Omega 3 deposu olan balık, insan sağlığı için çok önemli bir konumda yer almaktadır. Büyük küçük demeden her insanın sıklıkla tüketmesi gereken bir besindir. İçerisinde barındırdığı maddelerle sağlık alanında insanları korumaktadır. Özellikle küçük çocukların sık sık tüketmesi gereken bir besindir. Çünkü balık, içinde barındırdığı Omega 3 ile beyin gelişimi için adeta vazgeçilmez oluyor. Çocukların erken yaşlardan bilişsel olarak gelişim göstermelerine paralel olarak onların psikomotor, sosyal, duygusal, dil ve bedensel (fiziksel) gelişimlerini de olumlu anlamda etkilemektedir.

Denizlerde çeşit çeşit balık bulunmaktadır. Günümüzde hala keşfedilmeyen balık türeleri de mevcuttur. Her birinin çok önemli faydaları bulunmaktadır. Uzmanlar haftada en az 1 kere balık tüketmenin önemine vurgu yapmaktadır. Yapılan araştırmalarda balık tüketen bireylerin balık tüketmeyen bireylere göre daha ileri bilişsel özelliklere sahip oldukları tespit edilmiştir. Üstelik balık sadece beyin gelişimini desteklemekle kalmıyor. Birden fazla alanda kullanılmaktadır. Özellikle ticari değeri oldukça fazladır. Öyle ki balık çiftliklerinde yılda on binlerce ton balık yetiştirilmektedir. Ekonomik olarak insanların adeta gelir kapısı olmuş durumdadır. Tüm bunların yanında insan sağlığına da çok ciddi faydaları bulunmaktadır. İşte balığın insan sağlığına sağladığı faydalar;

Balığın faydaları nelerdir?

  • Beyin gelişimini etkiler.
  • Omega 3 deposudur.
  • Bağışıklık sistemini korur.
  • Hücreleri onarır.
  • Kemik gelişimini destekler.
  • Kemik erimesini önler.
  • Vücut için gereken proteini karşılar.
  • Kalp dostudur.
  • Kalsiyum deposudur. ( özellikle kılçıkları )
  • Alzheimeri azaltır.
  • Diyabete karşı koruma sağlar.

Balığı diğer hayvanlardan ve besinlerden ayıran en önemli özelliği hiç şüphesiz içinde barındırdığı yağlardır. Diğer hayvansal yağlar genellikle doymuş yağlardır. Ancak balık doymuş yağ yerine doymamış yağ içermektedir. Bu doymamış yağ asidi Omega 3’tür. Balık Omega 3 sayesinde insanların nörolojik gelişimlerine katkıda bulunmaktadır. Ayrıca balık, hücrelerin onarılmasında da büyük rol oynadığı için insan sağlığını korumaktadır. Özellikle hasta olanlara balık çorbası gibi şeylerin verilmesi hastalığının kısa zamanda geçmesini sağlamaktadır. Vücudu adeta koruma kalkanı gibi korumakta ve vücudun besin ihtiyacını karşılamaktadır. Vücudun daha dinç ve enerjik durmasını sağladığı için vücudun direncini arttırmaktadır. Bunun dışında kemiklerin ve kasların hızlı gelişmesini sağlamaktadır. Özellikle küçük yaştaki çocukların sık sık balık tüketmeleri uzamanlar tarafından önerilmektedir. Ayrıca yaşlılıkta kemik erimelerinin de önüne geçtiği için yaşlıların da mutlaka haftada en az 2 kere tüketmeleri gerekmektedir. Balık beyin gelişimini desteklediği için unutmayı en aza indirmektedir. Bilgilerin daha uzun kalmasını ve kolay hatırlanmasını sağlamaktadır. Bu da günlük hayatta insanların çok işine yaramaktadır. Ayrıca unutmayı önlediği için alzheimeri de engellemektedir. Yapılan araştırmalarda balık tüketenlerin daha az alzheimere yakalandığı saptanmıştır. Balık içerisinde bulundurduğu proteinler sayesinde tam bir besin deposu konumundadır. İnsanların enerji ihtiyacını sağlamakta ve vücudun ihtiyaç duyduğu proteinleri karşılamaktadır. Balığın kendisi kadar kılçıkları da çok faydalıdır. Özellikle kılçıklarında bulunan kalsiyum kemik gelişimi için son derece önemlidir. Özellikle kılçığı ile yenilebilen hamsi gibi balıkların kılçığıyla tüketilmesi önerilmektedir. Bunun yanında büyük balıkların kılçıklarından balık çorbası yapılması da çok faydalı olacaktır.