Meyve ve sebzeler gereken sürede tüketilmedikleri zaman çürümeye ve küflenmeye başlarlar. Küflenen ve çürüyen sebze ve meyveler ise artık miadını doldurmuş diye düşünüp onları tüketmez ve çöpe atarız. Çürük domatesler ise kesinlikle çöpe atılmamalıdır. Çürük domateslerin çeşitli faydaları var ve asla çöpe gidip ziyan olmayı hak etmiyorlar. Bu yazıyı okuyunca çürük domatesleri çöpe atmayacaksınız. İşte çürük domatesleri değerlendirebileceğiniz alanlar.

Çürük domates ile saçlarınıza bakım yapın

Çürük domatesi saçlarınıza sürmek kulağa hiç de hoş gelmiyor evet. Ancak çürük domatesler saç için oldukça faydalıdır. Çürük domatesin elbette ki çürük kısmını kullanmayacaksınız ancak çürük diye ziyan olup çöpe atılacak domateslerin düzgün kısımlarını değerlendirmiş olacaksınız. Bunun için ilk olarak domatesin çürük kısımlarını temizleyin. Daha sonra domatesin çürük olmayan tarafı ile saçlarınızı güzelce ovalayın. Bu sayede saçlarınız oldukça hızlı uzayacak ve saçlarınız ihtiyacı olan nemi alarak beslenecektir. Çürük domatesi yalnızca saçlara değil saç diplerine de sürmelisiniz. Bu sayede saç derisinde de gerekli olan faydayı sağlamış olursunuz. Çürük domatesi saçınıza nazikçe masaj yaparak uygulayın ve en az 15 dakika bekletin. Daha sonra saçlarınızı ılık su ile yıkayıp güzelce şampuanlayın. Haftada en az 1 kez bu işlemi yaparak saçlarınızdaki farkı ve çürük domatesin mucize etkisini gözlerinizle görebilirsiniz. Bu işlemin ardından çürük domatesin saçınıza faydasını görecek ve asla çöpe atmayacaksınız.

Çürük domates ile buzdolabınızı temizleyin

Çürük domatesleri kullanabileceğiniz bir başka alan ise buzdolabı temizliğidir. Buzdolabının içerisinde pek çok yemek ve gıda maddesi bulunduğundan hepsinin birbiri ile aynı ortamda kalması nedeniyle buzdolabında çok rahatsız edici bir koku oluşur. Buna çözüm olarak ise çürük domatesleri püre haline getirip bir bez yardımı ile buzdolaplarının iç tarafını silebilirsiniz. Bu basit işlem ile birlikte hem buzdolabınızdaki lekeler yok olacak hem de kötü koku yok olacaktır. Çürük domates ile aynı zamanda çamaşır makinenizi ve bulaşık makinenizi de kolay bir şekilde temizlemeniz mümkün. Yine aynı şekilde püre haline getirdiğiniz çürük domatesleri kullanarak temiz bir bezi ıslatın. Daha sonra ise bulaşık makinenizin iç tarafını bir güzel silin. Bulaşık makinenizin her yerini bu bez ile güzelce silerseniz, kısa zaman içerisinde hem bulaşıklardan hem de zaman içerisinde yıpranmaktan kaynaklanan kötü kokuyu önleyebilirsiniz. Çürük domates püresi ile son olarak çamaşır makinenizi temizleyip kötü kokulardan ve kireçten kurtulmasını sağlayabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Kusursuz bir cilt için domatesli tarifler (Kaynak: izlehaber.com)

Bitkilere ciddi faydası olan çürük domatesleri gübre olarak kullanın

Çürük domatesleri aynı zamanda bitkilerin yeterli besini alacağı gübre olarak da kullanabilirsiniz. Çürük domatesleri evinizde bulunan cansız ve ölmeye yüz tutmuş bitkileri yeniden canlandırmak için kullanmak çok akıllıca bir fikirdir. Bunun için aşağıdaki basit adımları izleyin:

  • İlk olarak çürük domatesleri küçük küçük olacak şekilde doğrayın.
  • Küçük parçalar haline gelen çürük domatesleri uygun bir kaba koyun.
  • Çürük domateslerin üzerine yarım bardak pirinç ilave edin.
  • Ardından içerisine içme suyu ekleyin. İçme suyu olması önemli çünkü musluk suyundaki kireç, gübrenin yeterince faydalı olmasını önler.
  • Malzemelerin bulunduğu kabın üzerini streç film ile hava almamasını sağlayarak kapatın.
  • Çürük domatesleri ve diğer malzemeleri bu şekilde 2 – 3 gün bekletin. Domates bu süre içerisinde fermente olup mayalanacak.
  • Sürenin sonunda ise domatesten elde ettiğiniz gübreleri bitkilerinizin yeniden canlanması için kullanın. Farkı görünce çürük domatesleri asla çöpe atmayacaksınız.

Domatesin besin değerleri

Domatesin besin değerleri aşağıdaki gibidir:

Besin Değeri100 gramda1 Adet (110 g)100 gram için günlük % değer*
Kalori17 kcal18.7 kcal% 0.8
Karbonhidrat2.6 g0.3 g% 0.9
Lif0.9 g1.0 g% 3.8
Protein0.9 g1.0 g% 1.9
Yağ0.2 g0.2 g% 0.3
Kolesterol0.0 mg0.0 mg% 0.0
A Vitamini84.0 IU92.4 IU% 1.7
C Vitamini24.5 mg27.0 mg% 40.9
Potasyum242.0 mg266.2 mg% 6.9
Kalsiyum14.0 mg15.4 mg% 1.4
Demir0.5 mg0.6 mg% 2.8