Herkes ne kadar yaşayacağını, ne kadar ömrü kaldığını merak eder. Ölüm, ansızın gelen ve geldiği anda asla engellenemeyen bir gerçektir. Bu gerçeğin zamanını önceden bilmek çok da iyi olmayabilir ancak ömrü kısaltan durumları ortadan kaldırmak da çok önemlidir. Dr. Ayşegül Çoruhlu, Flamingo Testi ile kalan ömrünüzü nasıl hesaplayacağınızı anlattı. İşte, Çoruhlu’nun açıklaması.

Dr. Ayşegül Çoruhlu, Flamingo Testi’ni anlattı

“Flamingo testi, ne kadar ömrünüz kaldığına dair bir ipucu. Size bir çalışmadan bahsedeceğim. Bu çalışma, 50 yaş üzeri kişilere uygulandıysa da genelinde nörolojik sistemimize dair bir temeli var. Flamingolar, tek ayak üzerinde dururlar. Bu aslında bir tür tek ayak üzerinde durma testi. Bu testte yapılan şey şu; insanları gözleri açık bir şekilde karşıya bakarak elleri yanda ve kafaları dik olarak tek ayak üzerinde dengede ve ayakta kalma sürelerine bakılıyor. Brezilya’da yapılan bu testte, gruptaki insan sayısı bin 700 kişiden fazla. Yarışmacıların en genci 51 iken en yaşlısı da 70 yaşında. Süre olarak da on saniye veriliyor. Amaç şunu öğrenmek; bu kişiler on saniye boyunca ayakta kalabiliyorlar mı, kalamıyorlar mı? 50-55 yaş arasındaki insanlarda ayakta duramama oranı, yüzde 20’lerde iken, 70-75 yaş arasındaki insanlarda ise bu yüzde çok fazla artıyor. Neredeyse yarı yarıya bir yüzde ile bu kişiler tek ayak üzerinde duramıyor, çalışma da bunu gösteriyor.”

Vefat edenler dengede duramamıştı

Bu insanları 7 sene takip ediyorlar ve bu grup içerisinde on saniye ayakta duramayanlar ile on saniye ayakta durabilenler arasında bir istatistik yapıyorlar. Bu istatistik sonucunda 7 sene boyunca vefat edenlerin daha çok o on saniye ayakta duramayanlar olduğunu tespit ediyorlar. Bu kişilerin elbette ki diyabetleri, başka hastalıkları inceleniyor ancak zaten o iki durum üst üste biniyor. Ayakta duramayanlar, zaten birtakım hastalıkları da olduğu için yumurta-tavuk döngüsü ile nörolojik sistemlerinin çalışmaması durumuyla karşı karşıya kalıyorlar. Yani, 50 yaşın üzerindeyseniz ve on saniye tek ayak üzerinde karşıya bakarak duramıyorsanız herhangi gerekçelerle vefat etme olasılığınız çok fazla artıyor. Yüzde 80 gibi bir oran verilmiş ancak bu oranı söylemem kulağa biraz korkutucu gelebilir. Flamingolar bu şekilde durduğu için bu isim verilmiş.”

İLGİLİ MAKALE  Süt gerçekten de yararlı mı? Dr. Ayşegül Çoruhlu'dan süt ile ilgili çok önemli bilgiler

Evde de deneyin

“Vücudumuzdaki dengeyi sinir sisteminin nasıl ayarladığını ölçen bir test bu. Psikolojik testlerde de, ehliyet testlerinde de yapılır. Bu aslında beyin ile uç organlar arasındaki iletişimin yüksek olduğunu gösteren bir şeydir. Anlamı kas güçsüzlüğü ya da başınızın dönüp dönmediği anlamında bir şey değil. Burada anlatılmak istenen, beyin ile organlar arasındaki bağlantının hızlı ve düzgünlüğüdür. Tıpkı refleks azalması çünkü o da yaşlanmayla beraber azalır. Sonuç olarak bunu bir çalışma olarak ortaya koyuyorlar ve bazı devlet kurumlarında veya nörolojik muayenelerde de kullanılıyor. Siz de evinizde kendi kendinize bunu deneyebilirsiniz. Ayaklarınız yere basarken, birini kaldırabilirsiniz. İkisinde de ayrı ayrı deneyebilirsiniz. Bu çalışmada göz açıktı ancak nörologlar bunun gözü kapalı olanını da yapıyorlar. Orada o şekilde durabilmeniz, sizin nöral sisteminizi yani beyin ile diğer organlar arasındaki elektriksel sinir sisteminin birbirleriyle iyi haberleştiklerini gösterir. Dolayısıyla da bu denge, zaman, mekan durumunu vücudunuzun iyi yaptığını gösteriyor. Tıpkı hızlı refleks ve yavaş refleks gibi. Bu test bağlamında sinir sistemi ile beyin arasındaki bağlantının azalmasını, refleksin azalması olarak düşünebilirsiniz; kulağın daha az duyması, gözün daha az görmeye başlaması gibi. Kalp de, beyin kanaması da, tansiyon da sebep olabilir. Anlatılmak istenen, kaza olmayan her durumda yaşamanın kısalmasını etkiliyor. Bizler de kendimizi ya da aile büyüklerimizi bu test ile kontrol edebiliriz. Eğer süre çok kısa ise bir nörologdan o kişiyi kontrol etmesini isteyebiliriz. ”

Ayşegül Çoruhlu’nun Flamingo Testi ile ilgili videosuna buradan ulaşabilirsiniz: