İslam dininde temizlik her açıdan önemlidir. Beden temizliği kadar ruh temizliğine de önem verilmesi ile birlikte her nasıl vakit namazlarından önce abdest alınması gerekiyorsa, ruhu temizlemek için de gusül abdesti alınır. Ergenlik çağına giren bireylerin alması gereken bir abdest olan gusül abdesti belirli durumlarda alınması gereken, herhangi bir koşulda da haftada bir alınması gereken abdest çeşidi olarak farz kılınmıştır.
Gusül abdesti nedir?
İslam dinine göre ruhun temizliği için niyet edilerek alınan bir abdest çeşidi olan gusül abdesti, kişinin rüyalanması ya da bir ilişki içerisinde olması sonrasında vücudundan meni akması sonrasında cünüp olmasından dolayı alması far kılınan abdest olarak karşımıza çıkar. Bu durumlarda iki vakit namazı arasında gusül abdesti alınması gerekir. Gusül abdesti alınmadığı takdirde ise bir rivayete göre kişinin attığı er adım günah olarak yazılır. Gusül abdesti hem kadınlar hem erkekler için farzdır. Abdestin içerisinde hem sünnet he de farz olan kısımları vakit namazlarından önce alınan namaz abdestinde olduğu gibi bulunmaktadır.
Gusül abdesti nasıl alınır?
Gusül abdesti de tıpkı namaz abdesti gibi standart bir abdest çeşididir. Kadınlar ve erkekler için farklılık göstermeyen gusül abdestinin hiçbir ekstra durum yaşanmaması halinde dahi haftada bir alınması farz olarak koşulmuştur. Ergenlik çağına ulaştıktan sonra alınması gereken gusül abdesti ise şu şekilde alınır:
- Gusül abdesti kişinin duşta iken anadan üryan şekilde alması gereken bir abdest çeşididir.
- Gusül abdestine başlamadan önce niyet etmeniz gerekir. ‘Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya’ şeklinde niyet ederek başlayın.
- Ardından 3 kez ağzınıza 3 kez burnunuza su verin. Gusül abdestinde ve normal abdestte bulunan bu kısmın farkı ise gusül abdestinde mübalağa il yapılmasıdır. Ağızda gargara yaparak ve burunda genze kadar su çekerek yapılır.
- Daha sonra avret yerlerinin su le yıkanması gerekir.
- Daha sonra namaz abdesti alınır. Tekrar niyet etmeye gerek yoktur. 3 kez ağza, 3 kez buruna su verilir. 3 kez yüz yıkanır. 3 kez sağ kol, 3 kez sol kol dirseklere kadar yıkanır. Başın dörtte biri mesh edilir. Ense ve kulaklar mesh edilir ve ayaklar bileklere kadar yıkanır.
- Daha sonra 3 kez kafaya su dökülerek yıkanır. Her seferinde 1 tas olacak kadar suyun baştan aşağı dökülmesi yeterlidir.
- Ardından 3 kez sağ omuza su dökülür.
- Son olarak da 3 kez sol omuza su dökülür. Ardından vücutta iğne ucu kadar kuru yer kalmayacak şekilde vücut yıkanır ve abdest tamamlanır. Baş ve omuzlara su dökülürken bir el ile de suyun ovalanarak her yere ulaştırılması gerekir.
Gusül abdestinin farzları nelerdir?
Gusül abdestinin farzları arasında abdest başında mübalağa ile ağza ve buruna su vermek bulunur. Diğer farzlar ise avret yerlerinin yıkanması ve başa, omuzlara 3 kez su dökülmesidir. Son farz ise vücudun iğne ucu kadar kuru yer kalmayacak kadar yıkanmasıdır. Bu şekilde de gusül abdesti alınabilir. Farz olan kısımların tamamlanması ile gusül abdesti tamamlanabilir.
Gusül abdesti içinde neden normal abdest alınır?
Gusül abdestinin sünnetleri içerisinde namaz abdesti almak da vardır. Bu bir sünnet olduğundan alınmadan da gusül abdesti tamamlanabilir. Ancak sünnet olan bu kısmın da tamamlanması hem abdestin faziletini arttırır hem de kişinin tekrar namaz abdesti almasına gerek kalmamasını sağlar. Normal bir abdest bozan durumun yaşanmaması durumunda gusül abdestine alınan namaz abdesti ile namaz kılınabilir, Kur’an okunabilir. Ancak yine de, bu kısım farz değildir.
Gusül abdestini bozan durumlar nelerdir?
Gusül abdesti normal abdest gibi durumlarda bozulmaz. Kan, irin akması, tuvalete çıkmak gibi abdesti bozan durumlarda gusül geçerliliğini korur. Ancak kişinin rüyalanması ya da ilişkiye girmesi ile vücudundan meni akması sonucunda gusül abdesti bozulur. Bu durumda kişinin bir sonraki vakit namazının ezanı okunmadan önce gusül abdestini yenilemesi gerekir. Aynı zamanda haram olarak nitelendirilen alkol kullanımı da gusül abdestini bozan durumlar içerisindedir. Gusül abdesti alkol ile bozulduğunda, alkolün vücuttan atılacağı zamana kadar kişi gusül alsa da cünüp olarak kalır. Bunlar dışında gusül abdestini bozan bir durum yoktur. Ancak gusül abdesti hiçbir şekilde bozulmasa da, haftada bir alınması gerekir.