Karbonatın her anlamda sağladığı faydalar ile mucize niteliğinde bir ürün olduğu sır değil. Yemeklerden temizliğe her alanda kullanılan ve her kullanımında farklı faydalar sunarak hayatımızı kolaylaştıran karbonat, diş ve ağız temizliği gibi konularda da yardımımıza koşarak bize sadece dua etme şansı bırakıyor. Sodyum bikarbonat yapılı bu kimyasalın yapısının tamamen kimyasal olmasına rağmen nasıl bu kadar faydalı olduğu hem merak ediliyor hem de şaşkınlık uyandırıyor.

Karbonat nedir?

Zengin yapısı ile karbonat aslında asit bileşeni olan sodyum bikarbonat kimyasalından ibaret. Asit ve bazların birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan bu kimyasal pH dengesi ile anyon sınıfına girer ve dengeleyici konumda bulunur. Oksokarbon anyonu olarak da bilinen ve kabarabilen bir yapıya sahip. Özellikle su içerisine atıldığında su ile tepkimeye giren karbonat pH tablosunda tuz sınıfında yer almaktadır. Temizlik alanında kullanılan karbonatlar tuz sınıfında bulunanlardır ve aynı zamanda beyaz gıda olarak da kabartma tozu yerini alabilen kimyasal ürünlerdirler.

Karbonat kullanım alanları

Karbonat ev temizliğinden ağız bakımına birçok kullanım alanına sahip ve neredeyse her yapılan araştırmada kendini gösteren bir bileşen. Karbonatın birbirinden farklı kullanım alanları ise şu şekilde sıralanıyor:

  • Karbonat ev ve çamaşır temizliğinde beyazlatıcı etki gösterir. Her köşenin temizliğinde kullanılabilir ve yan etki göstermez.
  • Halılarda oluşan kötü kokuların üstesinden gelme konusunda başarılı bir yardımcıdır. Bunun için halıya biraz karbonat dökmek ve ardından süpürmek yeterlidir.
  • Elbise ve eşyalara dökülen yağ gibi inatçı lekelerin temizliğinde kullanılabilir. Aynı zamanda beyazlığı solmuş çamaşırları ilk günkü kadar temiz yapar.
  • Tıkanmış lavaboya dökülmesi halinde kireç ve paslanmaları temizler.
  • Çelik eşyaların parlatılmasına yardım eder.
  • Demlik gibi eşyaların içerisindeki kireçleri temizler.
  • Diş minesini güçlendirici yapısı ile dişleri beyazlatır.
  • Kusamama durumlarında karbonatlı su kullanılarak istifra sağlanabilir.

Karbonatlı su mucizesi

Karbonatın her alanda görülen faydası bir kez daha kendini gösteriyor ve kilo vermek isteyenlerin yardımına koşuyor. Son zamanlarda uygulanan detoks sularına bir alternatif olarak ortaya çıkan karbonatlı su zayıflama konusundaki gücü ile sağlıklı olup olmadığı konsund da tartışmalara yol açıyor.

İLGİLİ MAKALE  Kahkaha atmanın yaşama faydaları nelerdir? (Kaynak: izlehaber.com)

Karbonatlı su ile zayıflama

Alkal diyetler yapanların ve vücut içerisinde dengesizleşen pH seviyesi nedeni ile kilo almış olanların kolaylıkla kilo vermesini sağlayan karbonatlı su aynı zamanda vücutta dengesizleşen pH değerlerini tekrar dengelemeye yardımcı da oluyor. Vücutta kahve, et, şeker ve karbonhidrat gibi gıdaların kullanımı sonrasında bir miktar şeker asidi birikir. Biriken bu asit hem vücudun pH dengesini bozar hem de ödem toplayarak kilo almaya neden olur. Metabolizma hızını yükseltmek ve vücutta asit ve baz dengesini korumak da uzmanlar tarafından belirtilen en hızlı kilo verme yolu olarak gösterildiğinden  bu alandaki mucizevi etkisi nedeni ile akıllara gelen ilk alternatif tabii ki karbonat oldu. Kullanıcılarının ve uzmanlarının belirttiklerine göre ise düzenli olarak 1 ay kullanımı ile karbonatlı su 4 ve 7 kilo arasında bir kilo  verme potansiyeli taşıyor.

Karbonatlı su nasıl hazırlanır ve tüketilir?

Karbonatlı su hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta su ve karbonat dengesini korumak olmalıdır. 1 litre suyun içerisine 1 çay kaşığı oranında konularak hazırlanması ve bu şekilde tüketilmesi tavsiye edilen karbonatlı su aynı zamanda 1 bardak su içerisine çay kaşığının ucu kadar atılarak tek seferlik bir tüketimle de kullanılabilir. Gün içerisinde 2-3 litre kadar tüketilmesi gereken suyun içerisine aynı litre oranında karbonat eklenerek öğünlerden 30 dakika kadar önce ve 30 dakika kadar sonra aynı oranda içmek yeterli oluyor. En etkili hali aç karnına içildiğinde ortaya çıkan karbonatlı suyu dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz fakat karbonat su dengesine dikkat etmek şartı ile.

Karbonatlı su faydaları

  • Sivilcelerin geçirilmesinde maske olarak kullanılabilir. Cilt yapısını yenileyerek yaraların kapanmasına ve daha genç bir görünüm kazanmaya yardımcı olur.
  • İçine atıldığı suyu alkali seviyeye getirerek vücut için daha sağlıklı bir su alımı gerçekleştirir.
  • Güneş yanıkları ve hafif derece yanıkları üzerine sürülmesi halinde ağrıları azaltır.
  • Dişlerin beyazlamasına yardımcı olur. Diş minesini güçlendiren yapısı ile gargara şeklinde kullanılarak daha beyaz ve sağlıklı dişlere kavuşmanızı sağlar.
  • Ayaklarda oluşan çatlakların geçirilmesini sağlar. Sıcak su içerisine karbonat ve sirke koyarak ayaklarınızı içinde 20 dakika bekletmeniz yeterli olacaktır. Aynı yöntemi kullanarak karbonatlı su ile ayak kokusundan da kurtulabilirsiniz.
  • Kepekli saçlara uygulandığında kepek öldürücü etki gösterir ve aynı zamanda saç köklerini besler.
  • Çok güçlü bir dezenfektandır. Kirli ve yağlı alanlarda kullanılması ile temizlikte en büyük yardımcınız olacak.
  • Mide sorunlarının azalmasına ve hazımsızlık problemlerine iyi gelir.
  • Kusmak isteyip kusamayan bireyler için karbonatlı su kusmanıza yardımcı olurken aynı zamanda mideyi rahatlatır.