Menopoz dönemi, kadınların yaşılık evresine yaklaştığı anlamına gelmektedir. Menopoz dönemi psikolojik, hormonal ve fiziksel olarak olumsuz etkileyen bir dönemdir ve menopoz  dönemine girmiş kadınlar doğurganlığını kaybetmiştir. Doğurganlığının kaybedilmesi, ovarial follikül rezervlerinin tükenmesi sonucunda gerçekleşmektedir. Dünya genelinde ortalama menopoz yaşı 51’dir. Ancak Türk kadınlarının menopoz yaşı 45 ile 47 yaş aralığında gerçekleşmektedir. Bu döneme giren kadınalar artık adet döngüsü yaşamaz. Menopoz dönemini erkene alan bazı durumlar vardır. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Coğrafya
  • Evlilik
  • Çalışma durumu
  • Psikolojik durum
  • Beslenme faktörleri
  • Sigara kullanımı
  • Alkol kullanımı
  • Obezite

Bu durumlar ile birlikte menopoz dönemi daha erken veya daha geç görülebiliyor. Menopoz döneminde salgılanan östrojen hormonu azalmaktadır.

Menopoz dönemindeki kadınlar nasıl beslenmeli?

Menopoz dönemi, kadınaların bazal  metabolizmasını yavaşlatmaktadır. Bu yüzden menopoz dönemine giren kadınlarda genel olarak bir kilo alma durumu söz  konusudur. Ayrıca menopoz dönemine giren kadınların kas kütleleri, eskiye oranla daha hızlı azalmaya başlayacaktır. Bu yüzden menopoz dönemine giren kadınlar, enerji içeriği düşük ancak besleyiciliği yüksek besinleri tüketmelidir. Çünkü vücutları menopoz dönemine girdiği için kilo almaya elverişli bir hale gelecektir. Bu yüzden kilo almamak için dikkatli bir şekilde beslenilmelidir.

Omega 3 yağ asitleri, menopoz dönemindeki kadınalar için oldukça yararlıdır. En iyi omega 3 kaynağı ise balıktır. Bu yüzden menopoz dönemine girmiş kadınlar, haftada en az 2 gün balık yemelidir. Ancak balık yemiyorsanız, omega 3 yağ asitlerini alabileceğiniz başka besinler de bulunmaktadır. Bu besinler ise ceviz, keten tohumu gibi besinlerdir. Balık tüketimi çok az ise bu tür keten tohumu ve ceviz gibi besinlerin arttırılması gereklidir.

Menopoz döneminde metabolizmanız yavaşladığı için metabolizmanızı hızlandıracak besinler tüketmelisiniz. Bu işi de en iyi biçimde sağlayan gıdalar ise lifli gıdalardır. Lifli gıdalar hem sindirim sisteminin daha verimli çalışmasını sağlar hem de bazal metabolizmanızın hızlanmasını sağlar. Ayrıca lifli gıdalar, kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarının da çözülmesini sağlar. Bu yüzden lif bakımından yüksek gıdaların tüketilmesi önemlidir. Uzmanlar menapoz dönemine girmiş kadınların, günde ortalama 5 porsiyon meyve ve sebze tüketmesini önermektedir. Ancak kuru meyveler yerine daha taze meyveleri tercih etmeniz gerekmektedir. Çünkü kurutulmuş meyveler hem besin değeri hem de lif bakımından zayıflar. Bunlarla beraber menapoza giren bir kadın, günlük sıvı alımını arttıramalıdır. Bunun için de günde en az 3 litre su içmesi gerekmektedir.

İLGİLİ MAKALE  Makyaj yaparak genç görünmenin yolları bulundu! (Kaynak: soru.com.tr)

Menapoz dönemine girmiş kadınlar, glisemik endeksi düşük gıdaları tercih etmelidir. Glisemik endeksi düşük gıdalar, kan şekerini daha yavaş yükseltmektedir. Bu yüzden beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek, pirinç yerine kinoa gibi besinlerin tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca bulgur ve karabuğday gibi tahılların tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Menapoz dönemindeki kadınların vücudunun direnci düşüktür, bu yüzden de bağışıklık sistemini güçlendirecek besinleri de beslenme alışkanlıklarına eklemesi gerekmektedir. bağışıklık sistemini güçlendirecek en önemli vitamin ise C vitaminidir. C vitamini daha çok portakal, mandalina, limon gibi turunçgillerde bulunmaktadır. Kış aylarında mandalina ve portakalı rahatça bulabilirsiniz. Ancak yaz aylarında turunçgilleri bulmak zor olacaktır. Bu durumda yemek alışkanlığınıza limonun kendisi ve taze sıkılmış limon suyunu eklemenizde fayda var. Eğer her öğününüzde limon bulunuyorsa, günlük almanız gereken C vitaminini alacaksınızdır.

Menapoz dönemindeki kadınaların kemik sağlıkları azalır. Bu yüzden herhangi bir darbeye karı daha hassas olurlar. Menapoz dönemindeki kadınaların kemik sağlığını iyileştirebilmek için kalsiyum ve magnezyum minerallerinin bulunduğu besinleri tercih etmesi gerekir. Bu mineraller de en çok süt ürünlerinde bulunmaktadır.