Saç bakımı 7’den 70’e hepimizin çokça özen gösterdiği ve gösterilen bu özeni hakeden bir bakım türü. Doğru şekilde yapılmadığında, eksik yapıldığında ya da fazla medikal ürün kullanıldığında ise saç bakımı ter etki gösteriyor ve bu durum kelliğe kadar uzanan büyük bir saç rahatsızlıkları zincirini başlatmış oluyor. Sonuçta kime saçlarından vazgeçmek istemez, bu nedenle de saç bakımına özen gösterir. Bu özeni göstermeyi kolaylaştıran ve medikal ürünlerden bir nebze de olsa kopmayı sağlayan ürünler için ise, başvuru noktası yine doğanın sağlıklı yapısı.

Şampuan kullanmak doğru mu?

Aslında bilinen pek de büyük bir zararı olmasa da farkında olmadığımız o küçük zararları ile şampuanlar saç yapımızı bozuyor ve kuru, kolay kırılan saçlara sahip olmamıza yol açıyor. Her ne kadar etken maddelerinin sağlıklı ürünler olduğu savunulsa da fabrika üretimi lan bu saç bakım ürünleri yüksek miktarda kimyasal içermekte. Sonuçta kimse tenine zararlı kimyasallar sürmek istemez ama saç derimizin de bu deri yapısının bir parçası olduğunu unutarak hareket ettiğimiz de bir gerçek.

Şampuanlar içerdikleri silikon sebebi ile saç gözeneklerinin hava almasını engellerler. Sürekli ve kısa aralıklarla saçlarını şampuan kullanarak yıkayanlarda ise bu havasızlık hem deride hem de saçlarda dökülmelere neden olabilecek bir sorundur.

Şampuan yerine kullanılabilecek ürünler

Şampuan yerine kullanılabilecek hem daha doğal hem de saçlara daha faydalı bazı ürünleri sizler için listeledik. İşte şampuan yerine kullanılabilecek bazı doğal ürünler:

Karbonat 

Sağlıklı yapısı ile hem temizlik hem sağlıklı yaşam alanlarında çokça karşımıza çıkan karbonat tabii ki saç bakımında da bizleri yalnız bırakmıyor. Karbonat ölü deri ve hücreleri temizleyerek saçın daha gür ve daha hızlı uzamasını sağlarken bir yandan da saç derisini besliyor ve gözeneklerin açılarak hava almasını sağlıyor. Karbonatı kullanarak özellikle kıvırcık saçlarda faydasını rahatlıkla görebilirsiniz. Bu yöntemi kullanmak için gereken ölçüler ise her 1 bardak su için 1 yemek kaşığı karbonat. Bir şişe içerisinde homojen bir karışım olana kadar çalkalayın. Arından saçlara ovalayarak masaj yapın ve bir süre bekledikten sonra ılık su ile durulayın.

İLGİLİ MAKALE  Kullandığınız şampuanınıza sadece 1 kaşık eklediğinizde: 'Saç dökülmelerini' engelliyor (Kaynak: soru.com.tr)

Elma sirkesi

Elma sirkesi asidik yapısı ile tıpkı karbonat gibi birçok alanda yardımımıza koşan ve özellikle cilt bakımında kullanılan elma sirkesi saçlara uygulandığında ise saç derisinde pH dengeleyici rol oynuyor ve bakterilerin oluşumunu azaltıyor. Aynı zamanda elma sirkesi saç renginin korunmasını sağlıyor.  Bu tarif içi 1 çorba kaşığı elma sirkesini 1 bardak su ile karıştırılarak saçlara uygulanmalı. Ardından bir süre bekleyerek saçlarınızı ılık su ile durulayabilirsiniz.

Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı aslında şampuan yerine değil, saç bakımının son aşaması olarak kullanılabilen ürünlerden. Saçların daha çabuk ve daha sağlıklı uzamasını sağlayan Hindistan cevizi yağını kullanmak için en doğru kullanım şekli ise akşamları kuru saça birkaç damla uygulayarak uçlardan köklere kadar masaj yapmak. 20-30 dakika beledikten sonra ise durulayarak saçlarınızın bakımını tamamlayabilirsiniz. 2Oldukça besleyici olan bu yağ ile saçların kırılarak dökülmesini de engellemiş olabilirsiniz.

Çay ağacı yağı

Çay ağacı yağı da tıpkı Hindistan cevizi yağı gibi saçı besleyen yağ türlerinden. Aynı zamanda iltihabı sökmeye yarayan bu yağ, kepek de dahil olmak üzere bilinen tüm saç sorunlarına iyi geliyor. Cilt gözeneklerini açarak cildin hava almasını sağlayan yapısı ile saçların daha hızlı ve gür şekilde uzamasını sağlıyor. Çay ağacı yağı güçlü bir yağ olduğundan kullanırken seyreltmek önemli. Bu işlem için farklı yağlar ya da su kullanabilirsiniz. Yağlar için oran 1’e 10 olacak iken, diğer bir yöntem ise çeyrek litre su içine 5 damla çay ağacı yağı damlatarak saçları bu şekilde durulamak.

Yumurta sarısı

Yumurta denildiği zaman sanıyoruz ki akla en son gelebilecek kullanım alanı saç olacaktır fakat saça olan faydalarını gözünüzle gördükten sonra ise vazgeçmek imkansız olacak. yumurta sarısı yağlı yapısı ile kuru saçların canlanmasına ve kırılarak dökülmelere karşı oldukça etkili. Bu faydadan yararlanmak için 1 yumurtayı iyice çırpın ve saçlarınızın uçlarındna köklerine kadar uygulayın. Ardından 2-3 dakika kadar bekleyin ve soğuk su ile durulayın.