Orkideler özel günlerin vazgeçilmezidir. Bir çok kişi arkadaşlarına, sevdiklerine orkide çiçeklerini hediye eder. Hediye alanlar da bu çiçeklerin nasıl bakılacağını merak ederler. Bir Bilene Sorduk olarak işin uzmanı Çiçekçi İlhan Korkmaz’a orkide çiçeklerinin bakımı hakkında detayları sorduk.

’’Maliyeti yüksek olduğu için genellikle iyi orkideleri iyi çiçekçiler alıyor. Zayıf orkideleri de marketlerde cüzi miktarlara alınıyor fakat, bunlar genelde kusurlu çiçekler oluyor.’’ -İlhan Korkmaz

Video: Çiçek toprağı nasıl olmalıdır? Orkidelere nasıl bakılmalıdır? Orkideler nasıl çiçek açar? Kaktüs bakımı nasıl olmalıdır? Kaktüs nasıl çiçek açar?

Orkidelere nasıl bakılmalı ve nasıl çiçek açar?

İlhan Korkmaz, ekibimizin sorduğu orkidelere nasıl bakılmalı ve nasıl çiçek açar sorusuna ‘’Orkidelerin bakımı mevsimsel olarak değişkenlik gösteriyor. Orkideler genellikle cam kenarını severler. Fakat kış aylarında cam kenarına bırakıldığında hafif serin olduğundan zarar görebilir. Çünkü orkidelerin tomurcukları çok hassastır ve buna dikkat edilmeli. Ortam sıcaklığının 15 derecenin altında olmaması gereklidir. Mümkün olduğunca ortam sıcaklığı 15 ile 25 derece arasında olmalıdır.’’ cevabını verdi.

Orkideler nasıl sulanmalı?

Bir Bilene Sorduk’u cevaplayan Korkmaz orkidelere haftada 1 ya da 1.5 su bardağı ılık su verilmesinin yeterli olduğunu belirtti. Ayrıca orkidelerin köklerinin güneşi görmesi gerekir. Seramik ve ambalaj malzemeleri de tercih edilebiliyor, fakat bu durumun dezavantajları da var. Örneğin; seramiğin içine su doldurursanız bu suyu mutlaka ertesi gün dönmelisiniz ve bunu 1 hafta aralıklarla tekrar etmeniz gerekir.

Kaktüs bakımı nasıl olur ve nasıl çiçek açar?

Ülkemiz de çokça sevilen kaktüsler aslında çöl bitkisi olup fakat asla vazgeçilmeyen bitkiler arasında yer alıyor. Günümüzde çokça yaygınlaşan kaktüsler bir çok çeşit bulunduruyor. Bu nedenle işin uzmanı Çiçekçi İlhan Korkmaz’ Bir Bilene Sorduk ekibi olarak, kaktüs bakımının nasıl olduğu hakkında detayları sorduk.

‘’Dünyada en iyi kaktüsü Güney Amerika’da Şili de üretilir, hatta o bölge de kanserin az olduğu tespit edilmiştir. Bilimsel açıklamasını duymadım fakat kulaktan dolma bilgilerle söylüyorum.’’ – İlhan Korkmaz

Kaktüs bakımı ve kaktüs nasıl sulanmalı? Nasıl çiçek açar?

Kaktüsler radyasyonu içine alan bitkilerdir. Kaktüsler nemi ve suyu sevmeyen çöl bitkileridir. Kaktüsün saksı çapına göre sulama işlemi değişkenlik gösterir. Kimi kaktüsler ayda 1 defa sulanırken, kimi kaktüsler 3 ayda 1 defa sulanmalıdır.

İLGİLİ MAKALE  Nilüfer çiçeğinin özellikleri, bakımı ve faydaları

Çiçekçi İlhan Korkmaz “Kaktüs çöl bitkisi olarak adlandırılır. Dünyada en iyi kaktüsü Güney Amerika Şili’de üretilir. Hatta o bölgede kanserin az olduğu tespit edilmiştir. Tabi bu da ürünün satışı için yapılmış psikolojik hareket olarak yapılıyor. Kaktüs radyasyon alıyor, kanseri önlediği düşünülüyor. Bilimsel açıklamasını duymadım. Kulaktan dolma bir bilgi bu. Kaktüsler nemi ve suyu sevmez. Bazı kaktüsler ayda 1 kez, bazı kaktüsler 3 ayda bir kez, en fazla ayda 1 kez sulama yapılmalı. Kaktüslerin saksı çapına göre değişkenlik gösteriyor. 1 yıl da veya 2 yılda bir çiçek açıyor ve çiçek ömrü 1 ve 3 gün arasında değişiyor. Çiçek açtığı günleri sabırsızlıkla bekleyen hatta çiçek açtığı günleri iple çeken müşterilerimiz var. Daha sonra da bunları sosyal medyada paylaşıyorlar.”

Çiçek toprağı nasıl olmalıdır?

Bir Bilene Sorduk ekibimizin sormuş olduğu “çiçek toprağı nasıl olmalıdır?” sorusunu çiçek uzmanı İlhan Korkmaz yanıtladı. ‘’Çiçeklerimizin bizim için nasıl önemi varsa çiçek topraklarının da çiçekler için önemi vardır. Çiçek toprakları mutlaka çiçekçiden alınmalıdır. Nedeni ise büyük marketler ve milyoncularda satın alınan çiçek topraklarının, daha önce mantar ve farklı bitkilerin üretiminde kullanılmış ve toprak özelliklerinin yitirilmesi sonucunda tekrardan toprağı zirai işlemden geçirmeden satışa sunulmasından kaynaklıdır.”

‘’Müşterilerimiz bitkilerinin hastalandığını söylemeye geldiğinde 3 büyük market ismi sayıyorum 3’ünden 1’inde toprak aldığını söylüyor. Burada müşterilerimizin kusuru yok marketlerin kusuru vardır.’’ -İlhan Korkmaz

Çiçek uzmanı İlhan Korkmaz,’’12 yıldır aynı firmadan toprak alıyoruz, henüz bir şikayet gelmedi eğer gelseydi, toprak aldığımız firmayı değiştirirdik.’’

Antoryum çiçeğinin bakımı nasıl olmalıdır?

Antoryum çiçeği ithal bir bitki çeşididir, fakat ülkemizde de yetiştirilir. Farklı bir görünümü olduğu için oldukça ilgi çekici ve mavi dışında her rengi bulunur, fakat en çok tercih edilen renk ise kırmızı antoryum çiçeğidir. Belli dönemlerde kırmızı çiçeklerini döker. Antoryum çiçekleri aynı zamanda flamingo çiçeği olarak adlandırılır.

Antoryum

Antoryum

Antoryum çiçeği nasıl sulanmalıdır?

“Antoryum çiçeği nemi sever, bu nedenle haftada 1 kez sulanması yeterli olur. Aydınlığı seven bu çiçekler, Haziran, Temmuz, Ağustos sıcaklarında direkt güneş ışığını alınca antoryum çiçeğine zarar verir. Antoryum çiçeği ithal bir bitkidir,ülkemiz de yetişir fakat, Hollandalılar bu işin kompedanıdır. Maliyeti yüksek olmasına rağmen, en rağbet gören çiçek türlerinden biri antoryum çiçeğidir.”-  İlhan Korkmaz

Begonvil çiçeği bakımı

Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişen bir bitki türüdür. Sıcak alan bölgelerde yetişir, bahçe bitkisidir. Genelde lila, mor, fuşya renklerinde çiçekler açarlar. Bahçe bitkisi olarak en sevilen ve tercih edilen bitkidir.

Begonvil

Begonvil

Begonvil çiçeği sulanması

Ekibimiz begonvil çiçeği nasıl sulanmalıdır sorusunu çiçek uzmanı İlhan Korkmaz’a sordu. Begonvil çiçeği bahçe bitkisi olduğu için 3-5 gün arayla köklerinden sulanmalıdır cevabını verdi.

‘’Yaz ayların da çok güzel lila, mor, fuşya renklerinde çiçek açarken, kış aylarında bu çiçekleri döker. Kış aylarında bakımı çok zordur’’ – İlhan Korkmaz

Atatürk çiçeği bakımı

Ülkemizde Adana, Yalova, Mersin gibi yerlerde seralarımızda yetiştirilen çok güzel bir çiçektir. Yılın 3 ayı (Ekim, Kasım, Aralık) en çok rağbet gören çiçektir. Popülerliği yılbaşına yaklaştıkça kırmızı renginden ötürü oldukça popülerleşiyor.

‘’Şimdiye dek Atatürk çiçeğine 1 yıl bakabilene denk gelmedim. En fazla 1 ile 3 ay ellerinde tutabildi müşterilerim.’’ – İlhan Korkmaz

Atatürk çiçeği nasıl sulanmalı?

1 hafta 10 gün arasında sulanmalıdır. Atatürk çiçeğinin çiçeklerine asla su değmemelidir, yoksa çiçek zarar görüp dökülür.