Son yılların popüler içecekleri olan bitki çayları kış aylarında tüketilmeleri ile hem dönemsel hastalıklardan koruyor, hem fit kalmanıza yardımcı oluyor hem de sizleri ruhsal olarak dinlendirerek birçok sorunun daha önüne geçiyor. Ancak sıcak olarak içilen bitki çayları yaz mevsiminde ise sıcak oluşları sebebi ile pek tercih edilemiyor. Fakat e kadar sıcak olsa da yaz aylarında sizi ferahlatacak ve kış aylarında yararlandığınız faydalarından yaz aylarında da faydalanmanızı sağlayacak bitki çayları mevcut.

Yaz günlerinde içilebilecek bitki çayları

Bitki çayları sinirleri yatıştırma özellikleri ile birçok sağlık sorununun engellenmesini sağlıyor. Bu sorunlardan biri de kronik yada anlık olarak gelen baş ağrısı. Daha çok kalabalık ve yoğun gürültü olan ortamlardan kaynaklanan veya uzun çalışma saatlerinin stresi ile gelen baş ağrılarına karşı içilen bitki çayları ise yaz aylarında fazla sıcak içecekler olarak biliniyor. Fakat sıcak olmalarına rağmen bazı bitki çayları yaz aylarında soğutarak tüketebileceğiniz yapısı ile sizi hem ferahlatıyor hem de sağlıklı yapısı ile aş ağrısı ve stres gibi sorunları anında çözüyor. İşte sıcak yaz aylarında bile içebileceğiniz bitki çayları:

Melisa çayı

Melisa çayı sağlıklı yapısı ve sinirleri yatıştırma özelliği ile yaz aylarında dahi içerek faydalarına kavuşabileceğiniz bir bitki çayı. Daha çok stres, kaygı ve sinir durumlarında tercih edildiğinde bünyeyi rahatlatan ve hem sinirleri hem de kasları gevşeterek daha huzurlu hissetmenizi sağlayan melisa çayını yaz kış ayırt etmeden içebilirsiniz. Melisa çayı demlemek için aktardan ya da marketlerden alacağınız kurumuş melisa yapraklarını kaynar suda birkaç dakika bekletmeniz yeterli olacaktır. Dilerseniz içerisine bir dilim limon ya da bir tatlı kaşığı bal ilave ederek tadını farklı bir hale getirebilirsiniz. Arından Ayrıca melisa çayınızı süzerek oda sıcaklığında 10 dakika bekletin ve ardından dolapta 1 saat kadar dinlendirin. Dinlendirdiğiniz çayınızı rahatlıkla içebilirsiniz.

Yeşil çay

Yeşil çay doğada bulunan en sağlıklı çaylardan biridir. Sağlıklı yapısı ile kilo vermenize bile yardımcı olan yeşil çayı kullanarak farklı bir tat elde edebilir ve soğuk içerek yapısını kaybettirmeden sağlıklı günler kazanabilirsiniz. Soğuk yeşil çay içmek için yapmanız gereken bir poşet ya da yaprak olarak demleyeceğiniz bitki çayını birkaç dakika kaynar sıcaklıkta suda beklettikten sonra süzmek ve dileğinize bağlı olarak nane yaprağı ya da limon dilimi ekleyerek 10 dakika kadar oda sıcaklığında bekletmek. Ardından yeşil çayınızı buzdolabında 1-2 saat kadar soğumaya bırakabilir ve soğuduktan sonra rahatlıkla içebilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Kilo vermek artık çok daha kolay! Ödem attıran 5 bitki çayı

Papatya çayı

Kitleleri ikiye bölen ve tadı herkes için olmasa da bazılarımız için vazgeçilmez olan kışa aylarının dostu papatya çayı artık yaz aylarında da dostunuz olacak. Papatya çayı demlemek için aktardan alacağınız kuru papatyaları sıcak su içerisinde birkaç dakika bekletin ve ardından süzerek oda sıcaklığında 10 dakika kadar bekletin. Bekletirken dilerseniz içerisine nane yaprağı ya da tarçın çubuğu ekleyebilirsiniz. Ardından bardağın içerisine 2 parça buz ilave edebilir ve rahatlıkla içebilirsiniz.

Ihlamur

Ihlamur denildiğinde hepimizin aklına soğuk kış günlerinde demlenen limonlu bir sıcak içecek gelir. İçerisine bal da ilave edilir ve tadına doyulmaz. Ancak şimdi farklı bir tarif ile ıhlamuru yaz aylarında da içebilir ve tadına kavuşmak için kış aylarını beklemenize gerek kalmaz. Bir tutam ıhlamur, 1 çubuk tarçın ve 2-3 adet karanfilin üzerine kaynar sıcaklıkta su ekleyin ve yaklaşık olarak 10 dakika kadar bu şekilde demlenmesini sağlayın. Ardından ıhlamuru süzün ve kalan suyu buzdolabında 1-2 saat kadar soğumaya bırakın. Yeterince soğuduktan sonra ağız tadı ile içebilirsiniz, afiyet olsun.