Türkiye’nin ilk milli silahsız ve silahlı insansız hava araçlarının üretimini yapan Baykar Teknoloji, özellikle Rusya ve ukrayna arasındaki sürtüşmelerden sorna gündemin en önemli konu başlıklarından biri oldu. Bayraktar adındaki silahlı ve silahsız hava araçlarının tüm dünyada ses getirmesi, Baykar Teknoloji’yi oldukça iyi bir konuma yükseltti. Baykar teknolojinin teknik müdürü ise Selçuk Bayraktar’dır ve ürettikleri araca da kendi soyadını vermiştir. Bu yazımızda sizlere, Baykar teknolojinin sahibinin kardeşi ve teknik müdürü Selçuk Bayraktar’ın kim olduğundan bahsettik.
Selçuk Bayraktar kimdir?
Selçuk Bayraktar, Türkiye’nin ilk milli ve yerli insansız hava araçlarının mimarıdır. İstanbul Sarıyer’de dünyaya gelen Selçuk Bayraktar, aynı zamanda da Baykar Teknoloji Liderliği (CTO) ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanlığı görevlerini de üstlenmiştir. 1979 yılında doğan Selçuk Bayraktar, 1997 yılında Robert Koleji’nden mezun olmuştur. İlköğrenimini Sarıyer İlkokulu2nda tamamlayan Selçuk Bayraktar, lisans eğitimini ise 1997-2002 yılları arasında İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünde tamamladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan bayraktar ile evli olan Selçuk Bayraktar, aynı zamanda 1 çocuk babasıdır.
Üniversite eğitimi esnasında University of Pennsylvania’nın (UPenn) GRASP laboratuvarından staj kabulü alan Selçuk Bayraktar, staj dönemini başarılı bir şekilde geçirdiği için burs teklifi aldı. bu burs teklifi kapsamında ise Selçuk Bayraktar, yüksek lisans eğitimini elektrik ve elektronik Mühendisliği bölümünde Upenn’de devam etti. Selçuk Bayraktar dünyada bir ilki başararak İHA’ların formasyon uçuşu deneyleri, hava-yer robot takımlarının koordinasyonu, uçuş kontrol ve güdüm sistemleri hakkında önemli çalışmalar yapıp makaleler yayınlamıştır.
Yüksek Lisans eğitimini tamamladıktan sonra ise selçuk Bayraktar, Doktora eğitimi için MIT’den (Massachusetts Institute of Technology) teklif almıştır. Bu dönemde ise Selçuk Bayraktar İnsansız Helikopter Sistemlerine agresif manevra yapma kabiliyeti kazandıracak otomatik uçuş kontrol algoritmaları üzerinde çalışmalar yürütmüştür. 2006 yılında ise MIT’de almış olduğu Havacılık ve Uzay mühendisliği diploması ile ikinci yüksek lisans bölümünü de tamamlamıştır.
MIT’den sonra ise Georgia Institute of Technology’de (Georgia Tech) bünyesinde çalışmalarına devam eden Selçuk Bayraktar, 2003 yılında Baykar Teknoloji bünyesinde başlayan milli ve özgün insansız hava aracı teknolojileri geliştirme faaliyetleri yüzünden 2007 yılında Türkiye’ye tek yönlü uçuş bileti almıştır. Selçuk Bayraktar, 2077 yılından bu yana Baykar Teknoloji Bünyesinde çalışmalarına devam etmektedir. Milli ve Özgün olarak geliştirilen İnsansız Hava Aracı Sistemleri’nin aviyonik sistem mimarisi, uçuş kontrol, seyrüsefer algoritmalarının geliştirilmesi, sistem kinematiği ve dinamikleri, elektronik donanım ve gömülü yazılım geliştirme gibi konularda çalışmalarına halen devam etmektedir.
2014 yılında Türkiye’nin ilk yerli ve milli insansız hava aracı, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giriş yapmıştır. Bayraktar MİNİ İHA adındaki bu insansız hava aracı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine gidikten bu yana 400 bin uçuş saatini de geride bırakarak dünyanın en iyisi konumuna yükselmiştir. Bununla birlikte sınıfının en iyi silahlı ve silahsız hava aracı olan bayraktar TB2’de dünyanın en iyi hava araçları arasındadır. Bunlar ile beraber pandemi dönemindeki çalışmalara da öncülük eden Selçuk Bayraktar, bu süreç içerisinde yerli ve milli yoğun bakım ventilatörü çalışmalarını yapmıştır. Bu çalışmaların sonucunda ise BIOSYS, BAYKAR, ASELSAN ve ARÇELİK ile ortak bir üretim planına girildi ve Türkiye, tüm dünyaya yoğun bakım ventilatörü ihraç etti.
Bayraktar TB2’ler, Karabağ’ın Ermenistan işgalinin kurtulmasına öncülük etmiştir. Bu yüzen de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 1 Nisan 2021 tarihinde düzenlediği bir tören aracılığı ile Bayraktar’a Azerbaycan Cumhuriyeti Karabağ Nişanı’nı takdim etti. Daha sonra İlham Aliyev, “Tek millet iki devlet prensibi doğrultusunda Azerbaycan ve Türkiye arasındaki kardeşlik ilişkilerinin güçlendirilmesine, işbirliğinin geliştirilmesine, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin sağlanmasına yaptığı katkılar.” nedeni ile bu nişanı bayraktar’a takdim ettiğini açıkladı.