Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi olarak bildiğimiz karpuzlar, hem tatları hem de vücuda kattıkları faydalar ile bizleri her gün şaşırtmaya devam ediyor. Gerek çekirdeği, gerek sulu yapısı gerekse de sıcak havalarda serinleten tadı ile karpuz tüketmek yaz aylarında hem keyifli hem de leziz. Fakat karpuzlar ile ilgili bilmediğimiz de bir şey var, yaz aylarının vazgeçilmezi olan karpuzların aynı zamanda sert kabukları da insan cildi için saymakla bitmez faydalar sunuyor.

Karpuz kabuklarını atmayın

Karpuzun içerisinde bulunan sulu yapısı içerisinde bol miktarda A ve C vitaminleri bulunmaktadır. Aynı zamanda karpuz kabuğu da bu vitaminleri ve insan cildi için oldukça faydalı olan likopen bileşeni içerir. Bu da karpuz kabuklarını en az karpuzun kendisi kadar sağlıklı bir konuma yükseltiyor. Karpuzun iç kısmında yer alan beyaz kısımları kabuğunun iç kısmını oluşturur ve bu kısımları tüketmek hem sağlıklı hem de keyifli bir durum olarak karşımıza çıkar. Karpuzun genel tadından daha farklı olan bu beyaz kabuk kısmını tüketebilirsiniz, herhangi bir zararı yoktur. Hatta bu kısmı içecekler içerisinde dahi tercih ederek farklı bir tat yakalayabilirsiniz. İşte karpuz kabuğunun cilde faydaları:

Karpuz kabuğu kırışıklıkları önler

Karpuz kabuğu içerdiği A ve C vitaminleri ile likopen sayesinde kırışıklık karşıtı bir yapı kazandırır. Karpuzun iç beyaz kısmı olan kabuklarını direkt olarak yiyebilir ya da cilt bakım ürünü olarak vücudunuza sürebilirsiniz. Ancak yemek direkt olarak kana karışmasını sağlayacağından daha etkilidir. Ayrıca farklı bir tat arayanlar için yaz içeceklerinin içerisine eklenebilir.

Karpuz kabuğu yüz temizleyici olarak kullanılabilir

Karpuzun iç beyaz kısmında yer alan sulu yapı ve likopen, cildi temizleyen bir yapıya sahiptir. Bu yapısı sayesinde karpuz kabuğu cilde temizleyici peeling etkisi gösterir. Gözenekleri açarak cildin hava almasını saplar ve ciltte oluşan sivilce, akne gibi oluşumların geçmesini sağlar. Aynı zamanda kan akışını hızlandırdığı için cilde sürülen karpuz kabuğu cildi tazeler. Faydasını görmek için cilde sürmeniz yeterli olacaktır. Belirli bir süre bekledikten sonra temizleyebilirsiniz.

Karpuz kabuğu selülitleri ortadan kaldırır

Karpuz kabuğu sitrülin ismi verilen bir bileşen içeriir ve bu bileşen sayesinde atardamarlar elastik yapılarını korurlar. Elastik yapıları kaybolan atardamarlar nedeni ile oluşan selülitler de bu şekilde ortaya çıkmamış olur. Kan dolaşımının doğru ve rahat bir şekilde gerçekleşmesi, kan dolaşımı sorunlarından ortaya çıkan selülit gibi rahatsızlıkların önene geçilmesinde etkilidir. Karpuz kabuğunun bu faydasını vücudunuza sağlayabilmek adına cildiniz üzerinde uygulayabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Geceleri uyumadan önce cilt bakımı yapıyorsanız... (Kaynak: soru.com.tr)

Karpuz maskesi

Karpuz kabuğunun faydalarından yararlanmak adına daha hızlı bir süreç isteyenler için karpuz kabuğu ile maske hazırlayabilir ve bu sayede de karpuzun tüm faydalarından yararlanabilirsiniz. Bunun için karpuzun beyaz kısımlarını iyice temizleyip bir kaba alın. Geriye kalan kısmı atın ve karpuzun beyaz kısımlarını blendere yerleştirip bir adet elma ekleyin. Bu iki malzemeyi karıştıracak ve macun hazırlayacak şekilde blenderden geçirin. Ardından bağlayıcı olarak bir yemek kaşığı bal ekleyin ve karışımı tamamen birbirine karışacak şekilde karıştırdıktan sonra dolapta yaklaşık olarak 30 dakika bekletin. Soğuyan karışımı dolaptan alın ve cildinize uygulayın. cildinizde 20 dakika kadar bekleteceğiniz bu karışımı sonrasında su ile yıkayarak temizleyebilirsiniz.