Salatalık, kahvaltıdan salatalara, sandviçlerden yemek süslemelerine kadar pek çok alanda kullanılan ve en sevilen sebzeler arasında yer alır. Her mutfakta mutlaka bulunan salatalık, içeriğinde bulundurduğu maddeler sebebiyle en sağlıklı ve faydalı besinler arasında bulunur. Salatalık, pantotenik asit kaynağı olmasının yanı sıra, bakır, potasyum, manganez, C vitamini, fosfor, magnezyum, biotin ve B1 vitamini açısından da son derece zengin bir besin olarak öne çıkar. Çok sevilen ve tüketilen salatalığın faydaları saymakla bitmez. İşte salatalığın faydaları.

Salatalığın faydaları nelerdir?

  • Vücuttaki toksinleri atar

Vücuttan toksinlerin atılmasını kolaylaştırır. Salatalığın yüzden 90’ının suda oluşması, vücutta oluşabilecek olası toksin problemine iyi gelir.

  • Ağız kokusunu giderir

Ağız kokusu, en büyük gündelik problemlerden bir tanesidir. Ağızda koku yapacak olan belli başlı besinler tüketildiğinde, hemen ardından salatalık da tüketmek bu sorunu çözecektir. Ayrıca ağızda kokuya sebep olan bakterileri de yok etmek için günde en az 1 tane salatalığı iyice çiğneyerek tüketmek önerilir.

  • Beyni korur

Salatalığın içinde bulundurduğu vitamin ve mineraller, beyin sağlığı açısından da oldukça faydalıdır.

  • Vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminleri karşılar

Vücudumuz günlük olarak pek çok vitamine ihtiyaç duyar. Salatalık, bu vitaminleri de karşılayan bir besindir. B ve C vitaminleri açısından zengin olan salatalık, günlük B ve C vitaminlerinin karşılanması için bir anahtardır.

  • Kabızlığı önler

Faydaları saymakla bitmeyen salatalık, aynı zamanda içerdiği su ve lifler sayesinde sindirim sisteminin doğru çalışmasına destek olur ve kabızlık gibi can sıkıcı problemleri ortadan kaldırır.

  • Oldukça besleyicidir

Salatalığın büyük bir bölümü sudan oluşur. Bu yüzden salatalığın yağ ve kalori oranı yok denecek kadar azdır. Ayrıca salatalık, C ve K vitamini açısından zengin bir besin olduğundan insan sağlığı için büyük öneme sahiptir. Kilo vermek isteyen bireylerin su bakımından zengin salatalığı tüketmesi iyi bir seçim olur.

  • Kansere karşı koruyucudur

Salatalık, en fazla miktarda antioksidan içeren besinlerden bir tanesidir. Kansere bile neden olabilen, vücut için son derece zararlı olan serbest radikaller ile savaşan salatalık, kansere karşı bir kalkan görevi görür. Bu yüzden her gün salatalık tüketmek gerekir.

  • Günlük su ihtiyacını karşılar
İLGİLİ MAKALE  Çay tiryakileri, çayın bu faydalarını okuyunca 'bir demlik daha' çay içecekler (Kaynak: soru.com.tr)

Salatalık son derece faydalı bir besindir. Bunun en önemli nedeni ise %96 oranında su bulundurmasıdır. 1 tane salatalık yemek, bir bardak su içmeye denk gelir. Su içmeyi sevmeyen bireyler, günlük su ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla günde iki adet salatalık tüketmelidirler.

  • Kilo vermeye yardımcı olur

Lif açısından son derece zengin bir besin olan salatalık, diyetisyenlerin verdiği diyetlerde sık sık karşılaşılan bir besindir. Diyette olan kişiler gönül rahatlığıyla salatalık tüketebilir. Çünkü salatalık hem lifler sayesinde tok tutan bir etkiye sahiptir hem de ödem attırma özelliğine sahiptir. Bu nedenle salatalık ara öğün olarak çok iyi bir seçenektir.

  • Kemikleri güçlendirir

Salatalığın içerisinde yüksek oranda K vitamini içerir ve bu nedenle de kemik sağlına oldukça iyi gelir. Kemikleri güçlendiren salatalık, aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını sağlar. Salatalık ayrıca regl döneminde de tüketilirse kadınların vücut sağlığı için iyi bir etki yaratır.

  • Cilt bakımında son derece etkili bir besindir

Salatalık maskelerini gözlerin veya yüzün herhangi bir bölümünün üzerine koyup cilt bakımı yapan kişileri sık sık görüyoruz. Salatalık, cilt için en iyi bakım ürünlerinden bir tanesidir. Salatalığı hem yiyerek tüketince hem de cildin çeşitli yerlerine doğrayıp koyunca cilde faydaları çok fazla. Sivilce ve aknelere karşı son derece iyi bir çözüm olan salatalık, aynı zamanda cildi güzel bir şekilde nemlendirir.

Salatalığın besin değerleri

Besin Değeri100 gramda1 Adet (120 g)100 gram için günlük % değer*
Kalori12 kcal14.4 kcal% 0.6
Karbonhidrat1.81 g2.0 g% 0.6
Lif0.5 g0.6 g% 2.2
Protein0.6 g0.7 g% 1.2
Yağ0.2 g0.2 g% 0.3
Kolesterol0.0 mg0.0 mg% 0.0
A Vitamini66.0 IU79.2 IU% 1.3
C Vitamini8.0 mg9.6 mg% 13.3
Potasyum141.0 mg169.2 mg% 4.0
Kalsiyum15.0 mg18.0 mg% 1.5
Demir0.5 mg0.6 mg% 2.8