Hayatın içerisinde bazı kişilerin, her zaman çok daha hassas bir duygu durum içerisinde olduğunu gözlemlerken aynı zamanda bu kişilerin kendilerinden çok fazla ödün verdiğini görmekteyiz. Bu kişiler bazı durumlarda kendi içlerinden gelmese de karşı tarafın üzülmemesi ya da kırılmaması için istemedikleri eylemlerin içerisinde olabilirler. Haberimizin bu bölümünde psikolog Beyhan Budak’ın anlatımıyla konuya ilişkin tüm detayları ele alırken aynı zamanda, kişinin kendisine yaptığı en büyük kötülüklerden bahsedeceğiz. İşte tüm o detaylar…

Kişi kendini nasıl memnun edebilir?

  • Bu diğerlerini memnun etme gayreti genellikle çocukluk çağında başlayan bir durumdur. İnsan dünyaya geldiği zaman onun bakımını sağlayan ebeveynlerine ya da bakımını sağlayan kişilere kendini bir noktada sevdirme gayreti içerisine giriyor. Hayatta kalabilmesi o insanların ilgisine bağlı olan bir durum olurken, bu insanların bize yeterli ilgiyi göstermemeleri durumunda kişi kendini büyük bir tedirginlik içerisinde hisseder. Onların sevgisi bir hayatta kalmamızla bir şekilde bağlantılıdır. Bu durum itibarıyla da onların tüm istekleri doğrultusunda yaşamak, herhangi bir konuya hayır diyebilme özgürlüğü içerisinde olmamak kişinin varoluşunda büyük bir yıkım ve hassaslık oluşmasına neden olmaktadır.
  • İnsanın varoluşunu anlamlı kılan durumlardan bir tanesi önceliklerini bilmektir. Bu noktada kişi hayatındaki önceliklerini belirlemesi gerekmektedir. Kariyerine, ailesine, işine hayatında onu en çok neyin mutlu ettiğine dair bir çıkarımda bulunarak önceliğini belirlemesi kişinin kendini memnun etmesine yardımcı olacak durumların başında gelecektir. Bu noktada gerçekten size neyin iyi geldiğini ve sizin neyin mutlu ettiğini belirmeniz son derece önemlidir.
  • Memnun edici insanların şu şekilde bir ortak özellikleri bulunmaktadır. Bir konuda tavrını değiştirmeye çalıştığı zaman çevresindeki insanların onları takdir etme hissiyatına kapılırken, çevrelerinden destekleyici bir güç görme arayışında oluyor. Ancak çevresinden böyle bir ilgi ya da destek göremediğinde de kişi büyük ölçüde hüsrana ve kendini sorgulama durumunun içerisine kapılıyor. Akabinde de çevresindeki insanlardan tepki almaya başlayınca, kişinin içerisine büyük bir korku hali hüküm sürmeye başlıyor.
  • Çevrenizde bulunan insanlara verilmesi gereken fazla değer vermek ya da kendinizi unutacak boyutlarda fedakarlıkların içerisinde bulunmak kişinin kendine yapacağı en büyük kötülüklerden bir tanesidir. Kişi ilk önce kendine zaman ayırmayı ve kendi değerini bilmeyi bilmesi gerekir. Kendinden fazla çevresindeki insanlara değer vermesi sonucunda büyük bir hayal kırıklığı ile birlikte çeşitli problemlerin yaşanılması adeta kaçınılmaz bir sondur.
  • Bazı durumlarda da kişinin çevresinde sevgisini tam manasıyla vermeyen ya da gösteremeyen kişiler bulunurken bu kişiler süründürme eğilimi içerisinde olmaktadır. Bu gibi insanların onayı ya da sevgisini alma gayesi içerisinde olmak kişinin kendisine yaptığı ya da yapacağı en büyük kötülüklerden bir tanesi olacaktır.
  • Bazı insanlar sen ne yaparsan yap seni sevmeyecekler, sen ne yaparsan yap seni takdir etmeyecekler. Böyle olunca da insanın bırakmayı vazgeçmeyi bilmesi gerekiyor. Eğer etrafındaki seni sevmeyen insanlara odaklanırsan ve o insanlara haddinden fazla emek verirsen çevrende bir sürü seni sevmeyen insan bulacaksın. Bu noktada kişinin şunu yapması gerekir. Kendisini sevmeyen insanları bir kenara bırakarak, onları seven ve sayan insanlara yönelmek çok daha doğru ve çok daha mantıklı bir yaklaşım içerisinde olunmasına yardımcı olacaktır.
  • Hayatın bazen yolunda gitmeyebilir ya da canın sıkkın olabilir. Böyle durumlarda etrafındaki insanlara sınır koyup, hayır diyemezsin ya da güçlü görünmek zorundaymışsın gibi hissedersin. Ancak bu durum güçlü görünme çabasını bir kenara bırakarak hissettiğini yaşaman çok daha doğru ve mantıklı olacaktır.
İLGİLİ MAKALE  Daha önceden bilseydim hayatım bambaşka olurdu diyeceğiniz 8 şey! Psikolog Beyhan Budak'a kulak verin

Video: HASSAS İNSAN HASTALIĞI: MERHAMET YORGUNLUĞU