İnsan sağlığı açısından büyük önem taşıyan bileşenler ve besin maddelerinin düzenli olarak alınması gerekmektedir. Bu bileşen ve besin maddelerini içeren gıdaların alınmaması halinde hastalıklar baş göstereceği gibi, doğal gıdaların mucizevi etkileri sayesinde düzenli olarak kullanarak bazı hastalıklardan korunmak da mümkün hale gelir. Bazı gıdalar belirli hastalıkların yaşanmasının önün geçebilir ve bu şekilde daha sağlıklı bir yaşamın kapısı açılır. Bu gibi sağlıklı yaşamın anahtarı olan gıdalardan biri de yemeklerde bolca tükettiğimiz sarımsaktır.

Sarımsak nedir?

Anadolu yemek kültüründe önemli bir yer kaplayan sarımsak, her ne kadar kokusu nedeni ile bazıları tarafından çok tercih edilmese de, oldukça lezzetli ve oldukça sağlıklı bir gıdadır. Soğanlı bir bitki türü olan sarımsak, aynı zamanda yine sürekli yemeklerde kullanılan ve Anadolu’da yemek kültürünün en değerli üyelerinden olan soğan ile aynı familyadan gelir. uzak akrabaları arasında Çin soğan Frenk soğanı ve arpacı soğanı bulunmaktadır. Orta Asya ve İran’ın doğusuna özgü bir bitki olan sarımsak, aynı zamanda geçmişte Mısırlılar tarafından hem aroma verici hem de ilaç olarak kullanılıyordu. Çok yıllık çiçekli bir bitki olan sarsımsak, hem taze dalları ile gem de çiçeğinim dişleri ile kullanılabilir. Çiçek kısmında bulunan dişler kuru sarımsak olarak alınan bitkidir. Yoğun bir kokusu ve baskın bir tadı olan sarımsak, pişirildiğinde ise hem tadını hem de kokusunu yemeğe geçirir.

Sarımsağın insan sağlığına faydaları nelerdir?

Sürekli kullandığımız sarımsağın insan sağlığı için faydalarından en bilindik olan antibiyotik niteliği taşımasıdır. Sarımsak doğal bir antibiyotiktir ve bu özelliği sayesinde hastalıklarda tedavi olarak tercih edilebilir. Yüksek miktarda manganez, B6 ve C vitamini, bakır, selenyum, fosfor, kalsiyum ve B 1 vitamini içeren sarımsak aynı zamanda Allisin ismi verilen kükürtlü bileşen içermektedir. Allisin sarımsağa kokusunu ve tadını veren maddedir. Sağlıklı bileşenleri ile sarımsağın insan sağlığına faydaları ise şu şekildedir:

Yaşlanmayı geciktirir

Yapılan araştırmalar sarımsağın DNA diziliminde bulunan genlerin hücresel yıkımını geciktirdiği ve yaşlanma etkilerini yavaşlattığını ortaya koymuştur. Sarımsak genlerimizi etkiler ve stres, üzüntü, depresyon gibi etkilerin neden olduğu hücresel yıkımın etkilerini azaltır.

İLGİLİ MAKALE  Doğal antibiyotik soğan ve sarımsağın faydaları (Kaynak: izlehaber.com)

Hafızayı güçlendirir

Sarımsak ekstrasında yer alan SAC isimli enzim, ilerleyen yaşlarda Alzheimer ve demans gibi hafızaya bağlı hastalıkların ortaya çıkmasını önlüyor. Aynı zamanda bu gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere sarımsak ekstrasından ilaç üretimi çalışmaları da devam ediyor.

Kemik sağlığını destekler

Sarımsak yeni kemik matrisi üretmeye yardımcı olan kemik hücrelerinin hasardan korumasına yarımcı olur. Bu sayede de hem kemik erimesi hem de kemiklerde kireçlenme gibi hastalıklardan korunmanıza yardımcı olur. Sarımsağın bu faydası özellikle kadınlarda etkilidir.

Kötü kolesterolü düşürür

Sarımsak içerdiği bileşenler ve doğal antibiyotik olması sayesinde vücutta kötü huylu kolesterol olan LDL seviyelerinin düşürülmesin sağlar. Antioksidan içeriği yüksek olan sarımsak damar tıkanıklıklarının önüne geçer, karaciğerde yağlanma karşıtı etki gösterir ve bu gibi özellikleri ile kötü kolesterolün yükselmesini önler.

Yüksek tansiyondan korur

Sarımsak içerdiği yüksek sülfür içeriği ile yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı gıdalar arasında yer almaktadır. Hipertansiyon hastaları üzerinde yapılan çalışmalar, sarımsağın hipertansiyonu dengelediği ve kan basıncını düşürerek bu hastalığı tedavi ettiğini ortaya koymuştur. Ancak düşük tansiyon hastalığı olan kişilerin sarımsak tüketmemesi tavsiye edilir.

Dönemsel hastalıklardan korur

Sarımsakta bulunan allisin gibi bileşen maddeler dönemsel hastalıklar olan grip ve nezle gibi hastalıkların etkilerini geçirme konusunda etkilidir. Özellikle enfeksiyon nedenle hastalıklardan olan gribe karşı oldukça etkili bir yardımcı olan sarımsağın iltihap söktürücü özelliği sayesinde kış atlarında bağışıklık sisteminiz de daha güçlü olur. Bu sayede de hastalıklara karşı vücudunuz daha savunmalı bir hale gelir.

Şeker hastalığına karşı kullanılabilir

Kanda adiponektin seviyesinin düşmesi tip 2 diyabet hastalığının ortaya çıkmasına yol açar. Sarımsak içeriği bileşenler ile kandaki adiponektin seviyelerinin yükselmesine yardımcı olur ve bu şekilde diyabet hastalığının tedavisinde kullanılır. Aynı zamanda sarımsak insülin direncini azaltma konusunda da etkilidir. Hem tip 1 hem de tip 2 diyabet hastalıklarına karşı etkilidir.

Anti bakteriyel ve ant mikrobiyaldir

Sarımsak içerdiği sülfür seviyeleri sayesinde anti bakteriyel ve anti mikrobiyal özellik gösterir. Özellikle bağırsaklarda oluşan enfeksiyonların temizlenmesi konusunda etkileri kanıtlanmış olan sarımsağın düzenli tüketilmesi halinde vücutta bulunan enfeksiyonlar temizlenir. Bu sayede de kişi hastalıklara karşı daha korumalı hale gelir. Sarımsak ekstrası, antibiyotik ilaçlara karşı direnç gösteren bakteri türlerine de etkilidir.