Dünyanın en çok yakanılan hastalıklarından biri olan kanser, tüm dünyayı ilgilendiren global bir sağlık sorunu. Ancak tıbbın ilerlemesi, artık birçok farklı kanser türü ile kolayca savaşabilmemizi sağlıyor. kanser tedavisindeki en önemli faktör ise erken teşhis. Bütün uzmanlar erken teşhisin hayat kurtardığını sıklıkla dile getirmekteler. Bunlara ek olarak tüketilen bazı besinlerin kanser riski taşıdığını belirtildi. Bu yüzden de bu besinlerin tüketimine dikkat etmeniz ve gerekirse tüketmemeniz gerekmektedir.

Bu besinler mide kanseri riskini arttırıyor

Yapılan araştırmalara göre, bazı besinleri sıklıkla tüketmek kanser riskini arttırmakta. Kanser, her yıl milyonlarca insanın ölümüne neden olan bir hastalık türü. Ayrıca kanserinde kendi içerisinde birçok farklı türleri oluyor. Bzı kanser türleri ile kolayca savaşılabiliyor. Ancak bazı kanser türlerinin tedavisi, kişi için çok güç olabilmektedir.

Bazı besinlerin sıklıkla tüketimi, mide kanseri riskini arttırdığı ortaya çıktı. Tuzlanarak korunan, yani salamura besinlerin tüketimi mide kanseri riskini arttırmakta. Bu yüzden de uzmanlar, tuzlanarak korunan salamura besinlerin tüketimin azaltılması gerektiğini belirtti. Aslında bu durum, diğer tuzlu besinlerde de geçerli. Çok tuzlu yemek yemek de mide kanseri riskini arttıran bir başka olay.

Tehlike saçıyor

Uzmanlara göre, salamura sebzeler tehlike saçıyor. Salamura besinlerin saklanması için yüksek oranda tuza ihtiyacımız var. Yüksek oranda tuz tüketmek ise mide kanseri riskini arttırmakta. Salamura sebzelerin muhafazası esnasında kullanılan aşırı tuz, bu tür sebzelerin tüketimi sonrası mide duvarına ve mide öz suyuna zarar veriyor. Bu zararlardan kaynaklanan en büyük sorun ise mide kanseridir.

Özellikle Asya ülkelerinin hazırlamış olduğu salamura sebzelerinin mide kanseri riskini arttırmada etkili olduğunu kanıtlayan bulgular keşfedildi. Konu hakkında derinlemesin inceleme yapan uzmanlar ise salamura sebze tüketiminin azaltılması gerektiğini tavsiye etmekte. Salamura yöntemi, ülkemiz sınırları içerisinde de çok tercih edilen yöntemlerden biri. Anadolu’da yaz aylarında yapılan salamuralar, kış aylarında tüketilmesi için bekletiliyor.

Ne kadar tuz tüketilmeli?

Günlük olarak insanların alması gereken belirli bir tuz miktarı bulunuyor. Ancak fazla tuz tüketmek, mide kanseri gibi birçok hastalığa neden olabilir. Bu yüzden de günlük olarak belirli bir tuz tüketimi yapılması yeterli olacaktır. Bu oran, yetişkinler için 6 gram olarak belirlenmiş. Ancak salamura yiyeceklerde, bu orandan çok daha fazla tuz bulunmakta. u sebepten ötürü de salamura yiyeceler tüketmek, almamız gereken tuz oranının normalden çok fazla olmasına neden oluyor.

İLGİLİ MAKALE  Tuz ve zeytinyağı karışımı ile ağrılardan kurtulun (Kaynak: cesmegazete.com)

yetişkinlerin günlük alması gereken tuz miktarı, 6 gramdır. Bu seviyede, yaklaşık olarak 1 çay kaşığı kadardır. Bunu hesaplayabilmek için ambalajlı ürünlerin besin değerleri tablosunu inceleyebilirsiniz. Bu tabloda, söz konusu gıdanın ne kadar tuz içerdiği açıkça belirtilmektedir.

Mide kanserinden korunmak için tükettiğiniz tuz miktarına özen göstermelisiniz. Eğer bu miktarlara özen göstermezseniz, ileriki yıllarda mide kanserine yakalanma oranınız oldukça artacaktır. Ayrıca mide kanseri, tedavisi zor olan kanser türleri arasında olduğu için tedavi süreci bir hayli zor olacak.