Boynuzlu kavun ilk bakıldığında oldukça dikkat çeken bir meyve. Kiwano diye de isimlendirilen boynuzlu kavun, dikkat çekici görüntüsünün dışında oldukça da faydalı bir meyvedir. Kimileri bu meyveyi ilk kez duyuyor olabilir. Ancak bir kere tadına baktığınızda, sürekli olarak boynuzlu kavun yemek isteyeceksinizdir. Bu yazımızda sizlere boynuzlu kavunun faydalarından ve nasıl yenebileceğinden bahsettik.

Boynuzlu kavun nedir?

Ana vatanı Afrika olan ve kiwano adındaki asma türü bitkisinde yetişen boynuzlu kavun, Alanya kavunu ya da Afrika salatalığı olarak kulaklarınıza gelmiş olabilir. Ana vatanı Afrika olsa bile Yeni Zellanda ve Amerika gibi ülkelerde de yetiştirilmektedir. Birçok kişinin karşısına çıkmamasına karşın boynuzlu kavun, ülkemizde de yetiştirilmektedir. Alanya kavunu olarak anılmasının sebebi ise ülkemizde en çok Alanya yöresinde yetişmesidir.

Boynuzlu kavun denmesinin sebebi ise bu meyve olgunlaştıkça kabuğu kalınlaşıyor. Kabuğu kalınlaşırken de aynı zamanda ufak bir boynuza benzeyen çıkıntılar meydana geliyor. Bu sebepten dolayı halk arasında boynuzlu kavun olarak yer alan kiwano meyvesi, insan sağlığın için oldukça yararlıdır.

Boynuzlu kavunun insan sağlığına faydaları nelerdir?

Ortalama boyuttaki boynuzlu kavunun içeriğinin %40’ı C vitaminidir. Bu sebeple bağışıklık sistemini oldukça güçlendiren boynuzlu kavun, kış aylarında soğuk algınlığı veya nezle gibi hastalıklara karşı savaşmamızı sağlamaktadır. Ayrıca güçlü antioksidan maddeler içerin boynuzlu kavun, kalp ve damar sağlığı için oldukça yararlıdır. Kalp krizi ve beyin kanaması riskini engellediği gibi felç gibi hastalıkalara yakalanma riskini de engelleyen kiwano, içeriğindeki kalsiyum ile kemik ve diş sağlığı için de oldukça yararlıdır. Boynuzlu kavunun içeriğinde bulunan kalsiyum, kemiklerin ve dişlerin gelişimini hızlandırmaktadır. Özellikle kemik kırılmaları sırasında bu meyvenin tüketilmesi, iyileşme sürecini hızlandıracaktır.

Antioksidan özelliği bulunan boynuzlu kavun, vücuttaki toksinleri uzaklaştırmada oldukça etkilidir. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonlarını da hızlıca tedavi edebilen boynuzlu kavun, vücudumuzun kolejen ve pigment üretimini arttırmamızı sağlamakta. Bu sayede boynuzlu kavun, yaşlanma karşıtı etkisi ile ciltte oluşan sarkmalar ve kırışıklıkaların da önüne geçmektedir.

Boynuzlu kavunu nereden bulabiliriz?

Boynuzlu kavun düzenli sulama gerektiren ve sıcak iklimleri seven bir bitkiye sahiptir. Eğer Alanya veya çevresinde yaşıyorsanız, büyük marketlerde boynuzlu kavunu bulmanız oldukça kolaydır. Fakat Akdeniz bölgesinin dışındaysanız, güvenilir bir online alışveriş sitesinden de boynuzlu kavunu temin edebilirsiniz.

Boynuzlu kavun nasıl tüketilir?

Boynuzlu kavunu tüketmek için olgunlaşmasını beklemeniz gerekmekte. Boynuzlu kavunun olgunlaştığını ise kabuğunun tamamının turuncu bir renge bürünmesinden anlayabilirsiniz. Eğer kiwano meyvenizin kabuğunda yer yer yeşillikler göze çarpıyorsa, meyvenizi bir ya da iki gün kadar bekletmelisiniz. Çünkü boynuzlu kavunun olgunlaşamdan önce oldukça ekşi bir tadı olacaktır.

Olgunlaşmış bir boynuzlu kavununuz varsa onu ortadan ikiye bir bıçak yardımı ile bölmeniz yeterli olacaktır. Elinizde yarım kalan parçayı ters çevirip kabuk kısmından bastırın. Bu şekilde bastırdığınız zaman iç kısmında kalan yeşil kısım çıkacaktır. Bu yeşil kısımı bir kaşığa alıp yiyebilirisiniz. Ayrıca boynuzlu kavunun reçelini veya marmelatını yapıp, kahvaltınızı zenginleştirebilirsiniz.