Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci dünya genelinde tarımda yaşanan problemlerle alakalı bir takım konuları gündeme getirerek, tüm detaylara teker teker değindi. Çiftçinin tarımda zorlanmasına ve tarım noktasında yaşanan krizlerden, vatandaşın bu yıl sebze ve meyveyi kaç liradan yiyeceğine kadar pek çık alanlarda yorumda bulunan Kirişci, üretimdeki değişikliklere de değinmeyi ihmal etmedi. Çiftçiye mazot ve gübre noktasında destek olunurken, besiciye yem desteğinin yapılacağına dair çeşitli açıklamaların içerisinde bulunan Kirişci, tarlasını 1 yıl boş tutan çiftçinin tarlasının bir başkasına kiralanacağını açıkladı. İşte Kirişci’nin yaptığı açıklamalara dair tüm detayları…

Tarımda yeni uygulama yolda: e-tarım

Tarım noktasında iyileştirmelerin olacağına dair açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Vahit Kirişci tarımda e sistem kurulması gerektiğine dikkat çekerken, bu uygulama tüm çiftçilerin adı ve soyadını girerek gerekli işlemleri kısa süre içerisinde gerçekleştireceğine dair açıklamalarda bulundu. Kirişci yeni dönem hakkında “Ben göreve geldiğimde ilk iş bilgi teknolojilerine genel müdür atadım. Çünkü tarımda dijitalleşmeye ihtiyaç var. Bir uygulama hazırlıyoruz. İsmine karar vermedik, e-tarım olabilir. Siz üreticiyseniz, buraya girdiğinizde, adınızı, soyadınızı, ilinizi, ilçenizi, ada ve parselinizi gireceksiniz. Diyelim ki, Çiftçi Kayıt Sistemi’nde kayıtlı 120 dekar araziniz var. Oradaki ekolojik şartlar ve ne yetiştirebileceğinize dair bilgileri orada göreceksiniz. Sizi yönlendirecek. Eğer illa arpa yetiştirecekseniz, uygulama size ‘acele et, burada başkaları da üretim yapmak istiyor’ diyecek. Ülkenin ihtiyacı doğrultusunda yeterince arpa üretimi kaydı giriliyorsa, uygulama sizi ikinci satıra yönlendirecek. Size tarlanızda üreteceğiniz başka ürün alternatiflerini söyleyecek. Velev ki, buraya bilgilerinizi girmediniz. O zaman desteklemelerden yararlanamayacaksınız. Tarlanızda bir ürün yetiştirecekseniz, kayıt olacaksınız diyeceğiz” şeklinde konuştu. Uygulamanın tüm detaylarına dair yapılması planlanan durumlara açıklık getiren Kirişci şu şekilde devam etti “Uygulamada bu görülecek. Şayet bir tarla sistemde 1 yıl boş görünürse, kamu otoritesi gelecek ‘siz burada bir şey yetiştirmiyorsunuz, tarlanıza bu muhitteki kira bedeli üzerinden kira ödeyip, üretim yaptıracağız’ diyecek. Devlet kiralamayacak, taahhüt edecek. Aracılık rolü dışında bir rolü olmayacak. Arazisini vermek istemezse, kullanım hakkı ile mülkiyet hakkını birbirinden ayıracağız. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüştük. Ne kiralayanın ne arazisi olanın hakkına halel getirmeden yapılacak. Mülkiyeti elinden almıyorsunuz. Sadece kullanım hakkı alıyorsunuz. Organize Sanayi Bölgeleri’nde de bu yapılıyor. 2.5-3 milyon hektar ekilmeyen arazi var. Türkiye’nin arazi varlığının yüzde 10’una tekabül ediyor”

İLGİLİ MAKALE  Tarım ve Orman Bakanlığı itiraf etti! Popülasyonda patlama oldu

“Vatandaşa ucuz gıdanın tek yolu kent tarımı”

Sebze ve meyve fiyatlarının normalden çok daha yüksek oranda seyretmesi sonucunda Vahit Kirişci şu şekilde bir açıklamada bulundu. “Bir kilo domates Antalya’dan İstanbul’a 800 kilometre yol yaparak geliyor. Hem tazeliğini kaybediyor hem de ulaşım maliyeti fiyatın üzerine biniyor. Yolda da yüzde 25 fire veriyor. Bunun da maliyeti fiyata yansıyor. Üstelik egsoz emisyonu da havayı kirletiyor. Hâlbuki İstanbul’un çevresinde Çengelköy, Şile, Çatalca, Beykoz, Silivri var. Buralarda bakir alanlar var. Üretici de var. Çatalca’da domates yetiştiren kardeşimiz doğrudan ürünü lokantalara, evlere dağıtabilir. Bu yolla, vatandaş hem taze, hem az maliyetli ürün yiyecek. İklim değişikliğine sebep olan unsurları ortadan kaldıracaksınız ve köyden kente göçü de engelleyeceksiniz. Kent tarımını; İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerin etrafında; Erzurum- Erzincan gibi üretim kabiliyeti olan yerlerde, bir de jeotermal kaynağın olduğu yerlerde uygulayacağız. İklimi sert olan yerde 365 gün üretim yaparsınız. Sıcak yerlerde de serayı soğutmak için güneş enerjisini kullanırsınız. Bizim kurtuluşumuz tarımdaysa, tarımın kurtuluşu da kırsalda… 2023’te ne ürettiğini, nasıl üretildiğini bilen, kendi önceliklerini belirlemiş bir ülke olacağız”

Kaynak: https://www.tarimorman.gov.tr/