Demir, insan sağlığı için oldukça önemli bir mineraldir. bu mineral sayesinde vücudumuz, kırmızı kan hücresi olarak bilinen hemoglobini üretebilmektedir. Demir eksikliği nedeni ile kansızlık denilen hastalık ile baş etmek zorunda kalabilmesiniz. Hemoglobinler, kırımızı kan hücrelerinde bulunur ve vücudumuzdaki organların ve dokuların hepsine oksijen taşımaktadır. Demir eksikliği nedeni ile de kanımızdaki oksijen miktarı azalır ve kansızlık denilen hastalık ortaya çıkar. Demir minerali, yaşamsal fonksiyonları tam anlamı ile gerçekleştirebilmek adına oldukça önemlidir. Bu yüzden de günlük düzenli olarak demir içeren besinlerin tüketilmesi gerekmektedir. Bu yazımızda sizlere, hangi besinlerde yüksek miktarda demir mineralinin olduğundan ve demir mineralinin faydalarından bahsedeceğiz.

Demirin faydaları nedir?

Demir minerali, vücudumuzun yaşamasal fonksiyonlarını tam anlamı ile yerine getirebilmesini sağlamaktadır. Kandaki kırmızı kan hücrelerinde bulunan demir, kan sayesinde vücuttaki diğer doku ve organlara oksijen taşınabilmesinde etkili olmaktadır. Kırmızı kan hücresi olarak bilinen hemoglobin üretimini sağlayan demir, eksikliği durumunda birçok farklı hastalık ile boğuşmanıza neden olacaktır. Bunların yanında ise demir, saçlar ve cildimiz için de gereklidir. Yetersiz miktarda demir bulunması durumunda, saçlarımız ve cildimiz sağlıklı bir şekilde görünmeyecektir. Vücutta yetersiz miktarda demir bulunuyorsa, saçlarımız sağlıksız olacaktır. Bu yüzden de demir minerali, saçlar ve cilt için de olduka önemlidir.

Demir minerali, vücuda enerji veriri ve halsizliğin üstesinden gelir. Bununla birlikte demir sayesinde bağışıklık sistemimiz daha güçlü olacaktır. bağışıklık sisteminin güçlü olması ise soğuk kış aylarında yaşanabilecek grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan bizleri koruyacaktır. Ayrıca gülü bir bağışıklık sistemi, bu tür hastalıklardan çabucak kurtulmamızda da etkili olmaktadır. Demir mineralinin bir diğer faydası ise zihinsel ve fiziksel performansı arttırması. Bu yüzden de okul çağına gelmiş olan bireylerin, kesinlikle demir eksikliği çekmemesi gerekiyor. Ayrıca demir eksikliğinin yaşandığı durumlarda unutkanlık gibi bazı bilişsel sorunlar ile karşılaşılabilir, odaklanma ve dikkat dağınıklığı gibi rahatsızlıklaran muzdarip olabilirsiniz. Bunlara ek olarak demir minerali, sporcular için de oldukça nemli bir mineraldir. Vücutta yeterli miktarlarda demir bulunması, sporcuların fiziksel performanslarının en üst seviyeye çıkmasına yardımcı olacaktır.

İLGİLİ MAKALE  Temel Reis ıspanak yerine bunları tüketebilirdi! İşte ıspanaktan daha fazla demir içeren besinler (Kaynak: soru.com.tr)

Demir eksikliği belirtiler nedir?

Demir eksikliği, ciddiye alınması gerekilen bir rahatsızlıktır. Bazı insanlarda bu durum doğuştan gelmektedir. bu yüzden de bu kişiler, günlük yüksek miktarda demir minerali içeren besinler ile beslenmesi gerekmektedir. Bazı kişilerde ise demir eksikliği, yanlış ve sağlıksız beslenme alışkanlığından meydana gelmektedir. Bu yüzden de demir eksikliği ile karşılaşılabilir. Demir eksikliğinin en önemli belirtisi ise bitmek bilmeyen yorgunluk ve halsizlik durumudur. Demir eksikliği nedeni ile kanda taşınan oksijen miktarı azalır. Bu da kişinin gün içerisinde sürekli olarak halsiz ve yorgun hissetmesine neden olur.

Demir eksikliğinin bir önemli nedeni ise ani baş dönemleridir. Özellikle ayağa kalktığınız zaman başınız çok şiddetli bir şekilde dönüyorsa, demir eksikliğiniz olabilir. Fakat belirtmek gerekir ki bu tür belirtiler, direkt olarak demir eksikliğine işaret etmez. Bu yüzden de buradan görmüş olduğunuz belirtiler ile direkt olarak keni kendinize teşhis koymayın ve uzman bir doktora görünerek gerekli kontrolleri yaptırın. Demir eksikliğinin en önemli belirtisi ise bağışıklık sisteminin düşük olu, kişinin sürekli olarak nezle gibi hatalıklar ile boğuşması. Ayrıca baş ağrılarına neden olan demir eksikliği, migren ağrıları ile benzer bir ağrı ile karşı karşıya kalmanıza neden olacaktır. Bu yüzden de yaşamış olduğunuz baş ağrılarına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Demir eksikliğinin vücudun görünümünde de önemli belirtiler vardır. Bu belirtiler, ilk olarak tırnaklarda başlar. Tırnakların üzerinde oluşmuş olan beyaz lekeler, demir eksikliğine işaret etmektedir. Bunlara ek olarak demir eksikliği nedeni ile cilt ve saçlarda oldukça soluk bir görünüm baş göstermektedir. Bu tür semptomların görülmesi halinde direkt olarak kişinin uzman bir doktorun kontrolüne girmesi gerekmektedir. Bunlara ek olarak demir eksikliği nedeni ile iştahsızlık görülebilir.Bu iştahsızlık nedeni ile de kişi çok hızlı bir şekilde kilo vermeye başlar.

Demir içeren besinler nelerdir?

Doğanın bize vermiş olduğu birçok besinde yüksek oranda demir elementi bulunmaktadır. Bu demir elementi ise genellikle koyu yeşil yapraklı sebzelerde yer almaktadır. Günlük olarak en az 1 öğünümüzde yüksek miktarda demir minerali içeren besin tüketmemiz gerekmektedir. Bu sayede almamız gereken günlük demir mineralini alabiliriz. Demir içeren besinler şu şekildedir:

İLGİLİ MAKALE  Hurda fiyatlarında şaşırtan gelişme! Güncel bakır, demir, krom ve alüminyum hurda fiyatları

  • Uskumru, sardalye
  • Turunçgiller
  • Kırmızı et/yağsız et
  • Yumurta
  • Tavuk ve hindi eti
  • İstiridye
  • Karaciğer
  • Zenginleştirilmiş kahvaltılık gevrekler
  • Tam tahıllı ve zenginleştirilmiş ekmekler
  • Kuru kayısı gibi kuru meyveler
  • Fındık
  • Koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, brokoli…)
  • Kuru baklagiller
  • Pekmez
  • Pancar
  • Tofu
  • Pişmiş patates
  • Kaju fıstığı
  • Kabuklu yemişler ve yağlı tohumlar