Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan, elektrik faturaları için bir kDV indirimin olacağını duyurmuştu. Yapılacak olan KDV indirimi yürürlülüğe girdi. Ancak küresel piyasalardaki enerji fiyatları yüzünden, elektrik faturalarına tekrardan zamn gelir. Bununla beraber küresel piyasalardan en çok etkilenen enerji aracı petrol olmuştu. Neredeyse 1 haftada 3 defa zam alan petrol fiyatları, benzinliklerdeki pompa fiyatlarını da etkiledi. Bu zamnlar yüzünden vatandaların cebi zaten yanmaya başlamışken, bir de üstüne elektrik faturasına gelecek olan zamlar vatandaşları iyice zorlayabilir.
Ocak ayında gelen zamlar büyük tepki toplamıştı
Ocak ayı itibari ile uygulanmaya başlayan yeni tarifeler nedeni ile elektrik faturaları ödenmez noktalara ulaşmıştı. Gelen yüksek fiyatlı elektrik faturaları nedeni ile de birçok vatandaş yapılan zamlara tepki göstermişti. Yapılan bu tepkiler neticesinde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, elektrik faturası ile ilgili düzenlemelerin olacağını duyurdu. Bunun yanında da elektrik faturalarına uygulanan KDV’lerde indirimin de olacağını belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, düşük tarife limitinin 1,36 Türk lirasından 1,26 Türk lirasına indirildiğini duyurmuştu.
Düşük tarife limiti yükseltildi
Ocak ayı içerisinde yapılan düzenleme ile birlikte, düşük tarifeden yüksek tarifeye geçiş limiti aylık 210 kilovat saat olmuştu. Ancak bu limitin çok düşük olduğuna tepki gösteren vatandaşlar nedeni ile bu limit, aylık 240 kilovat saate çıkarıldı.
Faturaları düşürmek için yeni düzenlemeler yapıldı
Yapılan düzenleme ile birlikte, düşük tarifedeki elektrik faturaları için ödenen 1 kilovat saat ücreti, 1,26 Türk lirası oldu. Daha önceleri bu fiyat 1,36 Türk lirasıydı. Bununla beraber düşük tarifeden yüksek tarifeye geçiş limitinin arttırılması ile beraber, aylık ortalama elektrik tüketimi ortalaması, çoğu mesken için düşük tarife sınırlarında bulunmakta. Ayrıca elektrik faturaları için uygulanan KDV miktarı, yüzde 18’di. Yeni yapılan düzenlemeler ile birlikte uygulanan KDV oranı yüzde 8’e düşürüldü. KDV indirimi sayesinde elektrik faturalarında gözle görülür bir düşüş yaşanacaktır.
Elektriğe tekrardan zam gelebilir
Elektrik fiyatlarına zam gelmesinin en büyük nedeni, kuralık nedeni ile barajlarda üretilen elektriğin az olması. Barajlardaki elektriğin az olması sebebi ile de doğalgaz çevrim saatleri ile, yıllık elektrik üretimi desteklenmeye çalıştı. Ancak küresel sorunlar nedeni ile doğalgaz fiyatları zamlandı. Haliyle elektrik üretimi için kullanılan doğalgaz fiyatları da zamlanacağı için elektrik faturalarına zam gelebilir.
TEİAŞ’ın verilerine göre, geçen yıl üretilen 331 milyar kilovat saati bulan elektriğin yüzde 32,71’lik kısmı doğalgaz çevrim santralleri tarafından üretilmişti. 2022 yılının ilk ayında ise toplam üretimin yüzde 26,6’sı doğalgaz ve LNG santralleri tarafından gerçekleştirilmiştir. Elektrik üretiminde ithal kaynakların payı azaltılmadığı sürece de maliyet ister istemez tüketicilerin faturalarına yansıyacaktır.