Lahana turpgiller familyasından bir sebze türüdür. Genel olarak lahana denildiğinde akıllara beyaz, yeşilimsi renklerde bir sebze gelir. Aynı zamanda Brüksel lahanası, mor lahana gibi çeşitleri de bulunan bu sebze hem sağlıklı hem de doğru pişirme yöntemi ile oldukça leziz bir sebzedir. Türkiye’de en yaygın kullanılan çeşidi ise beyaz lahana yani çoğumuzun sadece lahana olarak adlandırdığı çeşittir. Bunun yanında mor lahana daha çok salatalarda, beyaz lahana ise sarma ve kapuska gibi yemeklerde kullanılır. Bu lezzetli sebzenin faydaları ise lezzetinden bile daha iştah açıcı.

Lahananın şaşırtan faydaları

Lahana, çeşit çeşit faydaları ile sofranızdan bir daha eksik etmeyeceğinizin garantisini veriyor. Kalp sağlığından bağırsaklara kadar birçok faydası bulunan lahanayı düzenli olarak tüketmeniz için işte size 10 neden:

Kalp sağlığını korur

Kırmızı lahana, antioksidan seviyesi yüksek olan antosiyaninler denilen pigmentler içerir. Bu pigmentler sebzeye mor rengini katan bir yapıya sahiptir. Antosiyaninler, kalp yollu oluşan kadriyovasküler hastalığa yol açabilecek iltihapları baskılar. Genel olarak polifenol içeriği bakımından zengin olan lahanalar, trombosit oluşumunu önleyerek ve tansiyonu düşürerek kalp nedeni ile oluşabilecek hastalıkların riskini azaltır. Yapılan araştırmalar lahananın düzenli tüketim sonrasında koroner arter hastalığı riskini düşürdüğünü göstermektedir.

Kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcıdır

Lahana, izotiyosiyanatlar olarak bilinen antioksidanlar içerir. Bu antioksidanlar ve lahanada bulunan çözünür lifler kan ile karışarak kandaki kötü kolesterol seviyesini düşürür. İnsan vücudunda çözünür lif alımı sonrası LDL kolesterol olarak da bilinen kötü kolesterol seviyesinde istikrarlı bir düşüş gözlemlenir. Çözünür lif bakımından zengin lahana, aynı zamanda fitosterol içerir. Bu madde sindirim sistemindeki kolesterolü emilime uğratarak LDL kolesterol seviyesinin düşürülmesini sağlar.

Kan basıncını dengeler

Lahanada bolca bulunan potasyum, insan sağlığı için önemli bir mineraldir. Elektrolit yapısı bulunan potasyum kalp ritminin hızını ve kan basıncını dengede tutmaya yardımcı olur. Aynı zamanda içerdiği potasyum sayesinde lahana, sodyumun vücuttaki yan etkilerine karşı kan damarı duvarlarını gevşetir ve idrar yoluyla sodyumun vücuttan atılmasını sağlar. Manganez bakımından da zengin olan lahana aynı zamanda kırmızı kan hücresi oluşumunu arttırır.

İLGİLİ MAKALE  Önce gözünüz doyacak. Rengarenk mor lahana ve havuç tarator tarifi

Kansere karşı savaşta önemli bir müttefik

Lahanada bulunan antosiyaninler ve izotiyosiyanatlar kanserin ilerleyiş hızını yavaşlatır. Bu bileşikler kanser hücrelerinin küçülmesini sağlar. Aynı zamanda C vitamini ve sülforafan bakımından da zenginliği sayesinde lahana kansere karşı savaşmada oldukça önemli bir müttefik konumunda bulunuyor.

Bağışıklık ve sindirim sistemlerini düzenler

Lahana çözünür lif kadar çözünmez lifler de içeren bir besindir. Bağırsak dostu olarak bilinen çözünmez lifler barındıran lahana, bağırsak fonksiyonlarını arttırır ve sindirim kolaylığı sağlar. Lahana kabızlığı önler ve bağırsakta yaşayan yararlı bakterilerin artış göstermesini sağlar. Bu yararlı bakteriler, bağışıklık sistemini korur ve K2, B12 gibi önemli vitaminlerin üretiminde görev alır. Ayrıca yeterli lif tüketimi, vücuttan toksin atılmasına yardımcı olur. İdrar söktürücüdür ve safra ve dışkı yoluyla olduğu gibi idrar yoluyla da toksin atılmasını destekler.

C vitamini deposu lahana

C vitamini suda çözünen bir yapıya sahip vitamin çeşididir. Önemli bir antioksidan olan C vitamini, vücudun kollajen proteini yapımında etkilidir. Kollajen ise cildin protein sağlayan kısmıdır ve kas, kemik, bağ ve tendonlar gibi dokuları destekleyerek birbirleri ile bağlantı kurmalarını sağlar. Düzenli lahana tüketimi insan vücudunun enfeksiyon kapmasını önler ve zararlı serbest radikallerin atılmasında rol oynar.

K vitamini kaynağıdır

K vitamini ise yağda çözünen bir vitamin türüdür. kanın pıhtılaşmasından sorumlu olan enzimler için gereklidir. Aynı zamanda kemik yapısının güç kazanmasında rol oynayan K vitamini vücudun kalsiyum miktarını dengeler. 70 yaş ve üzeri bireylerde günlük tüketim sonrasında sözel hafızayı güçlendiren K vitamininin günlük ihtiyacını karşılamak için ise 1 porsiyon lahana yemek yeterli oluyor.

Göz sağlığını korur

Lahana göz hastalıklarını önleyen bir antioksidandır. Yapısında bulunan beta-karoten, A vitaminine dönüşerek göz sağlığının korunmasına yardımcı olur. A vitamini ise gözleri güçlendirici yapıya sahiptir ve göz bozulmasını engelleyerek gözlerin yaşlanmasını engeller.

Radyasyon tedavisinde kullanılır

Kısaca DIM olarak adlandırılan ve turpgillerde bulunan bileşiğin radyasyon ile ilgili çalışmalarda kısa süreli de olsa sağ kalım oranında artış sağladığı açıklanmıştı. Radyoterapi tedavisi sırasında kan değerlerinde düşme görülür. DIM bileşiği bu değerlerin yükselmesinde rol oynar. Teorik olarak DIM bileşiğinin kansere karşı koruyucu olduğu da öne sürülmektedir.

İLGİLİ MAKALE  Lahana turşusu nasıl yapılır? Kıtır kıtır lahana turşusu tarifi

Sağlıklı zayıflamanın yolu lahana

Lahana içerisinde bulunan lif, mineral ve vitaminler sayesinde yağ yaktırıcı özelliğe sahiptir. Günde 1 porsiyon lahana tüketimi sonrasında kilo verme hızında artış görülecektir.