Sağlık açısından pek çok fayda sağlayan sumak, özellikle yemek yapımında sıklıkla kullanılıyor. Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgeleri lezzetlerinin vazgeçilmez baharatıdır. Sumak farklı şekillerde tüketilebiliyor. Toz halinde, tane şeklinde ya da çay olarak tüketiliyor. Ekşimsi tadı nedeniyle yemeklerde tercih ediliyor. Bamya yemeği ve dolmalar da kullanılıyor. Tercihe göre salatalar da sumakla lezzetleniyor. Farklı tüketim şekilleriyle damakları tatlandırırken sağladığı faydalarla da insan sağlığını destekliyor.

Tüm bitki tüketimlerinde olduğu gibi sumağın tüketiminde de dikkatli olunması gerekiyor. Her bitkinin fazla yani aşırı tüketilmesi beraberinde belli zararlar getirebilir. Bu durum sumak için de geçerli. Sumak kararında tüketilmelidir. Hamile kadınların sumak tüketiminde dikkatli olması gerekir. Hamilelik döneminde tüketilecekler konusunda uzman hekime danışılmadan hareket edilmesi kesinlikle önerilmez.

Hamileler ve emzirme dönemindeki kadınlar sumak tüketimi için hekimlerine danışmalıdırlar. Eğer hekim izin verirse hekimin önerileri doğrultusunda sumak tüketilebilir. İlaç kullanan kişilerin de bu konuda hekimlerine danışmaları şarttır. Zira bazı ilaçlarla bitkilerin tüketilmesi ters etkilere neden olabilir. Dolayısıyla bilinçsizce tüketim yapılmamalıdır. Eğer uzman hekim her hangi bir sakınca görmezse bu ilaçlar alınırken beslenme düzeni içinde sumak tüketilebilir.

Sumak Nedir?

Sumak, Rhus bitkisinin meyvelerinden elde edilen bir baharat türüdür. Kırmızı renkte meyveleri olup ekşi bir tada sahiptir. Bitki şekil itibariyle çalı görünümündedir. Sumak, ağaçtan toplandıktan sonra bir takım teknik işlemlerden geçirilerek tüketime hazır hale getirilir. Sumak yemek ve salatalara farklı bir lezzet getiriyor.

Sumakla ilgili yapılan çalışmalar ise bu bitkinin sayısız faydası olduğunu ortaya koyuyor. Kalp sağlığından cilt sağlığına, pek çok hastalığın önlenmesine kadar sayısız faydası mevcut. Yararları uzmanlarca açıklandıktan sonra daha sık tüketilen bir bitki haline gelmiştir.

Antioksidan ve Antiinflamatuar

Sumak, pek çok baharattan çok daha güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Yapılan araştırmalar da bunu gösteriyor. Bu güçlü antioksidan özelliği sayesinde vücutta dolaşan serbest radikalleri önemli ölçüde indirger. Aynı zamanda oksidatif stres düzeyini önemli oranda azaltır. Bu olumlu etkilerle kanseri önler.

Hücrelerin kanserleşmesine engel olur. Tüm kanser türlerine karşı koruyucu bir görev üstlenir. Bununla beraber antioksidan olması sebebiyle kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Kalp ve damar sağlığını korur. Pek çok kronik hastalığa karşı da vücudu savunur. Kronik hastalıkların tekrarlanma sıklığını azaltır.

Antiinflamatuar enfeksiyon hastalıklarıyla savaşmada çok önemli bir yere sahiptir. Sumak güçlü bir antiinflamatuar özelliği taşır. Taşıdığı bu özellik sayesinde grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyon hastalıklarına karşı vücudun savaşma gücünü artırır. Özellikle kış aylarında ve mevsim geçişlerinde sıklıkla rastlanan bu rahatsızlıklara karşı son derece etkili bir koruyucudur. Vücuda direnç verir. Bu hastalıklarla seyreden yüksek ateşi düşürür. Bu hastalıkların daha kısa sürede ve aynı zamanda daha hafif atlatılmasını sağlar.

İLGİLİ MAKALE  Nar hangi mevsimde yetişir?

Video: Sumak nedir, faydaları nelerdir? Şifalı etkileriyle bilinen sumak

Grip gibi hastalıklarda görülen yoğun öksürük, boğaz yanmaları ve boğaz ağrılarına karşı da oldukça etkilidir. C vitamini zengini olduğu için vücuda vitamin desteği sağlayarak vücudun hastalıklarla karşı daha güçlü bir şekilde savaşmasını destekler. Aynı zamanda bu tür rahatsızlıkların sebebiyet verdiği vücut ağrılarını önemli oranda azaltarak rahatlama sağlar.

Kan Şekerini Düzenler

Sumağın en şaşırtıcı faydalarından biri de kan şekerini düzenlemesidir. Sumakla ilgili yapılan çalışmalar sonucunda sumağın kan şekeri regülasyonunun sağlanmasına yardımcı olmasıdır. Bununla birlikte kan kolesterol düzeyini düşürür. Bunlara bağlı olarak tip 2 diyabet hastalığının sebebiyet verdiği sorunları en aza indirir.

Bilindiği gibi tip 2 diyabet hastalarında kan şekeri seviyesinin uzun süreler boyunca yüksek seyretmesine bağlı olarak pek çok komplikasyon meydana gelir. Sumak, kan şekeri seviyesini azaltıcı etkiye sahip olduğu için bu seviyeyi korur. Dolayısıyla sumak bundan kaynaklanacak komplikasyonların da önüne geçer.

Seyredin: Bir Hafta Boyunca Sumak Suyu İçerseniz Ne Olur?

İdrar Söktürücü

Sumak, vücudun idrar üretmesini sağlar. Böylece vücuttan atılması gerekli olan toksitlerin hızlı bir şekilde atılmasını sağlar. Bu da vücudun toksitlerden arınmasını sağlayarak sağlığı destekler. Bunun dışında idrara çıkarken problem yaşayan, idrar, mesane sorunları olan ve idrar yaparken ağrı, acı çeken kişiler içinde sumak bir şifa kaynağıdır. Sumak tüketilmeye devam edilirse idrar çıkamama sorunu ortadan kalkar. İdrar sırasında yaşanan ağrılar ve acılar önemli ölçüde azalır.

Koroner Arter Hastalıklara Karşı Koruyucu

Sumağın en önemli özelliklerinden biri de koroner arter hastalıklarına karşı tam bir koruma sağlamasıdır. Yüksek trigliserid ve kolestrol seviyeleri, kolestrolün damar duvarlarında birikir. Bu birikim aterom plaklarının oluşmasına neden olur. Bu da koroner arter hastalıklarına zemin hazırlar. Bunun yanı sıra; bu birikim uzun vadede kalp krizi risklerini beraberinde getirir. Sumak, kandaki trigliserid ve kolestrol seviyelerini azaltmayı sağlar. Sağladığı bu etkiyle vücut koroner arter hastalıklara karşı korunur. Damar sağlığı olumlu etkilenir.

Sindirim ve Dolaşım Sistemine Etkisi

Sumağın, sindirim ve dolaşım sistemine etkisi bir hayli fazla. Solunum yollarında ve göğüsteki sağlık sorunlarını giderir. Göğse yumuşaklık vererek rahatlama hissi sağlar. Bu tür rahatsızlıkların tedavisinde ilk önerilen şifalı bitkilerden bir tanesidir.

Cilt Koruyucu ve Detoks Etkisi

Sağlık alanında olduğu kadar güzellik alanında da faydaları ile biliniyor. Antiinflamatuar ve antimikrobiyal özellikleri vardır. Bu özellikleriyle cilt sorunlarının tedavisinde önemli bir destekleyicidir. Ciltteki, sivilce, akne gibi sorunların yanı sıra yaraların iyileşmesinde de son derece etkilidir. Aynı zamanda cildi, pek çok cilt sorununa karşı korur. Bu sorunların yaşanma riskini azaltır.

İLGİLİ MAKALE  Sinirlerinizi yatıştıracak, tüm sorunlardan kurtaracak bitki çayları (Kaynak: soru.com.tr)

Bilindiği gibi vücuttaki zararlı toksinlerin atılması oldukça önemli. Zira bu toksinler atılmazsa sağlığı olumsuz etkiliyor. Sumak detoks etkisine sahip bir bitki. Sumak çay tüketimine devam edilirse detoks etkisini görmek mümkün olur. Bu çay sayesinde vücuttaki toksinler kolayca atılır.

Kadın Sağlığına Yararları

Kadın sağlığı açısından da pek çok yararı ortaya konmuştur. Kadınların regl dönemlerinde yaşadıkları ağrılar ve sancılar yaşam kalitelerini olumsuz etkiliyor. Yapılan bir çalışma sumağın regl dönemi ağrılarını büyük oranda azalttığını ortaya koymuştur. Özellikle bu süreci şiddetli sancılarla atlatanların bu süreçte sumak tüketmeleri faydalı olacaktır. Bunun için sumak yemek ve salatalarda baharat olarak kullanılabilir. İsteyenler yoğurtla karıştırarak da tüketebilirler.

Çay olarak içmeyi tercih edenler regl dönemlerinde günde bir fincan sumak çayı tüketerek ağrılarından kurtulabilirler. Emziren anneler için de sumak öneriliyor. Sumağın süt artırıcı etkisi olduğu için emzirme döneminde annenin sütünü çoğaltıyor. Elbette emzirme döneminde sumak dâhil olmak üzere şifalı bitki kullanımı için mutlaka uzman hekim izni gerekiyor. Sumak tüketimi için uzman hekimin önerilerine göre hareket edilmelidir.

İzleyin: Evde Kolay Yapılan Sumak Çayı Tarifi! – Çağla ile Yeni Bir Gün 454. Bölüm

Sumak Çayı Nasıl Hazırlanır?

Sumak genel olarak baharat olarak kullanılsa da sumak çayı sıklıkla tüketiliyor. Bitki çayı içmeyi tercih edenler için sumak çayı son derece lezzetli bir içecek. İçerdiği özelliklerle pek çok sağlık sorununa iyi gelen sumak çayı kolay bir şekilde hazırlanıyor.

1 litre su içine 100 gr miktarınca sumak eklenir. Bu karışım demlendikten sonra düzenli bir şekilde tüketilir. Uzmanlara göre gün içinde üç çay bardağı sumak çayı içilebilir. Sumak çayı sayesinde vücut toksinlerden arınıyor. Pek çok riskli hastalığa yakalanma riskini azaltıyor.

Sumak çayı farklı bir şekilde de tüketilebilir. Birçok insan sumağı taze olarak tüketmek istiyor. Taze olarak sumak çayı tüketmek isteyenler bir çay bardağı kaynamış suyun içine bir tatlı kaşığı miktarınca sumak ilave edebilirler. Bu karışımla sumak taze olarak tüketilmiş olur.

Sumak Yaprağı

Sumak yaprağı pek çok kişi tarafından bilinmese de bazı yörelerde sıklıkla tüketiliyor. Sumak yaprağı çiğnenerek tüketilir. Bu yapraklar kişilerdeki deri döküntülerini önler. Yani derideki döküntü, pullanma gibi cilt sorunlarını engeller. Bununla beraber iltihaplı diş etleri için tercih edilir. Zira diş eti iltihaplarına çok iyi gelir, iltihapların azalmasını ve yok olmasını sağlayan bir bitkidir.