Bir tür çöp toplama hastalığı olarak bilinen Dispozofobi halk arasında istifçilik veya çöp toplama hastalığı olarak bilinir. Çöp Biriktirme Hastalığı olan Dispozofobi, her yüz kişiden birinden görülür. Dispozofobi’ en önemli belirtisi ise eski ya da yeni hiç bir eşyayı atamamak hatta bir başkasına bile verememektir. Dispozofobi bir tür takıntılı hastalıktır.

Çöp Biriktirme Hastalığı Olarak Bilinen Dispozofobi Nedir?

Çöp Biriktime Hastalığı Dispozofobi kompülsif biriktirme hastalığı, kullanılmayan eşyaların bile biriktirilmesi ve atılamaması anlamına gelir. Dispozofobi kompulsif biriktirme hastalığı, halk arasında istifçilik de denilen bir sorundur.

Değersiz, sağlıksız ve kullanılamayan bütün eşyaların biriktirilmesi ve atılamaması durumu anlamına gelir. Çöp Biriktime Hastalığında eşyaların herhangi birinin kayıp olması kişiye çok yüksek gerilim verir. Kişide kaygı, endişe ve öfke hali, toplum içinde tuhaf davranışlar sergileme gibi sonuçlara sebep olur.

Çöp toplama hastalığı

Çöp toplama hastalığı

Bu hastalığa sahip olan kişilerin yaşam alanlarında, hemen hemen hiç yer kalmayacak kadar çöp biriktirme yapılması da hastalığın belirtilerini ortaya seren en mühim belirtilerden bazılarıdır. Karışıklık ve yüksek kalabalık, ev içerisinde neredeyse hareket etmeyi kısıtlayacak dereceye gelebilir. Toplanan ve biriktirilen nesneler genellikle birbiri ile benzer şeylerdir.

İzleyin: İstifçilik (Biriktirme) bir hastalık mıdır ve nasıl tedavi edilir?

Koleksiyonculuk Biriktirme Hastalığı Mıdır?

Tutumlu olma ve bir takım eşyaları ileriki zamanlarda belki lazım olabilir düşüncesi içinde saklıyor olmak biriktirme hastalığı olamaz. Çöp biriktirme hastalığında, toplanan ve bir türlü hiç atılamayan eşyalarda bir düzensizlik ve tutarsızlık hakimdir. Bu sebeple koleksiyonculuktan da oldukça farklıdır.

Koleksiyoncular yalnızca bir veya birkaç alanla ilgili eşyaları toparlar. Bunun yanı sıra toplanan eşyalarda bir düzen ve oldukça intizam vardır. Kendi hobilerini belli bir disiplinle yürütürler. Halk arasında istifçilik diye bilinen Çöp toplama hastalığının ülkemizde nüfusun yüzde üçünde, dünyada ise yüzde altı oranlarında görülür.

Çöp Toplama Hastalığı Olanlar Neleri Atamaz?

Kompulsif Biriktirme Hastalığı, çöp toplama hastalığı da denilen ve halk arasında da istifçilik olarak bilinen bu hastalık, insanın değerli olsun veya olmasın, eşyalar, atık ve ambalaj gibi maddeleri atamaması olarak tanımlanabilir. Bu hastalığa sahip kişilerin özellikle sosyal yaşantısına mühim ölçüde etki eden istifçilik, önce kişiye olarak hem de yakın çevresinde olanlara duygusal, fiziksel ve maddi olarak zararlar veriyor.

İLGİLİ MAKALE  Çocukları oylamayın kaliteli zaman geçirin. Çocuklarınızla evde daha iyi vakit geçirmenin yolları

Bu konuya hakim olan uzmanlar hastanın ‘istifçi’ olarak değerlendirilmesi için faydalı ya da faydasız tüm eşyaların elde tutulması, biriktirilmesi ve atılmaması adına kişide oldukça yoğun bir dürtünün durumun olması haline dikkat çekiyor.

Çöp Biriktirme Hastalığının Sebepleri Nelerdir?

Kompulsif biriktirme hastalığının pek çok nedeni olabilir. Kişinin yaşadıkları göz önünde bulundurularak üzerine fazla gidilmemelidir.

Çöp biriktirme hastalığı olan Dispozofobi’nin nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Kişisel dürtü bozuklukları
  • Genetik ve aileden kalma faktörler
  • Bazı takıntılar
  • Kişilik bozukluklar
  • Bir çok travma
  • Şiddete maruz kalma veya bırakılma
  • Kötü geçen çocukluk dönemi
  • Çocukluk dönemlerinde maruz bırakılan aile tutumları
  • Depresyon
  • Bazen çoklu kişilik bozuklukları
  • Anksiyete kaygı bozukluğu
  • Ayrılık kaygısı
  • Terk edilmekten korkmak
  • Sevilmediğini hissetmek
  • Değersizlik duygusu
  • Zihin hafıza problemleri
  • Dikkat dağınıklığı ve eksikliği

Çöp Biriktime Hastalığı olan Dispozofobi sorununun yarattığı belirtilerin arttığı süreçlerin hemen öncesinde genel olarak kişilerin stresli ya da travma oluşturabilecek bir durum yaşadığı görülür.

Seyredin: İÇİNDEN 15 TON ÇÖP ÇIKAN EV SAHİBİ BAKIN KENDİNİ NASIL SAVUNDU

Travma Sonucunda Çöp Biriktirme Hastalığı

Çöp Biriktime Hastalığında bu durum da bize, hakikatte istifçilik durumunda kişinin yaşamında bazı faktörlerin ne kadar mühim olduğunu gösterir. Travmaya maruz kalan bazı kişilerin esas stres faktörleriyle yüzleşememek ya da bu yaşadıklarının bir şekilde üzerini kapamak adına istifçiliği bir baş etme tekniği olarak geliştirirler.

Tüm bunların yanı sıra, günümüzde yapılan önemli araştırmalar gösteriyor ki, Çöp Biriktime Hastalığının hafızaya ve dikkate dayalı sorunlarla, kategori altına alma ve karar verme güçlükleri ile de önemli ölçüde ilişkisi vardır.

Bu hususta kişilerin biriktirdikleri eşyalar ile bağ kurarak, güvenli ortam ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıkları ve kişisel anlamda yaşadıkları olayları unutmamalarını sağlayacak bir takım bağlantılar kurdukları düşünülür.

Çöp Biriktirme Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Değerli değersiz hiçbir eşyayı atamamak en önemli belirtilerden biridir. Bu nesnelerin bir başkası tarafından atma girişiminde bulunması durumundaysa kişilerde öfke ve ağlama nöbetleri meydana gelir. Aynı zamanda bu kişiler dışarıdayken gördüğü çöpleri eve götürmek ister. Evde oluşan çöpleri atmak istemez.

İLGİLİ MAKALE  İbrahim Tatlıses'in çocukları kimlerdir? İbrahim Tatlıses'in kaç çocuğu var?

Çöp dışında ise hiç bir eşyayı verememek, atamamak da bir belirtidir. Bir şeyi atma anında acı çekmek, çokça üzüntü duymak da tehlikelidir. Evde bulunan eşyaların azalacağından korku duymak da bu hastalığa sahip insanların yaşadığı sorunlardandır.

Çöp toplama hastalığı

Çöp toplama hastalığı

Çöp Biriktirme Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Çöp Biriktirme Hastalığı da her çeşit psikolojik hastalığın tedavisinde olduğu gibi ilk olarak gereken şey, şahsın problemini kabul etmesidir. Çöp biriktirme hastalığını kabullenmeyen ve reddetmekte ısrarcı olan hastaların tedavi olması mümkün değildir. Bilindiği üzere istemek ve niyet etmek başarmanın yarısıdır.

Ayrıca da tedavi olmayı istemesi bu süreçte çok önemlidir. Fakat istifleme problemi olan insanların yarısından fazlası durumlarından rahatsız değildir. Bu nedenle tedaviye uyumları oldukça düşük seyreder.

Tüm bunların yanı sıra bilişsel davranış terapi uygulama konusunda uzman olanlar, istifleme davranışının zemininde yatan sebepleri araştırarak öncelik olarak bunları ortadan kaldırmak odaklı çalışıyor. Psikoterapide bulunan amaç, istifleyenin istiflediği eşyalardan mühim ölçüde kurtulmasına yardımcı olmaktır.