Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci katılım gösterdiği 36. Uluslararası Tarım Sigortacıları Birliği Kongresi’de oldukça çarpıcı açıklamalarda bulundu. Tarımın gıda noktasında milli bir güvenlik unsuru oluşturduğunu dile getiren Kirişci konuya dair “Gıda fiyatlarındaki küresel artış, önümüzdeki dönemde sadece gıda arzında değil, gıdaya erişilebilirlikte de ciddi bir soruna dönüşebilecektir. Muhtemel sorunlara karşı hazırlıklarımızı olabildiğince yaptık, yapmaya da devam ediyoruz.” şeklinde konuştu. Aynı zamanda yürüttükleri destekleme projesiyle alakalı da yakından tüm detayları incelediğini dile getiren Kirişci, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Vahit Kirişci’den çarpıcı açıklamalar!

36. Uluslararası Tarım Sigortacıları Birliği Kongresi’ne katılan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, katıldığı programda oldukça çarpıcı açıklamaların içerisinde bulundu. Tarımı gıda noktasında büyük bir milli güvenlik meselesi olarak gördüklerini dile getiren Kirişci, “Gıda fiyatlarındaki küresel artış, önümüzdeki dönemde sadece gıda arzında değil, gıdaya erişilebilirlikte de ciddi bir soruna dönüşebilecektir. Muhtemel sorunlara karşı hazırlıklarımızı olabildiğince yaptık, yapmaya da devam ediyoruz.” şeklinde konuştu. Yürüttükleri destekleme projeleri ve teşvik politikalarıyla da alakalı söylemlerde bulunan Kirişci, Türkiye’nin tarımda kendi kendine yeten bir ülke olduğunu bir kez daha dile getirdi.

Türkiye’nin 30’dan fazla üründe dünya genelinde en çok üretim yapan 5 ülkeden biri olduğunu dile getirmesinin yanı sıra, Türkiye’nin 205 farklı ülkeye toplam 1892 farklı ürünü ihraç ettiklerini söyledi. Tarımı gıda noktasında güvenliği arttırmak amacıyla milli bir güvenlik meselesi olarak gördüklerini dile getiren Kirişci program şu sözlere yer verdi “Gıda güvenliği küresel çerçevede sadece bugünü değil geleceğimizi de ilgilendirmekte. Bu açıdan, gıda güvenliği konusu son yıllarda dünya gündeminin önemli başlıklarından biri haline gelmiştir. Yaşadığımız pandemi sürecinin, artan göçlerin ve Ukrayna-Rusya Savaşı’nın gıda güvenliğinin önemini artırdığını biliyoruz. Tarımsal üretimi etkileyen tüm bu olumsuzlukların etkisi ile FAO Gıda Fiyatları Endeksi, mart ayında tüm zamanların rekorunu kırarak 159,7 puana ulaştı. Gıda fiyatlarındaki bu küresel artış, önümüzdeki dönemde sadece gıda arzında değil, gıdaya erişilebilirlikte de ciddi bir soruna dönüşebilecektir. Bizler uyguladığımız tarım politikaları ve üreticilerimizin çabaları sayesinde gıda güvenliği konusunda dünya ülkelerine kıyasla iyi bir sınav verdik. Hiçbir ürün ve gıdayla ilgili risk oluşturacak sorunlar yaşamadık. Muhtemel sorunlara karşı da hazırlıklarımızı olabildiğince yaptık, yapmaya da devam ediyoruz.”

İLGİLİ MAKALE  Tarım arazisi nedir?

Tarımda ve gıdada en büyük başarı çiftçilerin

Tarım ve gıda alanında en büyük başarının çiftçilere ait olduğunu dile getiren Kirişci bu konuyla alakalı da şu sözleri söylemeyi ihmal etmedi “Onların üretme konusundaki çalışkanlığı, vefakâr ve kararlı tutumları, bizim en büyük gücümüzdür. Biz de bu noktada çiftçilerimizin kıymetini bilmeyi görev addediyoruz. Eli öpülesi çiftçilerimizin emeğini koruyacak pek çok çalışmayı yaparak, her zaman yanlarında olmaya gayret etmekteyiz. Çiftçilerimizin alın ve akıl teri, bizim için en büyük, en saygın ve en kutsal değerdir. Bunun için, çiftçimizin emeğinin karşılığını almasını toplumsal bir sorumluluk olarak görüyoruz. Bu hassasiyetle, 16 yıl önce çiftçilerimizin emeğini koruyacak sistemi hayata geçirdik. Devlet destekli tarım sigortaları sistemi modeli TARSİM’i kurduk. Tam da bu dönemde Meclis’te Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı olarak görev aldım.”