeden anlatır. Fakat geriye kalan 5 kişi, yüksek perdeden anlatılan bu dersi anlayamaz ve dersten geri kalır. Bu yüzden bu öğrencilerin de ek bir takviye alması gerektiğini vurgulayan AY, öğrencinin bu takviyeler dahilinde netlerinin yükseldiğini görüyorsa buna devam etmesi gerektiğini vurguladı.

“Özel dersten ziyade birebir ders demek lazım.”-Ramazan Efe AY

Üniversite sınavına hazırlanmanın en önemli aşaması, bireysel çalışmadır. Eğer öğrenci dershaneye gidip, aynı zamanda özel ders alıyorsa ama bireysel olarak kendine hiçbir şey katmıyorsa üniversite sınavında başarılı olamayacaktır. Çünkü bu derslerden sonra tekrar yapması ve test çözüp öğrendiği konuları pekiştirmesi gerekiyor.

“Pandemi döneminde kendini 13.000’lerden ilk 1000’lere taşıyan öğrenciler gördüm. Pandemi döneminde öğrenciler özel ders alamadı. Çünkü ne öğretmen kabul etti ne de öğrenciler. Pandemi döneminde eve kapandıktan sonra dershane gibi takviyeler de yapılamadı. Fakat bireysel çalışanlar kendilerini yukarıya taşıdı.”

İlk 100’e girmek isteyen öğrenciler var. Bu öğrenciler de seviyesini yükseltmek istemekte. Bu yüzden bu öğrenciler özel ders alabilir. Bu sayede öğrenci, istediği seviyelere gelebilir. Ayrıca bu durumun bir de meslek liseleri tarafı var. Meslek liselerinde üniversiteyi düşünen öğrenci sayısı az. Genelde meslek lisesi öğrencileri, atölye derslerine ağırlık vermekte. Meslek lisesinde okuyup da üniversiteye girmek isteyen öğrenciler de çok fazla. Fakat meslek lisesi müfredatlarında Türkçe ve Matematik gibi dersler yerine, atölye derslerine ağırlık verilmekte. Bu yüzden meslek lisesinde okuyup da üniversiteye girmek isteyen öğrencilerin de özel ders alması gerekmekte.

İLGİLİ MAKALE  Sayısal derslere nasıl çalışmalıyız? Herkes sayısal derslerde başarılı olabilir mi?

Sanat, sanat için midir? Sanat, toplum için midir?

“Bulunduğunuz atmosfer onu etkiler diye düşünüyorum. Eğer ben nazım olsaydım benim için sanat, toplum için olurdu. Fakat sembolistlerin olduğu dönemden biri olsaydım, çevremdeki arkadaşlarım da beni etkilerdi. O zaman sanat, benim için sanat için olurdu.”

Sanatçıyı etkileyen etmenler çevresi ve bulunduğu dönemdir. Bu yüzden düşünceleri de bu durumlara bağlı olarak değişebilir. Bazı sanatçılar, bulunduğu dönem itibariyle insanlara bir şeyler öğretmek isterdi. Bu yüzden o sanatçılara göre sanat, toplum içindir. Fakat bazı sanatçıların bir şeyler öğretme kaygısı yoksa, sadece kendi istediklerini yazıp, kendi ruhunu sanatına yansıtabilir. Bu tür sanatçıların düşüncesi ise sanat, sanat için olacaktır.