En çok endişe edilen sağlık sorunlarından biri apandisittir. Apandisit hakkında doğru bilinen pek çok yanlış bilgi mevcut. Öncelikle apandisit hakkında doğru bilgiler edinilmelidir. Bu ciddi bir sağlık sorunu olup hemen uzman müdahalesi gerektirir.

Apandisit Nedir?

Apendis, kalın bağırsağın ilk noktalarında yer alan kör bir bağırsak sonlanmasıdır. Sağ kasığın üstünde yer alır. Parmak şekline benzer bir kese görüntüsü vardır. Apandisit, apandisin iltihaplanması sonucu şiddetli ağrı ile meydana gelen bir enfeksiyon hastalığıdır.

Apandisit patlaması hayati tehlikeye neden olan bir sağlık sorunudur. Dolayısıyla apandisit patlaması meydana geldiğinde kişinin zaman kaybetmeden hastaneye kaldırılması gerekir. Apandisit patladığında tüm bedeni zehirler. Bu durumda da karşılaşılabilecek pek çok tehlikeli durum vardır.

  • Taş ve kum düşürme
  • Kalın bağırsak divertiküliti
  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Meckel divertiküliti
  • Kadın hastalıklarından bazıları

Bu durumlar sayılabilir. Apandisitin belirtilerinin fark edilememesi durumunda, apandisitin ameliyat edilmediğinde ya da geç tanı konularak tedavinin geç yapılması durumlarında bazı komplikasyonlar görülür. En sık görülen komplikasyonlardan biri delinme gerçekleşir ve dışkı ile iltihap karın iç kısmına doğru yayılır.

Delinme yara yeri enfeksiyonunu 3 kat artırırken, karın içi apse oluşmasını 15 kat artırır. Bu da ölüm riskini 50 kat artırır. Gebelik döneminde böyle b,ir durumun yaşanması halinde her annenin birinde, her 10 bebekten 3’ ünde ağır sakat kalma riskleri yaşanır. Bazen ise bebek ölümleri meydana gelebilir.

Akut apandisite ilaçla tedavi mümkün olabilir. Antibiyotikler yardımıyla hasta tedavi edilebilir. Elbette bu sadece seçilmiş olan olgularda ve durumlarda uygulanabilir. Söz gelimi; açık denizde görev yapmakta olan denizciler için ilaçla tedavi önerilebilir.

Apandisit çoğu zaman bazı sağlık sorunlarıyla karıştırılabiliyor. Karın ve çevresindeki ağrı ve spazmlar kişinin apandisiten şüphelenmesine sebep oluyor. Bununla beraber gebelik belirtileri apandisitle karıştırılıyor. Pelcik inflamatuar hastalık olarak bilinen jinekolojik sorunlar da bazı durumlarda bazı kişilerce apandisit zannedilebiliyor.

Bunun anlaşılabilmesi için hekim muayenesi şart. Bu ağrılar farklı ve endişeye gerek kalmayan ağrılar olabileceği gibi apandisitin habercisi de olabilir. Kişinin bunu ayırt etmesi imkansızdır. Dolayısıyla bu tür şikayetlerde mutlaka hekim muayene ve tetkikleri gereklidir.

İzleyin: Apandisit Belirtileri Nelerdir?

Apandisit Belirtileri

  • Apandisit belirtileri hafif ağrılarla başlar. Birkaç saat gibi sürede ağrılar şiddetlenir. Ağrı çok daha keskin ve yoğun bir şekilde hissedilir. Bu ağrı kişiyi uykusundan uyandırabilir. Bölgeye bastırmak, dokunmak çok fazla acı verir.
  • En belirgin belirtisi karın bölgesinde meydana gelen ağrıdır. Göbek çevresinde başlayan bu ağrı karnın sağ alt bölgelerine doğru yayılarak şiddetlenmeye devam eder.
  • Bazen ise daha donuk ağrılar hissedilirken karnın sağ alt kısmında keskin ağrılar yaşanabilir.
  • Ağrının beraberinde ateş yükselir. Bunun takiben kabızlık ve ishal başlar.
  • Gaz sorunu şiddetli seyreder.
  • Mide bulantısı ve bazen kusma
İLGİLİ MAKALE  Evde diş ağrısına ne iyi gelir?

Bu belirtiler her hastada aynı şekilde seyretmeyebilir. Bazı hastalar tüm belirtileri gösterirken bazı hastalar yalnızca birkaç belirti gösterebilirler.

Apandisit Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

Yukarıda bahsi geçen belirtilerin yanı sıra apandisitin başka belirtileri de mevcuttur. Kişi iştah kaybı yaşar. Midesinde bir şişkinlik ve halsizlik hisseder. Bahsedilen bu belirtiler birden bire ortaysa çıkabilir. Bazen de ortak belirti olarak karnın sağ alt kısmında ağrılar hissedilebilir. Kişilerin bu ağrı durumlarında diğer belirtileri beklemeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir. Bütün belirtiler bir anda görüldüğünde hastanın hemen hastaneye götürülmesi gerekir. Bir sağlık kuruluşunda muayene edilerek gereken müdahale yapılmalıdır.

Apandisit Nedenleri

Apandisitin nedeni çoğu zaman saptanamayabilir. Bazı hastalarda apandisit tek bir nedenden kaynaklanırken bazı hastalarda birden fazla nedenden kaynaklanıyor olabilir.

  • Tümörler
  • Bakteriyel enfeksiyonlar
  • Büyümüş lenfoid folliküller
  • Travma ya da yaralanmalar sonucu
  • Kabızlık yaşanması. Özellikle sürekli olarak kabızlık yaşanması durumunda hastanın kendini çok zorlamasıyla ortaya çıkabilir.
  • Huzursuz bağırsak sendromu nedeni ile fonksiyonel anlamda zayıf kalmış boşaltım sistemi apandisite sebebiyet verebilir.
  • Belirli bölgelerde kanser
  • Sindsirim sürecinde iltihaplanmalar ve çeşitli enfeksiyonlar sebebiylşe fonksiyonların yitirmesi, apendiks ağzında yer alan lenf bezlerinin şişlik yapması.
  • Kurt ya da bazı parazitler

Apandisitin hangi nedenden kaynaklandığı muayene ve tetkikler sonucu belirlenir.

Seyredin: Apandisitte hangi belirtiler olursa hastaneye gidilmelidir?

Apandisit Tedavisi

Apandisit durumunda ilk müdahale kesenin bir operasyon ile vücuttan alınmasıdır. Bu yaygın olarak gerçekleştirilen bir cerrahi operasyondur. Apendisitin çıkarılmasında yapılan cerrahi operasyon iki farklı şekilde uygulanabilir. Bu yöntemler Laparoskopik ya da açık cerrahi yöntemlerdir. Her iki yöntemin uygulanmasında da hasta genel anestezi ile uyutulur.

Laparoskopik

Bu cerrahi operasyon kapalı cerrahidir. En yaygın kullanılan yöntemdir. Zira operasyon sonrası iyileşme süreci çok hızlıdır. Bu operasyonda hastanın karın bölgesine üç ya da dört küçük kesi açılır. Bu kesilerden kamera ve özel cerrahi aletler karın boşluğuna iletilir.

Böylece apandisitin daha net bir şekilde görülmesi mümkün olur. Apandiks çıkarıldıktan sonra kesilere emilebilir özellikte dikiş atılır. Eğer emilemeyen dikiş kullanılırsa yedi ile on gün içinde dikişler alınır. Her hasta için bu yöntem önerilmez. Bazı durumlarda bu yöntem uygun olmayabilir.

Açık Operasyon

Açık operasyonda sağ alt kısımda büyük bir kesim yapılır. Bu kesi sayesinde karın içine erişilir. Operasyon sona erdikten sonra emilen dikişlerle kesi dikilir.

Apandisit Ameliyatı Hakkında

İLGİLİ MAKALE  Apandisit ağrısı nasıl geçer?

Yukarıda da bahsedildiği gibi apandisit ameliyatı iki farklı yöntemle de yapılabiliyor. Ancak; hangi yöntemle operasyon yapılacağı tamamen uzman hekim kararına bağlıdır. Zira, hastaların durumları ve bazı kriterler dikkate alınarak hastaya hangi tedavi yönteminin daha uygun olacağına karar verilir. Karar sonrasında hasta operasyona hazırlanır. Hastalar gerek operasyon öncesi gerekse operasyon sonrasında hekimlerinin tavsiyeleri doğrultusunda hareket eder. Böylece iyileşme süreci daha hızlı ve sağlıklı ilerler.

Apandisit’de bilinmeyenler?

Apandisit Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıl?

Laparoskopik cerrahinin en önemli avantajı operasyon sonrası hastanın çok çabuk iyileşme eğilimi göstermesidir. Çoğu hasta bu yöntemle yapılan operasyon sonrasında 24-48 saat gibi kısa sürede hastaneden ayrılabiliyor.

Açık cerrahide ise hastalığın komplike olduğu durumlarda hasta bir hafta süresince hastanede kalabilir. Bu operasyon sonrasında hasta birkaç gün süresince ağrı yaşayabilir. Hekimin önerdiği şekilde ve dozlarda ağrı kesici kullanılabilir.

Apandisit Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Apandisit ameliyatı sonrası hastalar bazı hususlara dikkat etmek durumundalar.
  • Operasyon sonrası kabızlık yaşanır. Bunun etkilerinin giderilebilmesi için lif içeren gıdalar tüketilmesine özen gösterilmelidir. Böylece bu sorun aşılmış olur.
  • Bol sıvı tüketimi ihmal edilmemelidir.
  • Operasyon sonrası bölgenin bakımına dair hususlar öğrenilmeli ve doktorun tavsiyelerine bağlı kalınmalıdır.
  • Operasyon sonrasında hekimin önerileri dışında hareket edilmemelidir. Hekimin kontrolünde olunmalıdır.
  • Operasyon sonrasındaki dört ile altı hafta süresince ağır işlerden, aşırı hareketlerden, fazla yorulmaktan kaçınılması gerekir.

Bu hususların dışında hekimin başka uyarıları da olabilir. Bunlara da önem verilmelidir. Tüm bunlara dikkat edilirse iyileşme süreci desteklenir. Hasta normal süreçte eski sağlığına kavuşur.

Apandisit Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıl?

Çocuklarda Apandisit Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çocuklarda apandisit; karın ağrısı, iştahsızlık ve kusma belirtileriyle kendini gösterir. Sürekli bir ağrı olmakla birlikte ağrı an ve an şiddetlenerek devam eder. İlerlemiş apandisit durumlarında ise bu belirtilerin yanı sıra ateş görülür. Zira ilerlemiş vaka apandisitin halk arasında patlaması anlamına gelir.

Yani orada mevcut olan iltihap karnın içine yayılmıştır. Bu durum da çocukta ateş yükselmesine neden olur. Bu belirtiler yaşandığı an vakit kaybedilmeden bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Çocuklarda apandisit tanısı muayene sonrası konulur. Dikkatli bir değerlendirmeye ihtiyaç vardır. Bilgisayarlı tomografiden ve ultrasonografiden de yararlanılarak tanı konulur.

Tanı konulduktan sonra tedaviye geçilir. Tedavi cerrahidir. Laparoskopik ya da açık cerrahi yöntemi ile yapılabilir. Şikâyetlerin başladığı andan itibaren ilk 24 saatlik zaman dilimi içinde gerçekleşen operasyonlarda genel olarak perforasyon yoktur. Çocuk hastalar bu operasyonlar sonrasında yirmi dört saatte hastaneden taburcu edilirler. Operasyon sonrasında yine uzman hekimin kontrolünde ve hekimin tavsiyeleri doğrultusunda iyileşme süreci geçirirler.