Müzik ruhun gıdasıdır. Ancak artan yaşam temposu yüzünden müzik dinlerken genellikle kulaklık kullanıyoruz. Çünkü günün belli bir kısmını bir topluluk içerisinde geçirmekteyiz. Ancak kulaklıkları kullanmanın sağlığa zararı olup olmadığı konusunda hala tartışmalar devam ediyor. Bu yazımızda sizlere kulaklık ile müzik dinlerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlattık.

Kulaklık ile müzik dinlemenin zararları nedir?

Kulaklık ile müzik dinlemenin en büyük zararı, yüksek seslerin direkt olarak kulak zarına iletilmesinden ötürü erken yaşlarda yaşayabileceğimiz işitme kaybı. Çünkü normal bir şekilde yüksek sesli ortamlarda bulunduğumuz sırada da kulaklarımız zarar görebiliyor. Fakat kulaklık ile müzik dinlerken biz bunu kulağımıza direkt olarak uyguluyoruz. Bu yüzden de kulaklık ile uzun süreler müzik dinlemek, erken yaşta işitme kaybına neden olabiliyor.

Bunlar ile beraber özellikle kulak içi kulaklıklar gibi direkt olarak kulağın içine giren kulaklıklar ile müzik dinlemek, kulaklardaki enfeksiyonların artmasına sebep olabiliyor. Çünkü bu tür kulaklıklar kulağımızın içerisine girdiği için kulak içinde bulunan pislikleri topluyor. Ayrıca bu kulaklıkları tekrar tekrar kulağımıza taktığımızda, kulak içi kulaklıklarda bulunan bakteriler tekrardan kulağımıza bulaşıyor. Bu yüzden de kulak içi kulaklık yerine daha çok kulak üstü olan kulaklık modellerini tercih etmek, kulak sağlığı açısından daha yararlı olabilir.

Kulaklıkla müzik dinlerken dikkat edilmesi gerekenler

  1. Ses seviyesini doğru ayarlayın: Ses seviyesi yüksekse, işitme kaybına neden olabilir.
  2. Dinleme süresini sınırlandırın: Uzun süreli ve yüksek ses seviyesinde müzik dinlemek işitme kaybına neden olabilir.
  3. Dinlenen müziğin türünü dikkate alın: Klasik müzik, rock veya metal müzik gibi sert türlerde, daha yüksek ses seviyesine ihtiyaç vardır.
  4. Dinlenen müziğin kalitesine dikkat edin: Yüksek kaliteli müzik dinlemek, daha az ses seviyesine ihtiyaç duyulmasına neden olur.
  5. Kulaklıkların uygun olmasına dikkat edin: Ağrılı veya rahatsız edici kulaklıklar kullanmak, dinleme deneyimini bozabilir ve işitme kaybına neden olabilir.

Belirtiler önemsenmiyor

Genellikle kulaklık ile müzik dinledikten sonra, bazı zamanlar kulak çınlaması duyabiliyoruz. Bu sorunların geçici olduğunu düşünsek bile, kalıcı bir hasarın belirtisi olabilir. Çünkü kulaklık ile yüksek ses ile müzik dinlemek, kulağın içinde salyangoz denilen bölümdeki sinirlerin hasar görmesine neden oluyor.

İLGİLİ MAKALE  En iyi kulaklık markaları nelerdir?

Yapılan bir araştırmaya göre, kulaklık ile yüksek sesle dinleyen gençlerin geçici işitme kaybı yaşadıkları gözlemlenmiştir. Yaşanan bu geçici işitme kaybı, duyulan sesin en az 5  ya da 10 desibel olduğunu ortaya koydu. Bu konu ile ilgili konuşan uzmanlar, hangi ses seviyelerin ne kadar süre ile dinlenmesi gerektiği hakkında açıklamada bulundu. Yapılan açıklamaya göre 88 desibel için 4 saat, 91 desibel için 2 saat ve 100 desibel için 15 dakika kadar maruz kalınmasının bir sınır olduğunu vurgulamakta. Ancak taşınabilir ses çalma cihazlarının hepsi 120 desibele kadar çıkabiliyor. Ve gençler genellikle en yüksek ses seviyesinde dinlediği için bu sınırları çok kolay bir şekilde aşıyorlar.

Belirtiler ne zaman dikkate alınıyor?

Genellikle çevre ile iletişimde büyük kopukluklar yaşanmaya başladığında, kulakta yaşanan belirtiler dikkate alınmaya başlıyor. Ancak kulak çınlaması, kulakta yaşanabilen kalıcı hasarların erken bir habercisi olabilir. Özellikle kulaklık ile müzik dinledikten sonra kulak çınlaması gibi sorunlar yaşıyorsanız, kısa süre içerisinde bir doktora görünmenizi tavsiye ediyoruz.

Bunlar ile beraber kulaklık tipleri de işitme için oldukça önemli. Genellikle kanal içi tipi kulaklıklar, kulak içi ve kafa üstü kulaklıklara göre daha az desibel ile tatmin etmektedir. Bu yüzden de kanal içi kulaklıklar her zaman için daha güvenli olmuştur. Bunların yanında da kulaklığı kullanma biçiminiz de oldukça önemli. Eğer kablolu ve kulak içi bir kulaklık kullanıyorsanız, kulaklığın her iki tarafını da aynı anda kullanın. Çünkü tek kulaklık kullandığınız zaman, müziğin ses seviyesini daha fazla yükseltiyorsunuz ve bu durum da tek bir kulağınıza daha çok yük binmesine neden oluyor.

700 Türk lirası altı en iyi kulaklıklar

  • Xiaomi Mi TWS 2 Basic
  • Anker Soundcore Life Q10
  • Redmi Airdots Basic 2
  • Razer Hammerhead
  • JBL T500BT
  • SoundLiberty 92 Hi-Fi
  • Soundpeats Trueshift2
  • Tronsmart Onyx Ace
  • Blitzwolf Bw-Fye7
  • Motorola Verve Buds 200
  • Soundpeats Q 2+2
  • Yukka H60
  • Tronsmart Spunky Beat
  • Swhy Tws Kablosuz