Dikenleriyle şık bir görüntü veren açtığı çiçekle içleri ısıtan kaktüs çiçeğinin bakımı kolay görünse de esasında bir hayli dikkat gerektirir. Yerini sevmeyebilir, verilen su miktarı fazla gelebilir, saksısına sığmayabilir, toprağı verimsiz kalabilir… Bu ve bunun gibi pek çok neden kaktüs bakımının sağlığını etkileyen nedenler arasında yer almaktadır. Bir umutla aldığınız kaktüsler, yanlış su miktarı dolayısıyla çürüyebilir ve geri dönüşü olmayabilir. Bu gibi durumların önüne geçmek için evimize, iş yerimize misafir ettiğimiz bitkilerin yaşam standartlarını en iyi şekilde bilmek bizim görevlerimiz arasındadır. Peki ya kaktüs bakarken neye dikkat etmeliyiz, kaktüslerin çürümemesi adına ne gibi durumlara dikkat edilmesi gerekir, gelin birlikte öğrenelim…

Kaktüs bakarken hangi durumlara dikkat edilmesi gerekir?

Bakımı en kolay bitkiler arasında görünse de, bir hayli dikkat ve önem gerektiren kaktüs, yanlış bakım dolayısıyla bir çırpıda yaşamını yitirmektedir. Doğru ve düzenli bakıldığında şefkatle büyüyen kaktüslerin, bakımında dikkat edilmesi gereken belli başlı konular bulunmaktadır. Bu konuları şu şekilde sıralayabiliriz.

Kaktüs büyüme alanına ulaşamadığı için saksı değişimi yapılması gerekir; Kaktüsün köklerinin rahat etmesi ve toprağın havalanması için mutlaka kaktüsün saksının değişmesi gerekmektedir. Saksı değişimi  sulama nedeniyle dengesi sarsılan toprağın yeniden kendine gelmesini sağlayarak, kaktüsün toprağa daha sıkı bağlanmasını ve daha güçlü olmasını sağlamaktadır. Hoş görüntüsüyle de kaktüsleri seramik saksılara koymak estetik bir görüntünün oluşmasını sağlamaktadır. Fakat estetik olarak güzel bir görünüme sahip olan saksılarda, fazla suyun akması için konulan minik delikler bulunmadığı için fazla suyun akmasını önleyerek, toprağın içerisinde kalmasını sağlamaktadır. Bu durumda fazla suyun dışarı atılamayarak bitkinin çürümesine sebep olmaktadır. Dikkat edilmesi gereken bu konunun haricinde, bitkilerin daha sağlıklı büyümeleri için geniş saksıları tercih etmek güzel bir tercih olacaktır.

Kaktüsün verimli bir şekilde büyümesi için toprak seçiminin önemi büyüktür; Kaktüs bakımında dikkat edilmesi gereken konular arasında toprağın seçimi de büyük önem taşır. Fazla suyu tutmayan topraklarda büyümeyi kaktüsler daha çok sever. Toprağını seven kaktüs de haliyle daha verimli bir şekilde büyür. Düzenli bakıldığında saksını geçecek boyutlara ulaşabilen kaktüsler de vardır.

İLGİLİ MAKALE  Kaktüs bakımı nasıl yapılır? Kaktüs yetiştirme püf noktaları

Kaktüsün yaşamını devam ettirmesi için sulamanın çok büyük önemi vardır; Kaktüslere su verirken belirli periyotlarda ve azar azar, tüm yüzeylerde eşit olacak şekilde su vermek önemlidir. Kuru olan toprağa canlanması için verilen bol miktardaki su, kaktüsün yaşamını yitirmesine neden olur. Dolayısıyla, düzenli periyotlarda ve yeterli miktarda su vermek kaktüsün ömrünü uzatarak, büyümesini sağlayacaktır. Kaktüse az su verilmesi de , kaktüsün yaşamını yitirmesine neden olabilmektedir. Bünyesine yeterli miktarda su alamayan kaktüs, kuruyarak yaşamını yitirecektir. Bu nedenle kaktüsünüzü gözlemleyerek ve azar azar olacak şekilde kaktüsünüze su vermeyi tercih etmeniz daha doğru olacaktır.

Kaktüslerin bulunduğu ortam; Kaktüsler bilinenin aksine, güneş alan ortamları çok sever. Güneş alan aydınlık olan ortamlarda kendilerini daha iyi hissederek, sağlıklı ve verimli bir şekilde büyürler. Yeterli miktarda gün ışığını alamayan kaktüslerin formunda bozulmaların olduğunu gözlemlemek mümkündür. Bu nedenle kaktüsünüzün sağlıklı bir şekilde büyümesini ve gelişimini devam ettirmesini arzu ediyorsanız, güneş alan bir yerde bulundurmanız gerekmektedir.

Video: Çürüyen ve Yumuşayan Kaktüsler nasıl kurtarılır ? Kaktüsler hakkında faydalı bilgiler

Kaktüslerin gelişimini sağlayabilmeleri için yardımcı besin takviyeleri yapılabilir; Kaktüslerin bakımında gereken ek takviyeler oldukça azdır. İlkbahar ve yaz döneminde sadece azot oranı düşük, fosfor ve potasyum oranı yüksek besin takviyeleri yapmak, kaktüsünüzün mevsim geçişine hazır hale getirecektir. Bunun için en uygun ve en kolay yardımcı ek olarak, solucan gübresini kolaylıkla tercih edebilirsiniz.