Ülkemizde birden fazla çeşidi her gün demlenen ve muhabbet arasında, sabah kahvaltılarında, akşam oturmalarında ya da dilediğiniz herhangi bir anda tüketilebilen çaylar hem kültürümüzün hem de tiryakiliğimizin bir parçası. Ancak severek tükettiğimiz ve her an elimizde bir bardakla gezme isteği uyandıracak kadar lezzetli olan bu içeceklerin tüketilmesi konusunda oldukça ince hususlar var. Çayı doğru tüketmediğiniz zaman ise etkileri ölümcül olabiliyor.
Çaydaki ölümcül tehlike
Türk toplumunda uzun zamandır yeri bulunan ve hepimizin severek tükettiği çay doğru bir tüketim ile aslında oldukça sağlıklı bir içecek. Ancak çayı tüketirken dikkatsizlik yapılması sonuçlarının ağır olmasına yol açıyor. Her öğünde tüketilen, sohbetleri pekiştiren ve dostlar ile hasret gidermeyi sağlayan çayı içerken demlenmesi kadar önemli bir husus daha var ki, o da çayın sıcaklığı. Çay demlenip önümüze geldiği anda daha sonrasında soğumasını bekleyecek olsak bile öncesinde o sıcak çaydan bir yudum alırız. İşte uzmanların da bizleri uyardığı nokta burası. Sürekli tükettiğimiz çayı henüz ılımadan7 ocaktan aldığımız sıcaklık ile içtiğimizde her en kadar tadını çok daha etkili alıyor olsak da zararlarını da o kadar etkili almış oluyoruz.
Yemek borusu kanserine davetiye
Uzmanlar tarafından bildirilen gerçeklere göre çayı ok sıcak içmek yemek borusu kanserine yol açıyor. Yeme borusu kanseri ise her yıl içerisinde 400 binden fazla kişinin ölümüne yol açan oldukça yaygın ve ölümcül bir hastalık. Aşırı sıcak içilen çaylar ise hem ses tellerine hem de yemek borusu duvarlarına vereceği zarar ile kanserin oluşmasını hızlandırıyor. Daha güçsüz ve tahriş olmuş yapıdaki yemek borusunun kansere yakalanma ihtimali artıyor, yutkunma güçlükleri ve ses bozuklukları da beraberinde geliyor. Çay içerken sağlığınızdan olmamak adına demleyip bardağınıza aktardığınız çayın, bardak içerisinde bir süre dinlenmesine müsaade edin.
Yemek borusu kanseri belirtileri nelerdir?
Yemek borusu kanseri birçok farklı neden ile ortaya çıkabilir ve bu ortaya çıkış ile birlikte gözle görülebilir bazı belirtileri de yanında getirir. Yemek borusu kanserinin en yaygın belirtileri arasında yutkunmada yaşanan güçlük ve ani şekilde kilo kayıpları görülmektedir. Yemek borusu kanseri aynı zamanda iştahsızlığa da yol açar. Bu hastalığa yakalanmanız halinde yemek yeme isteğiniz azalacak ve buna bağlı olarak sağlıksız kilo vereceksiniz. Yemek borusunda kanser oluşumu ilerleyen süre içerisinde kusma hisleri ve ses kısıklığı gibi kalıcı olabilecek şikayetlere de yol açar. Aynı zamanda ağıza gelen kan hissi yoğunlaşır ve yemek borusu kanseri hastalığı olan kişilerin ağzında kan tadı oluşur. Ayrıca göğüs bölgesinde sürekli oluşan yanma hissi de yemek borusu kanseri belirtileri arasında yer almaktadır.
Yemek borusu kanserine neden olabilecek alışkanlıkları bırakın
Yemek borusu kanseri yalnızca sıcak çay değil, herhangi bir gıdanın çok sıcak tüketilmesine bağlı olarak ortaya çıkabilen bir sorundur. Çorba içerken ya da kahve tüketirken de bu gıdaların ortalama sıcaklığına dikkat edilmelidir. Aynı zamanda sigara ve alkol tüketimi de yemek borusu kanseri oluşumunu hızlandırmaktadır. Daha sağlıklı bir hayat için ise hem yemek ve içeceklerimizi dengeli bir sıcaklıkta tüketmek ve zararlı alışkanlıklardan kaçınmak yardımcı olacaktır.
Çay ne kadar sıcak içilmeli?
Sıcak içecek hazırlarken dikkat edilmesi gereken nokta bu içeceklerin sıcaklıklarına dikkat edilmeli. Direkt olarak kaynatıp içtiğimiz çaylar ortalama olarak 95-100 derece aralığında sıcaklıklara sahiptirler. Oysa çay ve kahve gibi içeceklerin içilmesi gereken doğru sıcaklık 60 derece olmalıdır. Tabii ki bu sıcaklığı ölçmek için her zaman yanımızda sıcaklık ölçen bir alet bulunmayabilir. Bu gibi durumlarda biraz daha beklemek ve ılık olduğundan emin olmak gerekir. 60 derece sıcaklıkta içilen sıcak içeceklerin hem tadını korumuş hem zararından kurtulmuş olacaksınız.