B12 insan vücudu tarafından üretilemeyen ve dışarıdan alınması gereken vitaminlerden biridir. B12, amino asitlerin ve yağ asitlerinin vücutta kullanılmasını sağlamaktadır. Bunlarla beraber b12 vitamini, sinir hücrelerini korur. Aynı zamanda beyin fonksiyonlarını düzenleyen B12 vitamini. alyuvar üretimini de sağlamaktadır. B12 eksikliği ağız yaralarına sebep olmaktadır. Eğer ağzınızda aft gibi yaralar çıkmışsa, süt ürünleri tüketmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir.

B12 vitamini hangi besinlerde bulunur?

Süt ve yumurta

B12 vitaminini insan vücudu üretemez. Bu sebepten ötürü B12 vitaminini dışarıdan almamız gerekmektedir. B12 vitamini en çok süt ürünlerinde bulunmaktadır. Süt ürünleri dışında, kırmızı et ve balıkta da yüksek oranda B12 vitamini bulunmaktadır. Ayrıca yumurta tüketimi de vücuttaki B12 seviyesini arttıracaktır.

B12 içeren besinlerin çok fazla pişirilmemesi veya ısıtılmaması gerekmektedir. Çünkü B12 vitamini yüksek sıcaklıkta çözünebilen bir vitamindir. B12’nin yüksek sıcaklıklara maruz kalması, yiyeceklerdeki B12’nin azalamasını ya da B12 vitaminin etkisini yitirmesine neden olacaktır. Bu yüzden B12 içeren besinleri çok fazla ısıtmamanız gerekmektedir.

B12 vitaminin vücuda faydaları nedir?

Sağlığımızın en temel yapı taşlarından biri olan B12 vitaminini dışarıdan almanız gerekmektedir. B12 vitamini bağışıklık sistemizi güçlendirmemizi sağlıyor. Aynı zamanda B12 vitamini sinir sisteminin daha verimli ve daha düzgün çalışamasını sağlamaktadır. Bunlarla beraber B12 vitamini kansızlığı önlemektedir. B12 vitamini kemik iliklerindeki kan hücrelerini arttırmaktadır. B12 vitamini, vücutta yeterli miktarda bulunduğunda hafızayı güçlendirmektedir. Hafızayı güçlendirirken aynı zamanda öğrenme hızını da güçlendiren B12 vitamini, unutkanlığın önüne geçmektedir.

B12 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?

B12 eksikliği, ciddi boyutlara ulaşmadan önce kendisini çok belli etmeyecektir. Genellikle B12 eksikliği semptomları, yavaş yavaş çoğalır daha sonra ise hızlıca yoğunlaşır ve ciddi boyutlara ulaştığında önemli hastalıklara yol açabilir. B12 eksikliği belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Unutkanlık
  • Kalp çarpıntısı
  • Güçsüzlük
  • Duygu durum bozuklukları
  • Dikkat eksikliği ve odaklanma sorunu
  • Üşüme
  • Halsizlik
  • Yorgunluk
  • Uzuvlarda uyuşmalar
  • Dil üzerinde şişme
  • Ağız ülserleri (aftlar)
  • Cilt kuruluğu
  • Saç dökülmesi
  • Kilo kaybı

B12 vitamini neden bu kadar önemlidir?

B12 vitaminin eksikliği, irili ufaklı bir çok hastalığa sebep olmaktadır. B12 eksikliği psikolojiyi etkilemektedir. B12 vitamini açısından zayıf olan kişilerde genellikle depresif duygu durumları görülmüştür. Bu yüzden antidepresan ilaçları içerisinde bir miktar da olsa B12 vitamini bulunmaktadır.

İLGİLİ MAKALE  Kanserden korunmak için bu vitamininizi mutlaka kontrol ettirin!

Ortalama bir yetişkinin alması gereken B12 miktarı, günde 2,4 mcg’dir. B12 vitamini eksikliği, kadınların doğurganlığını azaltmaktadır. Bu yüzden uzmanlar, gebe kalamayan kadınlar için B12 vitamini içeren besinler tüketmesini gerektiğini söylemekteler.

B12 vitamini içeren besinleri sıklıkla tüketen bazı insanlarda, yine de B12 vitamini eksikliği olabilir. Bunun en büyük sebebi ise B12 vitamininin vücut tarafından yeterince emilememesi. Bu durum genellikle mide küçültme ameliyatı geçiren kişilerde meydana gelmektedir. Çünkü B12 vitamininin emilimi midemizde gerçekleşir. Bunun yanında yapılan bir araştırmaya göre, 50 yaşın üzerindeki insanların %20’si sınırda B12 vitamini seviyelerine sahipken, %3,2’sinde risk derecesinde düşük B12 vitamini seviyelerine rastlanmıştır.