Kanser, erken tespit edildiği taktirde iyileşmelerin görüldüğü ve tekrarlamadığı ancak geç kalındığında maalesef ki hastaların hayatını kaybettiği çok zorlu bir hastalıktır. Kanserin belirtileri bazen fark etmesi çok zorken bazen de daha hastalığın başında tespit edilir. Kanserin insan vücudunda kendini gösterdiği ilk belirtiler sonucunda vücut bir bağışıklık tepkisi gösterir. Bunlardan bir tanesi de görme bozukluklarıdır. O yüzden görme bozukluğu yaşayan kişinin durumu şansa bırakmayıp en kısa zamanda bir doktor ile görüşmesi gerekmektedir. Belirtileri erkenden fark etmek, kanserin erken teşhisi için son derece büyük bir önem taşır. Yapılan araştırmalar sonucunda, bağırsak kanserinin en ciddi belirtileri içerisinde görme bozukluklarının bulunduğu tespit edildi. Yapılan tespitlere göre, hangi görme bozuklukları kanser belirtisidir, hangileri kanseri bize haber verir? Tüm bu soruların yanıtı haberimizde.

Bağırsak kanserinin ilk belirtileri gözlerde ortaya çıkıyor

Bağırsak kanseri belirtileri geniş kapsamlı olmasına rağmen genellikle çoğu kişide dışkıda meydana gelen değişimle ortaya çıkar. Kanserin belirtileri, vücudun birçok farklı yerlerinde kendini gösterebilir. O yüzden, bağırsak kanseri sadece bağırsakta ortaya çıkar diye bir düşünce kesinlikle olmamalıdır.

Bağırsak kanserinin çok önemli olan iki belirtisi vardır. En önemli bu iki belirti, sürekli olarak ilerleme gösteren bulanık görme ve gece körlüğüdür. Amerika Kanser Tedavi Merkezleri’nin buna dair bir açıklamada bulundu. Açıklamaya göre, kolorektal kanser belirtileri hastalığın erken evrelerinde ortaya çıkıp tedavi için umut ışığı yakıyor.

Nadir görme sendromu, birçok malignite türü ile bağlantılıdır ve bu türleri erken teşhis etmek, hastalığın teşhisi açısından da çok önemlidir. Gözlerde kendini gösteren bu belirtiler, kanserin yayılması ile doğrudan ilişkili olmasa bile kanser sonucunda bağışıklığın düşüşü ile ilişkilidir.

Cleveland Clinic ise, paraneoplastik sendromlara sebep olan en yüksek kanser türlerini şu şekilde sıraladı:

  • Meme kanseri
  • Mide kanseri
  • Lösemi
  • Lenfoma
  • Akciğer

Bağırsak kanserinin belirtileri çok geniş çaplıdır ancak pek çoğu genellikle dışkı çıkartma sırasında ortaya çıkar. Durum, klinik vaka raporlarında şu ifadelerle anlatıldı: “Olağandışı görme bozuklukları durumunda, altta yatan bir malignite(kanser sayılabilecek tümör) şüphesi ortaya çıkmalıdır. Farklı organlarda malignitelerin oluşabileceği basit gerçeği nedeniyle, her kliniğin kansere bağlı retinopati olgusunun farkında olmasını şiddetle tavsiye ediyoruz.” Bazen görme bozuklukları, orbital metastaz da denilen metastaz kanserinden kaynaklı olabilir. Belirtiler, göz ağrısı ve görme kaybı olarak iyi gruba ayrılır.

İLGİLİ MAKALE  Gözünüzün çevresinde yağ bezeleri oluşuyorsa dikkat! (Kaynak: soru.com.tr)

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Koç açıkladı

Opr. Dr. Koç, “Kalın bağırsakta başlayan bir kanser türü olan kolon kanserine, her yaşta rastlanıyor. Kolon kanseri, en çok yaşam kaybına neden olan kanser türlerinin önünde geliyor. Dünyada her yıl yaklaşık bir milyon kişiye kolon ve rektum kanseri tanısı konuyor. Bu sebeple doktorlar, hastalığı önceden teşhis edip, önüne geçebilmek için düzenli olarak tarama testlerinin yapılmasını öneriyor’’ dedi.

Koç, “Kanserin oluşmaya başladığı yere bağlı olarak, bağırsak kanserine bazen kolon veya rektal kanser de denir. Kolon kanseri çoğunlukla iyi huylu polip hücreler olarak görülür. Polip hücreler kalın bağırsağın iç yüzeyinde büyür. Dışkıda kanama ve kabızlık gibi semptomlara neden olur. Ancak polip hücreleri çoğunlukla bir belirti oluşturmadığı için, insanlar hastalığın varlığını erken dönemlerde genellikle fark edemez. Ailesinde kolon kanseri öyküsüne sahip olan ve 50 yaş üzeri kişilerde hastalığın oluşma riski daha fazladır. Ancak bazı faktörler poliplerin büyümesinde daha fazla rol oynar. Obezite sorunu olan kişiler daha fazla risk altındadır. Bunun yanı sıra sigara, alkol ve fazla yağlı yiyecekler tüketmek de riski arttıran faktörler arasındadır. Kolon kanseri ortaya çıktığı takdirde, ilaçlı tedavilere ek olarak radyoterapi ve kemoterapi, immünoterapi ve hedefe yönelik bazı tedaviler uygulanarak kolon kanseri kontrol altına alınabilir” diyerek önemli noktalara dikkat çekti.