İşten eve yorgun geldiyseniz dolaptaki hazır yemeği ısıtmak bir hayli hayat kurtarıcı olabilir. Ancak bu çekici fikir sağlığınıza zarar verebilir aman dikkat! Özellikle bazı yiyecekler için iki kez ısıtmak oldukça zararlı olabilir. İşte sizin için derlediğimiz liste..

Her şeyin hızla tüketildiği günümüzde zaman kazanmak önemli bir hale geliyor. İş hayatında olan insanlar için bu durum günlük hayatta adeta zamanla yarış halini alıyor. Hal böyle olunca evde hazır bulunan yemekleri ısıtıp tüketmek iyi bir fikre dönüşüyor. Ancak bu konuda dikkatli davranmakta fayda var. Bazı yiyecekleri tekrar ısıtmak sağlınız için ciddi zararlar oluşturabilir.

İzleyin; Tekrar ısıtıldığında zarar veren tehlikeli yiyecekler

Mantar

Lezzetiyle birçok yemeğe eşlik eden mantar ısıtıldığı zaman besin değerini kaybediyor. Bu nedenle soğuk tüketilmesi gereken yiyeceklerin başında geliyor. Eğer mantarı tekrar ısıtmak aklınızdan geçtiyse vazgeçmelisiniz. Mantar ısıtıldığında besin kompozisyonu değiştiğinden karın ağrısı ve şişlik yapar.

Ispanak

Faydalarıyla bilinen, annelerin türlü oyunlarla çocuklarına sevdirmeye çalıştığı yiyecek ıspanak ısıtıldığında yarardan çok zarar getiriyor. Ispanak içinde nitrat bulunduran bir yiyecek. Bu besini ısıtmak tehlikeli çünkü nitrat ısıtıldığında yüksek ısıya maruz kaldığından nitrite dönüşüyor. Bu da ıspanağı oldukça tehlikeli bir hale getiriyor. Anneler aman dikkat! Özellikle küçük çocuklarda 5 mg nitrit bile zehirlenmeye yol açabiliyor.

Yumurta

Türk kültüründe kahvaltının yeri ayrıdır, pazar kahvaltılarınınsa vazgeçilmezi tabi ki yumurtadır! Ancak besin değeri yüksek bu yiyeceğin asla ikinci kez ısıtılmaması gerekiyor. Eğer yumurtayı ısıtacak olursanız  toksit üretmeye başlar ve bu da sağlığımıza son derece zararlıdır.  Aslında kimse yumurtayı tekrar ısıtıp yemez ama olsun biz yine de uyarmış olalım.

Kereviz

Zeytinyağlı Kereviz Tarifi

Kerevizin içinde de ıspanakta olduğu gibi nitrat bulunuyor. Yine aynı şekilde ısıtılması durumunda nitrat nitrite dönüşüyor ve tehlike başlıyor. Uzmanlara göre yeniden ısıtılan kereviz kanserojen etki yaratabiliyor.

Tavuk

 

Isıtılması durumunda tehlike yaratacak yemeklerin en başında tavuk geliyor diyebiliriz. Tavuk ya pişer pişmez ya da piştikten sonra soğuk şekilde yenmelidir. Tavuk çabuk bozulan bir besin olduğu için de tavuk zehirlenmeleri meydana gelebilmektedir. Zaten bunu defalarca duymuş olabilirsiniz. Tavuk birçok uzman tarafından bu konuda kırmızı listede sayılır. Çünkü tavuk kırmızı ete göre daha risklidir. Tavuk ısıtılırsa içindeki protein yapısı değişiyor ve bakteri üretme riski doğuyor. Çok gerekli durumlarda illa ısıtılacaksa bile yüksek ısıda olmaması tavsiye ediliyor.

İLGİLİ MAKALE  Siz siz olun bu yanlışları yapmayın! Yiyecekleri daha uzun tazeliğini koruması için ipuçları. Ekmek, meyve, sebze ve etler (Kaynak: izlehaber.com)

Et içeren gıdalar

Tavuk kırmızı ete göre daha tehlikeli oluyor dedik ancak bu konuda kırmızı et grubu da tamamen masum değil. Her türlü et içeren gıdalar 65 derece ve üzeri sıcaklığa ulaşmadıklarında içerdikleri mikroorganizmalar ciddi boyutlarda üreyebiliyorlar. Bu nedenle sağlığınızı riske atmamak için buzdolabından çıkardığınız köfte ve benzeri diğer et içeren yemekleri ısıtırken pişirdiğiniz sıcaklıkta ısıtmaya dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda bu gıdaları da bir kereden fazla ısıtmamanız gerektiğini hatırlatmış olalım.

Balık

Sofralarımıza tat katan balık ve su ürünleri için de tehlikeli durum geçerli. İçerdiği B12 ve fosfor sayesinde besin değeri oldukça yüksek olan balık ısıtıldığı zaman ne yazık ki besin değerini kaybediyor. Ancak daha da önemlisi hijyenik açıdan risk taşıması. Bu risklerden kaçınmak için balığı mutlaka pişirdiğiniz sıcaklıkta ısıtmalı ve bir kereden fazla ısıtma işlemini tekrarlamamalısınız.

Kremalı yemekler

Fırında Kremalı Patates Pişmiş

Mikroorganizmalar açısından yüksek derecede risk taşıyan diğer grupta da kremalı yiyecekler yerini alıyor. Bu yüzden tıpkı balık ve et içeren yemeklerde olduğu gibi krema içeren yemekleri de pişirdiğiniz sıcaklıkta ve bir kereden fazla olmamak şartıyla ısıtmalısınız.