Mutsuzluk, çağımızın en büyük sorunlarından bir tanesidir. Pek çoğumuz yoğun stres altında yaşamımızı idame ettirmeye çalışırken mutsuz oluyoruz ve bu mutsuzluk da kronik bir hal almaya başlıyor. Mutsuzluğun pek çok sebebi vardır ancak bu sebeplerin pratik çözümleri de vardır. Yemek yemek de bunlardan bir tanesi. Bazı yiyecekler serotonin salgılayarak mutlu olmamızı sağlar. İşte, mutsuzluğun nedenleri ve serotonin kaynağı mutluluk verici besinler.

Mutsuzluğun sebepleri

  • Çevresel nedenler

Çevresel faktörler, mutsuzluğa sebep olabilecek etkenlerin başında yer alır. Hava kararınca kimi insanların çok mutsuz ve karamsar olması ya da kar yağınca dışarı çıkmak istememesi buna örnek verilebilir.

  • İnsan ilişkileri

Kalp kırmak veya kalbinizin kırılması, sevmediğiniz insanlar ile aynı ortamda bulunmak zorunda olmak, sevdiğiniz birisiyle küsmek ya da tartışmak da mutsuzluğa sebebiyet veren durumlardır. İnsan ilişkileri kişinin moralini oldukça fazla etkiler. Bu nedenle insan ilişkileri konusunda özenli olmak önemlidir.

  • Eğitim veya iş hayatındaki zorluklar

Eğitim ve iş hayatındaki problemler de hayatın merkezinde yer aldığından büyük bir mutsuzluk sebebi olabilir. Hak etmediğiniz bir muamele sonucunda patrondan aldığınız kötü tavır, iş arkadaşlarıyla ters düşmek, mobbinge uğramak gibi nedenler serotonini düşürür ve mutsuzluğa yol açar. Ayrıca eğitim hayatında da istenilen başarıya ulaşamamak da mutsuzluğun nedenleri arasında yer alır.

  • Ailevi nedenler 

Sevgisiz büyüyen çocuklar her daim mutsuz olurlar. Büyüseler de bu durumun etkisi altında kalırlar ve hayat boyu bunun ağırlığını taşırlar. Aynı şekilde aile üyeleriyle aranızın kötü olması da mutsuzluğa sebep veren bir başka durumdur.

  • Küresel nedenler

Teknolojik gelişmelerin yol açtığı sorunlar, gıda krizi, aç insanlar gibi sebepler de mutsuzluğa yol açabilen nedenlerdir. Küresel nedenler denen bu problemler de kronik bir mutsuzluk sebebidir.

  • Sağlık sorunları

Sağlık her şeyin başı denilir, gerçekten de öyle. Hayatta her şey yolunda olsa bile en ufak bir sağlık sorunu kişinin moralini son derece olumsuz etkiler ve mutsuz olmasına yol açar. O yüzden sağlımıza çok dikkat etmeliyiz.

Mutluluk veren, serotonin kaynağı besinler

  • Bitter çikolata

Bitter çikolata, hem diyete uygun bir tatlı olmasıyla hem de mutluluk verici bir besin olmasıyla dikkat çekiyor. Günde 1-2 kare bitter çikolata tüketmek size mutluluk verecektir.

  • Muz
İLGİLİ MAKALE  Mutluluk hormonu sağlayan mucizevi gıda. 1 çay kaşığı bile yeterli oluyor (Kaynak: soru.com.tr)

Günde 1 adet kahvaltıda ya da ara öğünlerde tüketilebilecek bir meyve olan muz, serotonin bakımından da son derece zengindir ve kişiye mutluluk verir.

  • Ceviz

Ceviz, fındık, çiğ badem, kaju gibi kuruyemişler, serotonin açısından oldukça zengin besinlerdir ancak bu konuda birincilik cevizin elinde. Günde 2-3 adet ceviz tüketmek stresi azaltır ve mutluluk verir.

  • Ay çekirdeği

Ay çekirdeği, toplumumuzda çok sevilen bir besindir. Keyifle “çitlenen” ay çekirdeği, serotonin bakımından son derece zengin bir besindir ancak kilo kontrolü açısından porsiyon kontrolü yapılarak tüketilmelidir.

  • Kuru incir

Kan şekerini düzenleyen ve kaygı seviyesinin oldukça azaltan kuru incir, serotonin içeren meyvelerin başında gelmektedir. Kuru incir de porsiyon kontrolü dahilinde tüketildiğinde kişiyi oldukça mutlu eden bir meyvedir.

  • Bezelye

Hem düşük kalorisi hem de pilavla tüketildiğinde daha da katlanan lezzeti ile bezelye de en güçlü serotonin kaynaklarından bir tanesidir. Bezelyeyi ana öğünlerde tüketmeniz sizi mutlu edecektir.

  • Peynir

Kahvaltıda peynir tüketmek de vücuda serotonin hormonunu almak açısından önemlidir. Porsiyonuna dikkat edildiği taktirde peynir tüketimi de mutlu olmaya fayda sağlar.

  • Tahıllar

Nohut, buğday, fasulye, kinoa gibi tahıllar ile hazırlanabilecek salatalar günlük olarak öğünlerde kullanılabilir. Tahıl tüketimi serotonin almak açısından oldukça önemlidir ve kişiyi son derece mutlu eder.

Serotonin nedir?

Serotonin, bir neurotransmitter adı verilen bir beyin hormonudur. Serotonin, beyinde bulunan sinir hücreleri arasında iletişim kurarken kullanılır. Serotonin, aynı zamanda vücudun birçok sistemini etkileyen bir hormon olarak da bilinir. Örneğin, serotonin, uyku düzenini, duygusal durumu, öğrenme ve hafızayı, dikkati, tüketilen gıdaların işlenmesini ve hormon düzenlemesini etkilemektedir. Serotonin, ayrıca vücuttaki ağrı sinyallerinin iletimini de kontrol eder. Serotonin, vücutta çeşitli yerlerde üretilir ve depolanır, ancak en çok beyinde bulunur. Serotonin, beyinde bulunan sinir hücreleri tarafından üretilir ve sonra sinir hücreleri arasına salınır. Daha sonra, serotonin, sinir hücreleri arasındaki iletişimi kontrol eden bir “kilit” gibi çalışarak, beyin hücreleri arasında iletişim kurulmasına yardımcı olur. Serotonin eksikliği, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Örneğin, serotonin eksikliği, depresyon, anksiyete, uyku bozuklukları ve yemek borusu bozuklukları gibi duygusal ve davranışsal sorunların oluşumuna neden olabilir. Serotonin eksikliğinin tedavisi, genellikle ilaçlar veya psikoterapi gibi tedavi yöntemleri ile gerçekleştirilir.