Ruh eşinizi bulduğunuz ve birlikte bir hayatı paylaşmayı tercih ettiğiniz hayat arkadaşınızın ailesiyle de aile olmaya başlanıyorsunuz evlilik birliğini tamamlandığınızda. Evlilik birliğinin tamamlayan kadın erkek, aile bireylerine gereken özveriyi ya da anlayışı göstermediği zamanlarda aile içerisinde birtakım problemlerin yaşanmasına neden olmaktadır. Fakat bazı durumlarda sadece anlayış dolayısıyla değil, kişilerin birbirini tanımaması dolayısıyla da bozulmaların yaşandığını gözlemleyebiliyoruz. Peki bu problemeler aile bireyleri arasında neden yaşandığını hiç düşündünüz mü? Namı adeta tüm nesillerce yayılan kaynana ile anlaşırken nasıl bir yol izlenmesi gerekir? İşte konuya dair tüm detaylar…
Kayınvalidenizde nasıl geçinebilirsiniz?
Bilhassa gelin ve kaynana arasında yaşanması sıklıkla karşılaşılan durumlar arasında yer alan geçinememe durumu aile birliğinin bozulmasına ya da çıtırdamasına neden olmaktadır. Bu bozulmaların esasında belli başlı nedenleri bulunmaktadır. Kayınvalide ve gelinlerin arasında yaşanan gerginliğin en büyük nedeni kişilerin birbirini anlamaması ve esasında söylenilenin ardında sürekli farklı bir anlam anlamaya çalışmalarından geçmektedir. Gelinler, oğullarıyla evlendikten sonra eşlerinin kendi ailesiyle olan bağlarının tamamıyla kopmasını kesinlikle istememeliyken, kaynanalarda oğulları tarafından ikinci plana atılmış algısına kapılarak gelinlerine iğneleyici söylemlerden uzak durması gerekmektedir.
Bu güruha girildiği anda adeta anne ve gelin arasında bir savaş ilan edilmiş oluyor. Tarafların paylaşamadığı faktör de birinin oğlu olurken diğerinin eşi oluyor. Bakıldığında oldukça gülünç olan bu durumu mantıklı düşünerek ve mantıklı kararlar alarak yok etmek ve en temelinde büyük bir aile olduğunuzu kabul etmekte fayda görünüyor. Kaynanalar, oğullarının artık başka bir aile evinin olduğunu kabul ederken, gelinlerinde eşlerinin bir anne tarafından dünyaya geldiğini unutmaması gerekiyor. İşin özü anlamaktan ve anlayıştan geçiyor. Taraflar birbirine gard almaya başlayınca ortamda huzursuzluk meydana gelirken aile bütünün sağlıklı bir iletişim kurmasının önüne geçilmiş oluyor.
Huzurlu bir aile ortamı için fiziksek mesafe koymaya özen gösterin
Kadın ve erkek aile birliğini kurduktan sonra ve kendi anne- babalarının yanından ayrıldıktan sonra her gün anne babalarının evinde olmamaları gerekmektedir. Özlediğinizde ya da haftanın bir günü ziyaret etme amacıyla bir araya gelmeniz aile birliğinizin bozulmasına engel olurken, çok daha keyifli zaman geçirmenize neden olmaktadır. Aksi taktirde sürekli bir arada olmanız, problemlerin ve anlaşmazlıkların oluşmasını tetikleyen faktörler arasında yer almaktadır. Bu bağlamda ailelerle aranız bir mesafe koyma girişimine sakın girmeyin. Kendinizi eşinizin ya da kendi ailenizden soyutlamaya kalkmayın. Bu maddeyi doğru ve kararında yapmaya özen gösterin. Birbirinizi özlemek, özlediğinizde gitmek, kendilerini değerli hissetmeleri ve onları düşündüğünüzü göstermek adına küçük sürprizlerde bulunmak iletişimin çok daha güçlü kılmasına yardımcı olmaktadır. Fiziksel olarak olarak koyduğunuz mesafeyi manevi olarak da koyarsanız aile birliğinin bozulmasına neden olacaktır. O yüzden sevginizi, saygınızı ve birliğinizi bozmamanıza dikkat edin.
Kayınvalideniz iğneleyici sözler de bulunuyorsa mesafeli cevaplar verin
Anlayışlı davransanız dahi kayınvalideniz iğneleyici ve yargılayıcı söylemlerde bulunuyorsa o noktada, saygınızı asla bozmamaya özen gösterin. Kayınvalidenizle yarış içerisine girmeniz sizin elinize herhangi bir güç getirmeyeceğini unutmayın. Bu bağlamda çok daha saygılı ve mesafeli davranmaya özen gösterin.
Duygularınızı kontrol altında tutmaya çalışın
Bilhassa kayınvalidenizle olan diyaloglarınızda duygularınızı kontrol altında tutmaya özen gösterin. Herkese davrandığınız şekilde ne çok kaba ne de çok içli dışlı davranın. Kendiniz olun. Olmadığınız bir kişi görünmekten kaçının. Bu psikolojiye girmeniz kısa sürede sizi yoracağı gibi sağlıklı bir iletişimin olmasının da önüne geçecektir. Anlamaktan ve anlaşmaktan uzak durmayın. Saygılı ve sevgi dolu olduğunuzu, aileyi bir arada tutmak için çabaladığınızı gösterin.