Kot pantolon, uzun yıllardır hayatımızda ve tam bir klasik. Yıllarca kullanılan ve hem uzun ömürlü hem de pek çok kombine yakışan bir parça olan kot pantolonlar, asla eskimeyen giysilerdir. Türlü kombinin en önemli tamamlayıcısı olan kotlar, düşük belli, yüksek belli, orta belli olabildiği gibi kalıpları da oldukça farklılıklara sahiptir. Kot pantolon giyenler mutlaka fark etmiştir ki, bu pantolonların ceplerinden bir tanesi küçüktür. Bu cebin hiçbir işe yaramadığını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Çok çok öncelerden bu yana önemli bir anlamı olan bu küçük cebin sırrını öğrenince çok şaşıracaksınız. İşte, kot pantolonlarda bulunan küçük cebin sırrı.

Kot pantolonlardaki küçük cebin sırrı ne?

Kot pantolonlar, modanın başlangıç zamanlarından itibaren oldukça büyük yer ve öneme sahip parçalardır. Zamansız bir parça olan kot pantolonlar, günümüzde de çokça sevilirler ve tercih edilirler. 1879’da piyasaya çıkan Levi’s markasının çıkardığı ilk kot pantolona kadar uzanan bu cebin, yıllar evvel bir kot pantolonda saat cebi dahil dört cep olduğu zamanda da olduğu öğrenildi. “Beş cepli pantolon” adı verilen küçük cepli pantolonlar aslında beşinci cep küçük cep değildir. Beşinci cep çok sonraları, 1901 senesinde yine Levi’s tarafından 501 isimli kota eklenmiştir. Levi Strauss & Co. tarafından üretilen mavi kot pantolon “bel tulumları” tasarımına kadar uzanan bir tasarımdır. Kot pantolonlar, ilk olarak 20 Mayıs 1873’te ortaya çıktı 1890’da Levis 501 kot pantolon modeli “Lot 501” isimli kot pantolon tüm dünyanın kullanımına hizmet etmeye başladı. Levi Strauss & Co.’nun tarihçisi Tracey Panek, “Saat cebi ilk bel tulumlarımızın bir özelliğiydi” demiştir. Yani kot pantolonlardaki küçük cep esasında saat cebi olarak tasarlanmıştır. Bazı kumaş veya keten pantolonlarda da rastlanabilen bu küçük cep, takım elbiselerde bulunmuyor çünkü, takım elbiselerin ceketlerinde saatler için uygun bir cep bulunmakta. Bu saatler, 1800’lü yıllarda işçi erkeklerin taşıdığı zincirli saatlerdir ve hemen bütün erkekler bu saati taşırdı. Levi’s bu cepleri, saatlerin içeride ceplerde kırılmasını veya zarar görmesini önlemek amacıyla küçük cep tasarımına yönelmiştir.

Bugün neden hala saat cepleri var?

Kot pantolonlardaki küçük cebin sırrını öğrendik ancak bugün neden hala kot pantolonlarda küçük saat ceplerinin bulunduğunu merak edebilirsiniz. Levi Strauss & Co.’nun tarihçisi Tracey Panek, tasarım bütünlüğünün muhafaza edilmesi amacıyla bugün halen daha saat ceplerinin korunduğunu söylüyor: “Saat cebi, ceplerimizdeki perçinler, düğme patları, kemerli arka cep dikişleri ve deri yama gibi mavi kot pantolonumuzun orijinal bir unsuruydu. İlk tasarımın bütünlüğünü korumak için Levi Strauss & Co., saat cebini koruyor.”

Bu ceplerin yalnızca II. Dünya Savaşı sırasında kaldırıldığını ancak sonrasında tekrar bu kullanıma dönüldüğünü belirten Tracey Panek,”Saat cebiyle ilgili ilginç bir gerçek, İkinci Dünya Savaşı sırasında iki köşe perçininin savaş çabası için metali korumanın bir yolu olarak çıkarılmasıdır. Perçinler savaştan sonra saat cebine geri döndü” diye konuşmuştur.

En çok tercih edilen kot pantolon modelleri

Skinny jeans

Skinny jean, son yıllarda moda olan ve kadınların çokça tercih ettiği bir modeldir. Dar ve vücudu saran bir kot pantolon tipidir. Skinny jean’lerde kullanılan kumaş çok sert değildir zira vücudu tamamen sardığından harekete imkan tanıması gerekir.

Regular jeans

Regular pantolon da bir ara rafa kalksa da şu günlerde oldukça popüler durumda. Regular jean, oldukça rahat bir pantolon türüdür. Regular pantolonlar, bel kısmından paçaya kadar normal kesime sahiptir. Hareket imkanı çok kolaydır ve bu yüzden sıklıkla tercih edilir.

Slim-fit jeans

Slim pantolonlar, dar kalıplı kotlardır. Skinny ile farkı ise, vücudu sararlar ancak skinny kadar sıkı ve rahatsız değillerdir. Slim-fit de çok sık tercih edilen bir modeldir.