Kaktüsgiller familyasına ait bir meyve olan ejder meyvesinin diğer bir ismi de “Pitaya”dır. Ejder meyvesinin ana vatanı Meksika ile Orta ve Güney Amerika’dır. Asya kıtasında da sıklıkla yetiştirilen ejder meyvesi, Türkiye’de çoğunlukla Mersin ve Adana’da üretilir. Ejder meyvesinin oldukça dikkat çeken kırmızı bir rengi vardır ancak kırmızı rengin yanı sıra sarı bir formda da bulunabilir. Ejder meyvesinin iç kısmı, çekirdekleri nedeniyle kiviye benzetilmektedir. Son zamanlarda oldukça popüler bir hale gelen ejder meyvesi pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Ejder meyvesi nedir ve ejder meyvesinin faydaları nelerdir? İşte, ejder meyvesi ile ilgili detaylı yazımız.
Ejder meyvesinin faydaları nelerdir?
- Ejder meyvesi, B ve C vitaminleri ile lifler açısından son derece zengin bir meyvedir.
- Ejder meyvesi, içerisinde mevcut olan yüksek kalsiyum ile birlikte kemiklerin güçlenmesini sağlar ve kemik gelişimine destek olur.
- Ejder meyvesi aynı zamanda çok iyi bir antioksidan kaynağıdır ve bu sayede bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
- Kalp ve damar hastalıklarının oluşma riskini en aza indirir.
- Yüksek lif içermesi nedeniyle bağırsağın iyi çalışmasını sağlar ve hem kabızlığı önler hem de kilo vermeyi hızlandırır.
- Kan şekerini olması gereken dengede tutar. Doktorlar tarafından bu özelliği nedeniyle diyabet hastalarına önerilir.
- Cildin ve saçın sağlıklı, aynı zamanda parlak görünmesine destek verir.
- Vücudun dinç kalmasını sağlar.
- Vücut için gerekli olan enerjiyi sağlar.
Ejder meyvesi nasıl tüketilir?
Ejder meyvesini soymak için, ilk olarak meyveyi ortadan ikiye bölün. İçerisindeki beyaz ve etli kısmın görünmesi gerekiyor. Bir tatlı ya da yemek kaşığını ejder meyvesinin kabuğunun kenar kısımlarında gezdirin ve içini de gevşetmek için kaşığı alt tarafa yerleştirin. Eğer olgunsa, kaşığı gezdirdiğiniz taktirde meyve kabuğundan rahatlıkla ayrılır. İçinde bulunan beyaz etli kısım tek başına ya da yanında başka meyveler ile tüketilebilir. Daha lezzetli olması için ejder meyvesini buzdolabında saklayıp soğuk soğuk tüketmenizi öneririz. Ejder meyvesini aynı zamanda böğürtlen, kivi veya çilek gibi meyveler ile birlikte smoothie yapıp tüketebilirsiniz. Smoothie içine ince bir şekilde doğranmış muz da ilave edebilirsiniz. Ayrıca meyveli yoğurt, yarım yağlı süt de ekleyebilirsiniz. Smoothienin daha tatlı bir tatta olmasını dilerseniz de birkaç kaşık bal da ekleyebilirsiniz. Ejder meyvesini ayrıca bowl ve sorbe yapmak için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Aynı zamanda ejder meyvesini püre yapıp meyve salatasının üzerine bir farklılık katabilirsiniz.. Ejder meyvesi ile birlikte tüketebileceğiniz meyveler; çilek, muz, böğürtlen ve kivi olabilir. Bu salataya yulaf ya da çiya tohumu eklerseniz salata bir öğün olabilir.
Ejder meyvesinin kabuğu yenir mi?
Ejder meyvesinin kabuğu asla tüketilmemelidir. Ejder meyvesinin kabuğunun çok acı bir tadı vardır. O yüzden ejder meyvesinin kabuğunun kesinlikle tüketilmemesi gerekir. Ejder meyvesinin kabuğu eğer tüketilirse, kişide karın ağrıları meydana gelebilir.
Ejder meyvesi nasıl seçilir?
Ejder meyvesinin en lezzetli olduğu zaman, tam olarak olgunlaşmış olduğu zamandır. Ejder meyvesi pembe ya da parlak kırmızı renklerinde olduğu zaman tüketilmelidir. Ejder meyvesinin yeterince olgun olup olmadığını anlamayabilmek içinse, parmağınızı hafifçe ejder meyvesinin üzerine bastırmanız gerekir. Eğer meyve içe doğru gidiyor ise, ejder meyvesi olgunlaşmıştır. Ejder meyvesi eğer aşırı derecede yumuşaksa, fazla olgunlaşmış demektir ve kötü bir tada sahip olur. Ejder meyvesi eğer aşırı sertse, henüz olgunlaşmamıştır. Bu durumda birkaç gün kadar olgunlaşması beklenmelidir.
Ejder meyvesinin besin değerleri
Bir porsiyon ejder meyvesinin 100 gramlık besin değerleri:
- Kalori: 52
- Protein: 1,1 gram
- Yağ: 0,4 gram
- Karbonhidratlar: 11 gram
- Lif: 3 gram
- C vitamini: RDI’nın% 34’ü
- Demir: RDI’nin% 10.6’sı
- Tiamin: RDI’nin% 2.7’si
- Riboflavin: RDI’nin% 2.9’u