Uykusuz geçen bir gecenin ya da bir önceki günün ardından gün içerisinde adım atmaya bile halimizin kalmadığı ve kendimizi kırgın hissettiğimiz anlar olabilir. Bu gibi durumlarda yaşama isteğimiz bile solar ve ne yaparsak yapalım tamamen iyi hissedemeyiz. Enerji haplarını bir kenara alarak bu soruna çare olacak doğal yöntemleri benimsemek ise hem enerjinizi yeniden toplayıp kendinize gelmenin hem de vücudunuza hak ettiği gibi muamele etmenin kilit noktasıdır.

Neden halsiz hissederiz?

Halsizlik bir önceki günden kalan yorgunluk ya da düzgün alınamamış bir uykuda dolayı ortaya çıkabilen bir durum olabileceği gibi aynı zamanda belirli sağlık sorunlarının habercisi de olabilir. Halsizliğe neden olduğu bilinen en yaygın sağlık sorunu ise kansızlıktır. Vücudunuza yeterli vitamin almadığınız zaman ortaya çıkan bu sorun sebebine göre çözümler gerektirmektedir. aynı zamanda metabolizma çalışma hızınızın yeterli seviyede olmaması da gün içerisinde halsiz hissetmenize neden olan bir durumdur ve bu gibi durumlarda alacağınız enerji hapları ya da içeceğiniz ilaçlar etkisiz kalabilir. Eğer ilaçlardan haz etmeyen kişilerden iseniz, o halde halsizlik hissini alıp götürecek doğal yöntemler tam da size göre.

Halsizlik için hangi doktora gidilir?

Halsizlik bir semptom olabilir ve birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Öncelikle, sizi rahatsız eden halsizliğin nedenlerini belirlemek için bir doktor görüşüne ihtiyacınız olabilir. Bu nedenler arasında aşırı yorgunluk, stres, anemi (kansızlık), tiroit problemleri, kalp rahatsızlıkları ve bazı ilaçlar gibi birçok farklı sebep olabilir. Eğer halsizlik birkaç günden fazla sürerse veya ciddi bir şekilde rahatsızlık veriyorsa, bir sağlık profesyoneline başvurmanız tavsiye edilir. Hangi doktora gidileceği ise halsizliğin nedenine göre değişebilir. Örneğin, bir kardiyolog (kalp doktoru) kalp rahatsızlığı nedeniyle halsizlik semptomları olan bir hastayı değerlendirirken, bir hematolog (kan hastalıkları doktoru) anemi nedeniyle halsizlik semptomları olan bir hastayı değerlendirir.

Halsizliğe iyi gelen doğal yöntemler

Bazı yöntemler belirli gıdaların tüketimini gerektirirken bazı yöntemler ise yalnızca hayatı yaşayış şeklinizde yapacağınız değişiklikler ile yeterli olacaktır. İşte halsizlik sorununa ilaç kullanımına gerek kalmadan çözüm olacak doğal yöntemler:

İLGİLİ MAKALE  Bu yöntemler boğaz ağrısına çok iyi geliyor! Kış gelmeden önleminizi alın

Yeşil ve beyaz çay tüketmek

Bitki çayları içerisinde kendilerini gösteren bu iki şifalı çay, metabolizma hızlandırma etkilerine sahip olmaları ile metabolizma yolu ile oluşan halsizlik hissinin giderilmesinde önemli rol oynuyorlar. Aynı zamanda sinir hücrelerini uyaran bu çaylar, enerjinizi yeniden toplamanız için vücudunuza sinyaller gönderiyorlar. Gün içerisinde 1 fincan yeşil ya da beyaz çay içmeniz yeterli olacaktır.

Ara öğünler ile sağlıklı beslenmeyi destekleyin

Ara öğünlerin aksatılıyor olması ve yetersiz vitamin alımı da halsizlik oluşturan nedenler arasında. Bu soruna çare olarak bir sebze ya da meyveyi ara öğün şeklinde tüketmek sorununuzu çözmenize yardımcı olacaktır. Yapısındaki lifler ve vitaminler ile yeşil elma bu konuda yardımcı olabilir. Aynı zamanda kansızlığa bağlı oluşan halsizlik hissine karşı da bu elmanın yanına 1 avuç kadar çekirdekli kuru siyah üzüm eklerseniz, iki şekilde de enerjinizin tavan yapmasına ve halsizliğin bir anda kaybolmasına imkan sağlayabilirsiniz.

Gün içerisinde bol bol su tüketin

Yetersiz su alımı yavaşlayan metabolizma hızını ve buna bağlı olarak halsizliği tetikleyen bir durumdur. Bu sorun karşı gün içerisinde yanınızda gezdireceğiniz suyu tüketerek çözüm bulabilirsiniz. Aynı zamanda bu suyu soğuk tutup içerisine de limon damlatarak metabolizma hızlandırma etkisini arttırabilirsiniz.

Yağlı yiyeceklerden uzak durmak

Özellikle trans yağlar içeren gıdaların tüketimi vücudun çalışma dengesini bozar ve metabolizma hızını düşürür. Bu gıdalar yerine beslenme listenize daha sağlıklı gıdalar ve çoğunlukla yeşil sebzeler ekleyerek hem gün içerisinde hem sonraki gün için daha enerjik bir ruh hali ve beden yapısı oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda karbonhidratın aşırı tüketimi de bağırsakların çalışma düzenini zedeler ve halsizliğin oluşmasına neden olur. Dengeli beslenmek ve mutlaka probiyotik gıdalar ile yeşil sebzeleri beslenme listenize eklemek oldukça önemli.

Sabahları kahve yerine bitki çayları

Sabahları uyandığımız zaman özellikle enerjimizin düşük olduğunu hissettiğimiz günlerde hemen bir fincan kahve içmeyi düşünürüz. Yanlış bilinen bu bilgi kahvenin gün içerisinde metabolizma hızını düşürmesine neden olur. Buna çözüm olarak ise sabah uyandığınızda bir bitki çayı hazırlayarak hem sinir hücrelerini uyarır hem de güne stressiz başlayabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Pahalı kremlere gerek yok! Gençleştirmede en pahalılarından bile etkili (Kaynak: soru.com.tr)

Kuruyemişler ve çörek otu yağı

Kuruyemişler bilinen en güçlü enerji kaynakları içerisindedir ve tüketimler ile günlük enerji ihtiyacı kolaylıkla karşılanır. Ara öğünlerde kuruyemişler tercih ederek sabahları ise güne 1 tatlı kaşığı kadar çörek otu yağı içerek başlarsanız, hiç olmadığı kadar enerjik hissedeceksiniz. Aynı zamanda kilo vermek isteyenler için bu günlük tüketim alışkanlığı oldukça etkili olup bilinen herhangi bir zararı yoktur.