Pek çok insanın hayatının her alanında var olan müzik, tabiri caizse ruhun gıdasıdır. Kimi insan müzik yoluyla ekonomisini kazanırken, kimi insan müziği bir kaçış noktası olarak görmektedir. Herkesin tamamıyla apayrı bir müzik zevkinde olması kişiler arasında pek çok benzerliği olduğunu gösteren oldukça kıymetli bir durum olurken, bu benzerliklerden oluşan büyük bir küme de oluşmaktadır. Aynı müzik zevkinde olan insanların büyük konser alanlarını doldurarak hep bir ağızdan söyledikleri o şarkılar bu kümenin en güzel örneği olacaktır. Çoğu zaman ruhun sakinleşmesine yardımcı olan müzik, bazı durumlarda beyin karmaşıklığının giderilmesine de yardımcı olmaktadır. Vücuda verdiği sakinliğin yanı sıra kişi motive eden ve harekete geçiren bazı tonları da bulunmaktadır. Peki ya öyleyse hayatımızın en merkezinde olan müziğin sağlığımız açısından önemi nedir? İşte müziğin hayatımızdaki yerine dair tüm bilinmeyenleri

Müziğin sağlığımız üzerindeki etkileri nelerdir?

  • Müziğin belki de en çok bilinen faydalarından bir tanesi. Beyin sinyallerine gönderdiği mutluluk hormonu olarak adledilen, endorfinin salgılanmasını sağlamaktadır. Vücutta salgılanan endorfin hormonu kişide büyük bir iyilik halinin yaratılmasına yardımcı olur.
  • Mutluluk hormonun artmasına yardımcı olan müzik aynı zamanda bu duruma paralel olarak bir stres hormonu olan kortizol seviyesinin de düşmesine yardımcı olmaktadır.
  • Kortizol seviyesinin düşmesine yardımcı olan müzik aynı zamanda vücut içerisinde oluşan enflamasyon durumunun azalmasına da yardımcı olmaktadır.
  • İnsan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan müzik, enflamasyonun yanı sıra vücudu tüketen durumların başında gelen stres düzeyinin düşmesine yardımcı olurken, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır.

  • Müziğin sağlık noktasında açtığı etkilerden bir tanesi de beyinden ve böbrek üstü bezlerinden DHEA denilen bir hormonun salgılanmasına yardımcı olmasıdır. Bu hormon enerji veren ve cinsel dürtülerde önemli bir artışa neden olan oldukça önemli bir hormondur.
  • Müziğin etkisi müziğin cinsine göre de değişkenlik göstermektedir. Yumuşak müzikler, beyin dalgalarının yavaşlamasına ve insanların sakinleşmesine neden olur. Aynı zamanda yavaş enstürman müzikleri kalp atış hızının yavaşlamasına neden olurken, tansiyonun düşmesini sağlar ve bu özellikleri itibarıyla kişiye genel bir iyilik halinin oluşmasına neden olur. Öte yandan hızlı müzikler ise, kalp atışının hızlanmasına yardımcı olurken metabolizmanın çok daha hızlı bir sistemde çalışmasını sağlayarak kişiye büyük ölçüde enerji verir.
  • Müziğin bir diğer etkisi de, müziğe konsantre olan kişilerde olumsuz düşünceleri kafalarından baskılamasıdır. Müzik dinlerken dertlerinizden uzaklaşmış oluyorsunuz. Uyumadan yaklaşık yarım saat önce sakin enstürman müziklerinin dinlenmesi uyku kalitesinin artmasına da yardımcı olmaktadır.
  • Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda müziğin kronik ağrılı hastalıklarda, ağrının düzeyini ve ilaç ihtiyacını da büyük ölçüde azalttığını gözlemlenmektedir.
İLGİLİ MAKALE  Bir kere içildiği anda tüm balgamı söküp atıyor!

  • Müziğin oldukça ilginç bir diğer faydası ise alzheimer hastalığına olan faydalarıdır. Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda alzheimer hastalarına bilhassa gençlik yıllarındaki müziklerin dinlendirilmesi hastalarda büyük bir sakinleşmenin olduğu gözlemlenirken, huzurlu ve sosyal ilişkilerinin çok daha iyi olduğu gözlemlenmiştir.
  • Müziğin ruhumuza psikolojimize ve hatta genel sağlığımıza olan etkileri bir hayli yüksekken müziğin hayatımızın bir parçası olması gerekmektedir. Her zaman kendinize iyi gelen bir müziği bulmalı ve kendi kendinizin rahatlamasına izin vermeniz gerekir. Müzik ruhun gıdasıdır ve gıda olmadan ruh canlı kalamaz. Kendinizi iyi tanıyın ve size hayatı daha kaliteli yaşayabilmek için nelerin iyi nelerinse kötü geldiğinin bilincine varın.

Video: Ruhumuzun Gıdası Müzik! – Müziğin Sağlığa Etkileri Nelerdir? / 5 Dakikada Sağlık