Hemen hemen herkesin hayatında mutlaka yaşadığı durumlar arasında yer alan geceleyin uykuda aniden bacağa giren kramp, kişinin büyük bir ağrıyla uykusundan sıçramasına neden olan oldukça kötü bir durumdur. Sebebini araştırma gereği duymadan sadece o anın acı ve kıvranışıyla bir an önce geçmesini sağlamak amacıyla yaptığımız yöntemlerin sonucunda rahata erdikten sonra birçoğumuz olayı unutmayı seçer. Esasında gece krampı oldukça önemli bir konudur. Geçmiş yıllardan beri kişinin hayatında belli bir noktada yer edinen gece krampını önlemek ve gece krampının neden kaynaklandığını öğrenmek için haberimizin detayını inceleyebilirsiniz. İşte gecelerin kabusu olan krampların nedenleri ve nasılları…

Gece krampı nedir?

Adından da anlaşılacağı üzere geceleri gelen ve genellikle 5-10 dakikalık süre içerisinde kasların ağrılı bir şekilde kasılmasıdır. Krampın en sık görüldüğü yer bacağın arka baldır kısımları olmak birlikte, uyluk, el ve ayak kaslarında da kasılmalar, kramplar görülebilir. Gece krampları daha çok kadınlarda özellikle hamilelerde ve 50 yaşın üzerindeki kişilerde görülmektedir. Gece krampları genellikle, bir defa da birkaç kez olabilmekte. O anda çektiğiniz ağrı ve sıkıntının ötesinde kramplarının en önemli etkisi uykuyu bölmesi ve uyku kalitesinin bir hayli bozulmasıdır.

Gece kramplarının nedeni nedir?

Gece kramplarının tek bir nedeni olmamakla birlikte birkaç başlık halinde en sık nedenleri gözden geçirebiliriz;

  • Gece kramplarıyla ilişkilendirilen en önemli faktör kan elektroniklerindeki eksiklik ya da dengesizliktir. Bu elektroniklerin başında potasyum, magnezyum, kalsiyum ve sodyum gelmektedir. Bu elektroniklerinin hepsinin ortak özelliği kas ve sinir hücrelerinin çalışmasında oldukça fazla önemli rollerinin bulunmasıdır. Bu maddelerin eksikliği ya da dengesizliği itibarıyla da kas krampları oluşmaktadır. Bu maddelerin yetersizliği ve dengesizliği olmasının nedenleri arasında gelen en büyük neden yetersiz tuz tüketimi gelirken. Yetersiz su tüketimi, meyve, sebze ve salatalardan yetersiz beslenme durumu tetikleyen durumlar arasında yer almaktadır. Bu besinlerin tüketilmesini sağlayarak önlem alabilirsiniz. Eğer hala bir sonuç alamıyorsanız o noktada kan testi vererek gerçeklerin açığa çıkmasını sağlayabilirsiniz.

  • Gece kramplarıyla en çok ilişkilendirilen durumların başında magnezyum eksikliği gelmektedir. Bu amaçla magnezyum takviyeleri gece krampları tedavisinde yaygın kullanılmaktadır. Fakat yapılan bilimsel çalışmalar bu konuda oldukça fazla çelişkili neticeler vermektedir. Fakat pek çok kişinin bu durumdan fayda gördüğünü düşündüğümüzde denemekte fayda olduğunu söylememiz doğru olacaktır.
  • Gece kramplarına neden olabilecek nedenlerin arasından bir diğeri de aşırı hareketsizlik ve aşırı haraketli olma halidir. Her iki durum kaslarda laktik asit birikmesine neden olurken, kaslarda hassasiyet ve zedelenmenin oluşmasına neden olmaktadır. Düzenli hareket ve spor yapmak sağlık açısından ne kadar faydalıysa ağır spor yapmak kaslarda bazı durumlarda zedelenmenin oluşmasına da neden olabilmektedir. Bilhassa antrenmansız bir şekilde spor yapmak bu durumun en önemli nedeni arasında yerini almaktadır. Diğer yandan masa başı bir işte çalışıp günü büyük bir kısmını hareketsiz geçiren kişilerde kan dolaşımı azalır. Bu nedenle de yine laktik asit birikimi olur ve bu durumda gece kramplarının oluşmasına davetiye çıkarır. Bu durumun tedavisi için sporun dozunu kaçırmamak ve hareketsizliğin de önüne geçerek düzenli periyotlarda olmak gece krampının önlenmesine yardımcı olacaktır.
  • Gece kramplarının oluşmasına neden olan bir diğer durum ise bazı ilaçların kullanılmasıdır. Bu ilaçların başında kolesterol düşürücü ilaçlar gelmektedir.
İLGİLİ MAKALE  Kramp neden olur, nasıl geçer?

Gece kramplarının spesifik ve ciddi nedenleri de şu şekildedir

  • Şeker hastalığı
  • Parkinson hastalığı
  • Bacak damarlarının kanlanma yetersizliği
  • Varis ve venöz yetmezlik
  • Bel bölgesindeki sinir sıkışması
  • Hamilelik
  • Tiroit hormon yetersizliği
  • Böbrek yetmezliği
  • Alkolizm

Video: GECE KRAMPLARI! – (Gece Krampları Tedavisi için Neler Yapılmalı?) / 5 Dakikada Sağlık